بازار خرسی و گاوی یکی از اصطلاحات رایج بازارهای مالی است که در سراسر دنیا کاربرد دارد. در این مقاله آموزشی بررسی جامع و کاملی از اصطلاحهای بازار گاوی یا بازار خرسی خواهیم داشت.
در ادامه تاریخچهای از نحوه پیدایش این اصطلاحات، ریشه واژه گاو یا خرس، مفهوم بازار خرسی و گاوی، خصوصیات بازارهای گاوی و خرسی، بررسی نحوه معامله در بازار خرسی یا گاوی و روانشناسی سرمایهگذار در بازار گاوی یا خرسی خواهیم پرداخت.
اصطلاح بازار گاوی از کجا آمده است؟
گاو یکی از حیواناتی است که نامش در اصطلاحات بازارهای مالی و بازاریابی بسیار به چشم میخورد.
اصطلاح بازار گاوی سالهای زیادی است که در بازارهای مالی جهانی کاربرد دارد.
بازارگاوی به بازاری گفته میشود که روند صعودی داشته و سودهای بسیاری را عاید معاملهگران میکند؛ در برخی مقالات به موضوع شاخ گاو اشاره شده است.
آنها معتقدند اصطلاح بازار گاوی به روش جنگیدن گاو اشاره میکند، مطمئناً در فیلمهای اسپانیایی و خارجی گاوهای شاخداری را دیدهاید که هنگام جنگ، حریف خود را به کمک شاخهایشان به سمت بالا پرتاب میکنند.
این روش جنگ رو به بالا اشاره به حرکت نمودارها به سمت بالا دارد.
اصطلاح بازار خرسی از کجا آمده است؟
برای توضیح اصطلاح بازار خرسی به دو موضوع متفاوت اشاره شده است، برخی داستان دلالان پوست خرس را برای ریشه اصطلاح بازار خرسی بیان میکنند.
در زمانهای دور عدهای دلال فروش پوست خرس که به «خرسیها» معروف بودند با پیشبینی آینده قیمتها که به احتمال زیاد روندی نزولی خواهند داشت، پوستها را به قیمت روز میفروختند و هنگامی که قیمتها کاهش مییافتند پولی کمتر به فروشندگان اصلی میپرداختند.
برخی دیگر معتقدند این اصطلاح از روش جنگ خرس الگوبرداری شده است؛ درواقع خرس هنگام مبارزه پنجههایش را به سمت پایین گرفته و دشمن خود را به زیر میکشد.
درواقع به زیر کشیدن رقیب به نزولی بودن نمودارها تعبیر میشود.

ویژگی بازار گاوی چیست؟
در این بخش به بررسی ویژگیهای مهم بازار گاوی خواهیم پرداخت؛ در بازار گاوی تقاضا برای خرید سهم بالا بوده و عرضه در کمترین حد خود قرار دارد.
در بازار گاوی، رنگ بازار به رنگ سبز تبدیل میشود اما نکته مهمی که در بازار گاوی باید اشاره کرد این است که بازار گاوی یا خرسی معمولاً در بلندمدت مشخص میشود.
تشخیص روند بازار برای بسیاری از فعالین بازار کاری بسی دشوار است، در بسیاری از موارد معاملهگران کمتجربه در اواخر بازار گاوی متوجه روند سبز و صعودی بازار شده و وارد بازار میشوند.
درحالیکه متخصصان و افراد باتجربه بازار سرمایه میدانند که روند گاوی بازار عمر محدود خود را دارد و هنگامیکه عموم مردم وارد بازار شده و سرمایهگذاری میکنند؛ درواقع پایان عمر بازار گاوی است.
به همین دلیل بعد از ورود عموم مردم به بازار، به یکباره ضررهای هنگفتی دچار معاملهگران کمتجربه میشود.
زیرا متخصصان بازارهای مالی میدانند که مقدار محدودی از سرمایه وجود دارد و رفتهرفته از میزان سرمایه ورودی به بازار کاسته خواهد شد، به همین دلیل در اوج روند صعودی بازار، معاملهگران اقدام به فروش سهام کرده و از بازار خارج میشوند.
ضررهای بازار نیز متوجه مردم عادی کمتجربه میشود؛ جون دید درستی از روند و تغییر جهت روند ندارد.
بازار گاوی معمولاً در دوران اوج رونق اقتصادی کشورها رخ میدهد، در این حالت تولید کشور در بهترین وضع خود قرار داشته و شرکتها سوددهی بالایی دارند.
البته در این مورد استثنائاتی نیز وجود دارد؛ برای مثال بازار بورس ایران در دورهای به شکل گاوی روند صعودی به خود گرفت.
اما این صعودی بودن روند بازار نشانه رونق اقتصادی کشور نبود؛ درواقع سرعت بالای کاهش ارزش پول ملی مردم را مجاب به خرید سهام کرد تا بتوانند ارزش پول خود را حفظ کنند.
همانند تمام بازارهای مالی جهان در ایران نیز متخصصان خیلی زود متوجه تغییر روند بازار از بازار گاوی به بازار خرسی شدند و قبل از اطلاع عموم سهام خود را فروخته و از بازار خارج شدند.
مردم عادی هم که دیرتر از روند بازار مطلع شدند، با ضررهای هنگفت یا از بازار خارج شده و یا با ضرر در بازار ماندند.
ویژگی بازار خرسی چیست؟
بازار خرسی اشاره به بازار نزولی دارد، در بازار خرسی ارزش سهام روند نزولی طی میکند.
در این بازار عرضه سهام بالا رفته و در پی عرضه بالا، تقاضا کاهش قابلتوجهی مییابد؛ بازار خرسی بازاری است که اکثر سرمایهگذاران دچار زیان میشوند.
البته ناگفته نماند که برخی از متخصصان بازارهای مالی با استفاده از ترفندهای متفاوت مانند نوسان گیریهای کوتاهمدتی سودهای مناسبی را کسب میکنند.
بازار خرسی نیز بهمانند بازار گاوی در طولانیمدت رخداده و در نتیجه رکود اقتصادی، تعدیل نیرو و اخراج کارکنان از سازمانها است.

نکات تکمیلی بازار گاوی یا خرسی
بازار گاوی به بازاری گفته میشود که در آن روند صعودی بوده و خرید اکثر سهام در آن سود ده هستند.
بازار خرسی به بازاری گفته میشود که در آن روند نزولی بوده و خرید اکثر سهام زیانده هستند.
روند بازار در طولانیمدت مشخص میشود، خرسی یا گاوی بودن بازار تماماً به اوضاع اقتصادی، سیاسی و وضعیت اقتصادی کشورها بستگی دارد و شرایط بازار معمولاً در بلندمدت بررسی شده و وضعیت آن تعیین میشود.
بازار سرمایه ایران از زمان به وجود آمدن تا به کنون به دلیل ماهیت تورمی اقتصاد ایران، روند صعودی را طی کرده و سود ده بوده است.
اگر تجربه بالایی ندارید از معامله در بازار نزولی صرفنظر کنید؛ زیرا معامله در بازار خرسی بسیار سخت و خطرناک است.
نتیجهگیری
معامله و سرمایهگذاری در بازار سرمایه نیازمند تجربه و علم است، برای موفقیت در این بازار حتماً قبل از ورود به شکلی جامع آموزشدیده و با سرمایه کم وارد بازار شوید تا تجربه کافی برای معامله واقعی به دست بیاورید.
بازار گاوی یا خرسی تنها اصطلاحی است که بازاریان به روندهای بازار میدهند؛ یک معاملهگر باتجربه در هر شرایطی میتواند از بازار سود کسب کند.
تفاوت یک معاملهگر باتجربه با معاملهگر کمتجربه در این است که معاملهگر کمتجربه در بازار گاوی سود کرده و در بازار خرسی زیان میبیند. اما معاملهگر باتجربه در بازار گاوی سود بالایی کرده و در بازار خرسی سود کم و ثابتی را کسب میکند.
به همین دلیل صبور باشید و با حجم کم و آرامآرام وارد بازار شده و معامله کنید تا به تجربه کافی از بازار برسید.