تفاوت بورس و فارکس در چیست؟ | 7 تفاوت مهم

تفاوت بورس و فارکس در چیست؟ | 7 تفاوت مهم - تفاوت بورس و فارکس

احتمالا با فراز و نشیب های موجود در بورس و همچنین اخبار فراوان از سوی فارکس، این دو بازار توجه شما را به خود جلب کرده و برایتان تفاوت بورس و فارکس سوال شده است. رشد بی وقفه و غیرقابل باور بازارهای سرمایه در سالهای اخیر در سراسر جهان، امری بسیار موردتوجه بوده است که محققین را به سمت بررسی این موضوع برده است. علت این گرایش را در سبک زندگی مردم در عصر جدید باید جستجو کرد که اغلب دیگر به دنبال کسب درآمد از ذهن رفته اند تا از طریق زحمت های بدنی و دستی. در بسیاری از کشورهای توسعه یافته، شکل ورود به این بازارها به نسبت نوع بازار و علاقه مندی های افراد مورد بحث و قابل تفکیک است اما در کشور ما به عنوان یک چالش شناخته می شود. در سالهای اخیر این اقبال عمومی به ورود به بازارهای سرمایه مانند بورس در کشورمان اغلب به صورت یک حرکت کنش گرایانه و تبعی است که مردم در نتیجه موفقیت های دیگری خود را مستحق ورود به آن می دانند و در صورتی که ناکامی های بوجود آمده را ببینند به تبع آن بازار را بدون هیچ تحلیلی ترک می کنند. این همان نگرش زیان ده رخ داده در دو سل اخیر بازار بورس ایران است که متاسفانه متوجه عموم مردم ما شده است. این خروج از بازارهای بورس داخلی منجر به شناخته شدن بازارهای جدید خارجی از ارزهای دیجیتال تا بازار فارکس گردید و مردم این بار به سمت این ها هجوم آوردند. شاید در ابتدای ورود به بازارهای خارجی محتاط تر عمل کردند و احتمالا به دنبال روزنه هایی برای آموزش و یادگیری نیز بودند. در این مقاله به دنبال تفکیک فنی و موردی این دو بازار پرطرفدار خواهیم بود. با ایتسکا همراه باشید.

در نظر داشته باشید برای ورود به بازار بورس میتوانید از بهترین بروکر های فارکس مناسب ایرانیان استفاده کنید.

همچنین میتوانید از بروکر های کریپتو مناسب ایرانیان استفاده کنید.

تفاوت بورس با فرکس
تفاوت بورس و فارکس در چیست؟ | 7 تفاوت مهم 1

تفاوت بازار بورس و فارکس

آنچه در این مقاله خواهید آموخت نمایش

سوال هایی که همواره در ذهن افراد برای ورود به بازارهای سرمایه مطرح است این موضوع می باشد که کدام یک از آنها با توجه به ویژگی های مختلف شخص و ابعاد گوناگون زندگی او می تواند مناسب تر باشد؟ بازار فارکس یا بازار سهام؟ کدام یک از این بازارها می تواند سوددهی بالاتری را به همراه داشته باشد و زیان کمتری را متوجه شخص کند؟ ریسک کدام یک از آنها بالاتر است و البته میزان آگاهی ما از کدام یک از آنها بالاتر است؟ باید به دنبال بررسی موارد فوق در هر یک از این بازارها باشیم تا بتوانیم میان آنها تفکیک ایجاد کنیم و فرد را به مسیر صحیح هدایت کنیم.

بازارهای بورس و سهام

میزان اصالت بازارهای سرمایه در میان مردم به گذشته های بسیار قدیمی تر برمیگردد و خصوصا در برخی از شهرهای متمدن از سالهای بسار دور مردم امکان انجام معاملاتی شبیه معاملات امروز سهام را داشتند و می توانستند در منفعت و زیان شریک شرکت های بزرگ آن زمان شوند. این مبنای یک بازار سهم است. سهیم بودن در تمامی ابعاد تجارت آن شرکت توسط سهامداران و شرکا که باید توسط آنها پذیرفته شود و قبل از شراکت مورد بررسی قرار گیرد. ورود اولیه مردم به این بازارها و کسب سوددهای درشت در انتهای این همکاری به صورت آهسته و پیوسته میزان اعتماد مردم را به سرمایه گذاری در آن بالاتر برد و این موضوع را اعتبار بخشید.

در تعاریف بازارهای بورس، شخص اقدام به خرید سهام یک نهاد مشخص می کند و آن را در ازای پرداخت مبلغی مال خود می کند و در هر برهه ای از زمان، می توانند این سهام را به قیمتی که می خواهند واگذار کنند و یا آن را تا هر مدتی که بخواهند نگهداری نمایند. سالانه هر یک از این نهادهای سازمانی مشارکت کننده در بازارهای سرمایه، سودی را بابت این همکاری به سهامداران پرداخت می کنند و البته به نسبت عملکرد آن شرکت در سال مالی مورد نظر می تواند منجر به سود یا زیان شود.

بازار فارکس

بازار فارکس قطعا از بزرگترین بازارهای سرمایه دنیا از لحاظ حجم سرمایه مورد معامله است. این بازار سازوکارهای مشابه با بورس را دارد اما در عمل نوعی بازار برای سنجش برابری ارزها در مقابل یکدیگر است. یعنی ارزهای مبنا را در قبال تبدیل آنها به همدیگر و کمیسیون های تعیین شده مورد معامله قرار می دهند. این بازار در مقایسه با بازارهای سهام از میزان زیان دهی کمتری برخوردار است و افراد می توانند با ذهنی آرامتر اقدام به معامله کنند اما باید توجه داشته باشند که از لحاظ فنی حالات پیچیده تری را داشته و نیازمند تسلط بالاتر برای معامله گران است.

فارکس و بورس
تفاوت بورس و فارکس در چیست؟ | 7 تفاوت مهم 2

تفاوت های میان فارکس و بورس

وجود ماهیت مشابه معاملاتی در تمام بازارهای سرمایه موجود در دنیا امری بسیار طبیعی است. این موضوع شاید به دلیل شکل گرایش آنها به این نوع از کسب و کار و البته مشابهت در سرمایه گذاری پول است. طبق بررسی های صورت گرفته در کل بازارهای سرمایه فعال در سطح دنیا و در میان انواع مختلفی از دارایی های قابل معامله، پول کمترین ریسک و زیان ممکن را داشته و نوسانات پایین تری را تجربه می کند. این نقطه اشتراک در میان فارکس و بازار بورس است که همان شکل سرمایه گذاری معرفی شد. اما در مورد نقاط تفاوت میان این دو بازار به صورت موردی توضیحاتی را ارائه خواهیم داد :

  1. حجم بازار : میزان حجم معاملات و پول ردوبدل شده در بازار فارکس بسیار فراتر از بازار بورس است. می توان به جرات ادعا کرد که بازار فارکس بزرگترین و پرپول ترین بازار سرمایه فعال در دنیا است که هر روز به حجمی معادل پنج هزار میلیارد دلار را جا به جا می کند. این در حالی است که در میان بازارهای بورس در تمام کشورهای توسعه یافته و در ال توسعه دنیا، بورس نیویورک پرحجم ترین آنها محسوب می شود که رقم ناچیز یک صد میلیارد دلار را در بر می گیرد.
  2. زمان معاملات : در بازارهای سنتی بورس برای خیرد و فروش کالا یا ارز موردنظر باید ساعت ها و گاه روزها انتظار کشید و این انتظار در برخی موارد شاید با بن بست مواجه شود. اما در بازار فارکس باز هم به دلیل حجم بالا و تعداد معامله گران بسیار زیاد، این موضوع عملا در ثانیه انجام شده و به نتیجه می رسد و اینجاست که امکان نقدشوندگی بسیار فراتر بازار فارکس یک امکان بی نظیر را برای معامله گران و اصحاب کسب و کار فراهم کرده است.
  3. اعتبار معاملات : یکی از بی نظیرترین امکانات ممکن در بازار فارکس، استفاده از اعتبار معاملات است. اعتبار معاملاتی عبارت است از امکان استفاده از صد برابر دارایی تان در حساب کارگزاری مربوطه. در بازارهای سنتی بورس به طور طبیعی شما امکان استفاده و معامله با همان مقدار شارژ حساب خود را دارید و حتی ریالی بیشتر از آن را نمی توانید خرج کنید. اما در بازار فارکس این موضوع کاملا متفاوت بوده و برای حدود یک صد برابر موجودی خود می توانید معامله کنید. این یک امکان بسیار منحصربفرد است.
  4. سودآوری از کاهش قیمت : یک امکان خاص دیگر در بازار فارکس، کسب سود حتی در صورت کاهش قیمت است. در بازارهای سنتی بورس این کسب سود تنها می تواند از محل افزایش قیمت سهم حاصل شود و در غیر این صورت فقط می توان اصل سرمایه را نجات داد اما در بازار فارکس علاوه بر سودآوری در صورت افزایش قیمت ارز، در صورت نزول قیمت ها نیز، کسب سود ممکن است.
  5. انواع سرمایه گذاری : آنچه در تعریف بازار فارکس آمده است را مرور کنید تا بدانید منظور چیست؟ بازار فارکس بازار برابری ارزهای مختلف است. این یک تعریف سنتی از بازار فارکس است. امروزه در دنیا بازار فارکس امکان معامله را برای انواع مختلف دارایی ها فراهم کرده است که از قبیل بازارهای عمده نفت و طلا و نقره و غیره می شود. قراردادهای شکل جدید در بازار فارکس حتی کالاهای دیگری مانند ابزارهای فناوری اطلاعات و دیجیتال، صنایع خوراکی مانند ذرت و سایر حوزه ها را نیز دربر می گیرد. در مورد بازار بورس تنها محدود به سهمی از یک شرکت هستیم و آنچه سبب سودآوری برای سهامدار می شود، میزان افزایش قیمت یک سهم است که در نتیجه کارکرد و رشد شرکت مربوط به آن حاصل می شود.
  6. بورس در فارکس : سوال مهمی که در اغلب موارد برای معامله گران مطرح می شود این موضوع است که آیا در صورتی که بخواهیم صرفا به خرید و فروش سهام بپردازیم و از بازار فارکس استفاده کنیم، امکان این بحث عملیاتی است یا خیر؟ باید به صراحت اعلام کنیم که خرید و فروش سهام در بستر بازار فارکس را معاملات سی.اف.دی (CFD) می نامیم که از رایج ترین انواع معاملات فعلی در بازار فارکس محسوب می شود. حال باید به این نکته توجه کنیم که انجام معاملات سی.اف.دی تمامی ویژگی های ذکر شده در بالا را نیز در بر دارد. یعنی شما به طور مثال می توانید سهم شرکت آمازون را خریداری کنید و از ویژگی سود از کاهش قیمت نیز برخوردار شوید و البته از قابلیت اعتبار معاملاتی هم در این فرآیند استفاده کنید. به راحتی می توانید محاسبه کنید که خرید سهم یک شرکت از طریق بورس و فارکس چقدر می تواند در میزان سودآوری برای شما متفاوت باشد. این تفاوت را اعتبار معاملاتی و قابلیت های سود از کاهش قیمت بوجود آورده اند. ماهیت این سودآوری از کاهش قیمت را می توان به صورت یک مقاله جداگانه مورد بخث و بررسی قرار داد اما به صورت اجمالی باید اشاره کنیم که آنچه موجب رخ دادن این اتفاق بی نظیر می شود، همان قابلیت فروش آتی برای سهام شرکت های مختلف است و تفاوت قیمت آینده و فعلی نوع دیگری از بهره را برای فروشندگان آتی فراهم کرده است.
  7. حاشیه امنی از محدودیت ها : محدودیت های ساختگی دولت ها برای بازارهای بورس، از عوامل زیان ده برای آن محسوب می شود. عواملی مانند محدودیت ساعات معامله، صفوف خرید و فروش، محدودیت دامنه های نوسان، محدودیت های حجم مبنا و سایر موارد که سبب سنتی بودن بازارهای بورس و عدم دست یابی به رشد بالا را بوجود آورده است. این محدودیت ها البته تمرینی برای تمام افرادی است که علیرغم وجود این ها، موفقیت های مالی بالایی را در بورس کسب کرده اند و اکنون قطعا می توانند در فضای باز بازار فارکس موفقیت های بسیار بالاتری را تجربه نمایند.
فارکس بهتر است یا بورس؟
تفاوت بورس و فارکس در چیست؟ | 7 تفاوت مهم 3

با توجه به حجم معاملاتی در بازار فارکس که تفاوت فراوانی با بورس دارد، باید اشاره کنیم که امکان موفقیت را بالا برده است. اما شروط این موفقیت در کسب تجربه برای انجام معاملات نهفته شده است. همان ظور که گفته شد، به دلیل عدم وحود محدودیت های رایج بازارهای بورس در بازار فارکس، میزان ریسک متوجه به سرمایه نیز بسیار بالاتر است. در واقع ما همان قدر که امکان رشد یک باره را دارید می توانید از میزان زیان بالا نیز متضرر شوید. توصیه به معامله در هر یک از این بازارها به تنهایی شاید زیاد منطقی نباشد، آنچه مورد نظر نگارنده قرار دارد، استفاده همزمان از این دو بازار مستعد است. شما به هر حال با سرمایه کذاری در این بازارها می توانید از تورم وحشتناک خصوصا در کشورمان در امان باشید اما باید اگاه باشید که همانطور که شنیده و یا احتماالا دیده اید، نتیجه معامله در این بازارها بدون دانش و آگاهی کافی عملا یک خودکشی اقتصادی و مالی محسوب می شود. سرمایه خود را در این مسیر به درستی تقسیم کنید و با طی دوره های خاص و درجه بالای این علوم مربوط به این حوزه، موفقیت های بعدی را رقم بزنید. این قطعا مسیر جذابی برای شما خواهد بود.

4.6/5 - (17 امتیاز)

1 دیدگاه برای “تفاوت بورس و فارکس در چیست؟ | 7 تفاوت مهم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه