افزایش سرمایه شرکت چیست

افزایش سرمایه شرکت

در این مقاله قصد داریم به توضیح افزایش سرمایه شرکت ها پرداخته و انواع افزایش سرمایه را به شما معرفی کنیم . با ما در سایت آموزش بورس و بازار سرمایه ایتسکا همراه شوید.

افزایش سرمایه شرکت

افزایش سرمایه شرکت یکی از مباحث بسیار مهم است که برای فعالیت در بازار بورس بایستی حتما با آن آشنا باشید .

افزایش سرمایه در اصل ایجاد تغییر در سرمایه شرکت است که برای تامین سرمایه مورد نیاز شرکت برای توسعه ، دستیابی به نقدینگی و  همچنین اصلاح سیستم مالی شرکت انجام می‌گیرد.

برای اطلاع از افزایش سرمایه شرکت ها و نوع آن می‌توانید به سایت کدال مراجعه کرده و اطلاعیه های آن شرکت را بررسی کنید .

افزایش سرمایه انواع مختلفی دارد که در ادامه آن ها را یک به یک بررسی می‌کنیم.

انواع افزایش سرمایه شرکت
افزایش سرمایه شرکت چیست 1

انواع افزایش سرمایه شرکت ها :

1 – افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی :

در این نوع از افزایش سرمایه شرکت تمامی دارایی های ثابت خود را از قبیل ماشین آلات ، املاک ، زمین ها ، سرمایه گذاری ها ، تجهیزات و … را دوباره ارزیابی کرده و تاثیرات افزایش قیمت و تورم را بر روی آن ها لحاظ می‌کند . ارزش دارایی های ثابت به روز شده و در ترازنامه درج می‌شود .

این موضوع باعث می‌شود که شرکت بتواند از تسهیلات بیشتری بهره ببرد و بستر لازم برای توسعه شرکت فراهم می‌شود .

همچنین طبق ماده 141 قانون تجارت ، چنانچه زیان شرکت از نصف سرمایه شرکت بیشتر شود ، شرکت ناچار به اعلام ورشکستگی می‌شود . افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی راهی است برای نجات از ماده 141 قانون تجارت .

در این نوع از افزایش سرمایه ، درصد مالکیت سهامداران تغییری نمی‌کند و به نسبت افزایش سرمایه ، تعداد سهام سهامداران نیز افزایش میابد . نا گفته نماند که به همان نسبت هم قیمت هر سهم کاهش پیدا می‌کند.

برای مثال شرکتی قصد افزایش سرمایه به میزان 750 درصد را دارد . تعداد سهام شما پس از افزایش سرمایه اینگونه محاسبه خواهد شد :

(7.5+1) * ( تعداد سهام فعلی )

همچنین ارزش هر سهم پس از افزایش سرمایه را می‌توان اینگونه محاسبه کرد :

A = (قیمت پایانی سهم در روز آخر قبل از بسته شدن نماد)

B = (درصد افزایش سرمایه)

C = (قیمت هر سهم پس از افزایش سرمایه)

(C = A / (B+1

برای مثال اگر قیمت پایانی سهم در روز آخر قبل از افزایش سرمایه 5500 تومان باشد و مقدار افزایش سرمایه 370 درصد باشد آنگاه قیمت هر سهم پس از افزایش سرمایه اینگونه حساب می‌شود :

C = 5500 / (3.7+1) = 1170

قیمت هر سهم تقریبا 1170 تومان خواهد شد .

2 – افزایش سرمایه شرکت از محل سود انباشته :

هر ساله شرکت ها مقداری از سود خود را میان سهامداران تقسیم می‌کنند و مقداری را هم در حسابی تحت عنوان سود انباشته شرکت ذخیره می‌کنند.

هرگاه این پول به مقدار مناسبی برسد ، شرکت می‌تواند از آن برای افزایش سرمایه استفاده کند که به آن افزایش سرمایه از محل سود انباشته می‌گویند . شرکت با اینکار می‌تواند منابع مالی جدید مورد نیاز خود را تامین کند .

در این روش افزایش سرمایه ، سهامی تحت عنوان سهام جایزه به سهامداران تعلق می‌گیرد .

3 – افزایش سرمایه شرکت از محل آورده نقدی :

این روش برای زمانی است که شرکت به منابعی جدید احتیاج دارد و نیازمند دریافت تسهیلات جدید است اما سود انباشته مناسبی برای افزایش سرمایه ندارد . در این زمان شرکت نیازمند تامین سرمایه از سوی سهامداران است .

شرکت سهامی به عنوان حق تقدم را به سهامداران می‌دهد و سهامدران می‌توانند در یک بازه ی دو ماهه با پرداخت ارزش اسمی سهام ( 1000 ریال به ازای هر سهم ) ، حق تقدم خود را آزاد کنند و به سهام عادی تبدیل کنند .

اگر به هر دلیلی سهامداران قصد آزاد کردن حق تقدم خود را نداشته باشند می‌توانند آن را مانند سهام معامله کنند .

همچنین اگر سهامداران حق تقدم خود را نه آزاد کنند و نه معامله ، پس از گذشت بازه ی دو ماهه حق تقدم آن ها به صورت خودکار یا قیمت روز فروخته می‌شود . حق تقدم با اضافه شدن حرف (ح) به آخر نام نماد قابل شناسایی است مانند شترانح که حق تقدم سهم شتران است .

4 – افزایش سرمایه شرکت از روش صرف سهام :

صرف سهام به معنای تفاوت قیمت روز بازاری سهم با ارزش اسمی سهم است .

برای مثال قیمت بازاری یک سهام 5000 تومان است . صرف سهام این سهم می‌شود 4900 تومان .

در این روش شرکت اقدام به فروش سهام با قیمتی بالاتر از ارزش اسمی سهم می‌کند و تفاوت این قیمت با ارزش اسمی سهم را به حساب اندوخته شرکت منتقل می‌کند . یا اینکه سهام جدید به سهامدارن خود دهد و یا آن را به صورت نقدی میان سهامداران توزیع کند .

مواردی که گفته شد از روش های مختلف افزایش سرمایه بودند .

خلاصه افزایش سرمایه شرکت
افزایش سرمایه شرکت چیست 2

کلام پایانی :

به طور کل نمی‌توان گفت که افزایش سرمایه یک خبر خوب و مسائد است یا یک خبر بد .

همچنین نمی‌توان گفت که کدام یک از روش های افزایش سرمایه بهتر است .

شرکت ها با توجه به وضعیت های متفاوتی که برایشان پیش می‌آید اقدام به افزایش سرمایه می‌کنند . حال این افزایش سرمایه می‌تواند برای تامین مالی شرکت در جهت توسعه ی بخش های شرکت باشد یا برای جبران بدهی ها از محل تسهیلات و یا برای جلوگیری از مشمول ماده 141 قانون تجارت شدن و رهایی یافتن ازاعلام ورشکستگی .

پس به راحتی نمی‌توان در خصوص افزایش سرمایه نظر داد و عوامل مختلفی باید بررسی شود تا بتوان به صورت قاطعانه افزایش سرمایه را برای هر شرکتی ارزیابی کرد .

اما به طور کل ، افزایش سرمایه می‌تواند باعث اصلاح سیستم مالی شرکت شده و امکان استفاده از تسهیلات جدید را به شرکت بدهد .

همچنین افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی باعث ایجاد یک گپ قیمتی (GAP) عمدتا زیاد در نمودار سهم می‌شود و به عقیده خیلی از تحلیل گران تکنیکال ، این گپ قیمتی تمایل به پر شدن دارد . پس اگر بخواهیم از صرفا از دید تکنیکال به آن نگاه کنیم ، این نوع از افزایش سرمایه می‌تواند بسیار مفید واقع شود .

پس عوامل مختلف را بررسی کنید و پس از در مورد افزایش سرمایه شرکت نتیجه گیری کنید .

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه