منظور از میانگین کم کردن در بازار بورس ایران چیست؟

استراتژی میانگین کم کردن

با سری جدید از مقالات آموزشی و کاربردی خانه بورس ایران در خدمت شما معامله‌گران عزیز هستیم. در این مقاله به مقوله مهم میانگین کم کردن در بازار بورس ایران خواهیم پرداخت.

در پایان این مقاله شما به‌طور کامل تعریف میانگین کم کردن، روش میانگین کم کردن، زمان استفاده از استراتژی میانگین کم کردن را فرا خواهید گرفت.

مقدمه

بازارهای مالی همیشه جزو پر ریسک‌ترین بازارهای جهان هستند، ورود به این بازارها بدون آموزش برابر با از دست دادن سرمایه‌ است.

بازار سرمایه ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست، انجام هر معامله‌ای در بازار بورس دارای یک سر برد و یک سر باخت است و هیچ معامله‌گر ماهری نمی‌تواند ادعا کند که تمام معاملاتش سود ده بوده و زیانی درکار نیست.

تمام معاملات در بازار سرمایه با ریسک زیان دیدن همراه هستند، شما به‌عنوان معامله‌گر باید استراتژی‌های مناسب این موقعیت را یاد گرفته و در صورت لزوم آن را عملی کنید.

یکی از استراتژی‌های مهم در زمان زیان ده شدن معامله در بازار سرمایه، استراتژی میانگین کم کردن است.

در ادامه به تشریح جزئیات این موضوع خواهیم پرداخت.

تعریف دقیق استراتژی میانگین کم کردن

تعریف خرید پله‌ای و فروش پله‌ای

استراتژی میانگین کم کردن در واقع معکوس روش خرید پله‌ای است، در خرید پله‌ای سرمایه‌گذاری مبلغ کل سرمایه‌گذاری خود را به چند بخش تقسیم کرده و در طی مدت زمان مشخصی اقدام به خرید سهام می‌کند.

مثلاً سرمایه‌گذاری با 100 میلیون تومان وارد بازار سرمایه شده و این سرمایه را به سه قسمت 30 میلیون، 30 میلیون و 40 میلیون تقسیم می‌کند و در طی زمان معین پله‌ای وارد سهم می‌شود.

خرید پله‌ای ریسک ورود به بازار را تا حد زیادی کاهش می‌دهد، برای مثال اگر در خرید 30 میلیون دوم متوجه تغییر روند سهم شدید از خرید پله دوم ممانعت کرده و زیان وارده فقط بر 30 میلیون ابتدایی خواهد بود.

در واقع با این روش 60 میلیون شما از خطر زیان در امان مانده‌است، خرید پله‌ای در فروش نیز کاربرد دارد.

برای مثال سرمایه‌گذاری سهامی به ارزش 100 میلیون تومان دارد و این سهام به حد سود خود رسیده است، در پله اول او اقدام به فروش 30 میلیون تومان از سهامش می‌کند و منتظر واکنش نمودار قیمت به خط مقاومت و حد سود سرمایه‌گذار می‌شود.

اگر نمودار توانست فراتر از حد سود حرکت کند، معامله‌گر دیگر اقدام به فرش 60 میلیون تومان سرمایه خود نمی‌کند، اما اگر روند نمودار نزولی شد او به‌راحتی در پله‌های بعدی باقی‌مانده سهام خود را می‌فروشد و از زیان بیش‌تر جلوگیری می‌کند.

کم کردن میانگین
منظور از میانگین کم کردن در بازار بورس ایران چیست؟ 1

تفاوت میانگین کم کردن با خرید پله‌ای

میانگین کم کردن شبیه به خرید پله‌ای است، اما تفاوت‌های بسیار زیادی نیز دارد. خرید پله‌ای زمانی اتفاق می‌افتد که سرمایه‌گذار از روند صعودی نمودار قیمت اطمینان داشته باشد.

در واقع خرید پله‌ای در یک روند صعودی اتفاق می‌افتد؛ اما استراتژی میانگین کم کردن برای زمانی است که تحلیل سرمایه‌گذار کاملاً غلط از آب درآمده باشد و نمودار قیمت روند نزولی به خود بگیرد.

تمامی سرمایه‌گذاران زمانی اقدام به خرید سهام می‌کنند که مطمئن باشند، روند نمودار قیمت صعودی است، اما همیشه بازار روی خوش به سرمایه‌گذاران نشان نمی‌دهد، در میانه راه ممکن است افت قیمت شدیدی رخ دهد.

در هنگام افت قیمت این استراتژی میانگین کم کردن است که به یاری سرمایه‌گذار می‌آید.

در این استراتژی با نزول قیمت سهم، معامله‌گر اقدام به خرید سهم می‌کند تا میانگین قیمت خرید را به کم‌ترین حد ممکن برساند.

این درحالی است که در صورت صعودی شدن روند، فردی که اقدام به اجرای استراتژی میانگین کم کردن کرده است نسبت به فردی که این استراتژی را انجام نداده است در زمان کوتاه‌تری به سود می‌رسد.

 تفاوت اساسی خرید پله‌ای با میانگین کم کردن مربوط به روند نمودار می‌شود. زمانی که روند صعودی است خرید پله‌ای اتفاق می‌افتد و زمانی که روند نزولی است باید از استراتژی میانگین کم کردن استفاده کرد.

البته استفاده از این استراتژی به همین سادگی نیست، زیرا در اکثر مواقع حد ضرر سرمایه‌گذار فعال می‌شود. هنگام فعال شدن حد ضرر بسیاری از سرمایه‌گذاران سهم خود را نمی‌فروشند و امید دارند که روند بازار به‌زودی بر خواهد گشت که در بسیاری از موارد این تصمیم احساسی باعث زیان‌های جبران‌ناپذیری می‌شود.

استفاده از استراتژی میانگین کم کردن نیازمند رعایت اصول بسیار مهمی است که در ادامه به ‌تفصیل این اصول مهم را توضیح خواهیم داد.

استراتژی کم کردن میانگین
منظور از میانگین کم کردن در بازار بورس ایران چیست؟ 2

مزیت اجرای استراتژی میانگین کم کردن

میانگین کم کردن به شما کمک می‌کند تا در صورت برگشت قیمت سهم در زمان کوتاه‌تری به نقطه سربه‌سر و سپس به سود برسید. با این استراتژی دیگر نیازی نیست، منتظر بمانید تا سهم به قیمت خرید شما در پله اول برسد.

عیب بزرگ روش کم کردن میانگین

یکی از مهم‌ترین ایرادات این روش، محدودیت سرمایه معامله‌گران است؛ فردی با سرمایه محدود نمی‌تواند پی‌درپی اقدام به خرید پله‌ای در یک‌روند نزولی کند.

به همین دلیل است که تأکید داریم هنگام تغییر روند و نزولی شدن بازار، اگر حد ضررتان فعال شد، اقدام به فروش سهام خود کنید. مگر اینکه مطمئن باشید، نزولی شدن روند قیمت، تغییر روند نببوده بلکه یک اصلاح قیمت موقت است.

نکات مهمی که هنگام میانگین کم کردن باید رعایت شود

  • ارزش ذاتی سهم: استراتژی میانگین کم کردن را بر روی سهامی اجرا کنید که دارای ارزش ذاتی بالایی باشد، سهمی که ارزش ذاتی پایینی دارد و بازار نیز به این موضوع پی برده است در روند نزولی طولانی‌مدتی قرار خواهد گرفت که به هیچ وجه قابل جبران نیست.
  • استراتژی میانگین کم کردن را فقط بر روی سهم‌های ارزشمند اجرایی کنید.
  • حمایت معتبر سهم: اگر سهمی حمایت معتبر خو را بشکند و روند نمودار به‌کل تغییر کرده و نزولی شود، دیگر استراتژی میانگین کم کردن کار عاقلانه‌ای نخواهد بود.
  • تغییر جهت روند یا اصلاح موقتی: هنگام اجرای این استراتژی حتماً توجه داشته باشید که اصلاح موقتی سهم بسیار کوتاه‌تر از تغییر کلی روند سهم است. هرگز خود را دچار ریسک‌های بزرگ و جبران‌ناپذیر نکنید.

نتیجه‌گیری

استراتژی میانگین کردن یکی از مهم‌تری و باارزش‌ترین روش‌های خروج از زیان است؛ اما باید در نظر داشت که همیشه و در هر شرایطی این روش جوابگو نیست.

اگر در زمان نادرستی این استراتژی را اجرا کنید با ضررهای جبران‌ناپذیری روبرو خواهید شد؛ توصیه ما به شما این است در صورتی اقدام به اجرای استراتژی میانگین کم کردن نمایید که از بنیاد سهم مطمئن باشید و بدانید که به‌زودی بازار به ارزش ذاتی سهم پی خواهد برد.

در غیر این صورت استفاده از این استراتژی چیزی جز ضرر عایدتان نمی‌کند، برای داشتن تجربه لذت‌بخش در بازارهای مالی حتماً قبل از ورود آموزش دیده و برای انجام امورات معامله از کارگزاری‌هایی استفاده کنید که به مردم داخل ایران خدمات می‌دهند تا با خیال آسوده و بدون استرس به یک معامله‌گر ماهر تبدیل شوید.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه