نمودار شمعی ژاپنی چیست؟ – آموزش کندل خوانی به زبان ساده | کندل استیک در تحلیل تکنیکال

نمودار شمعی ژاپنی

کندل ها با ما حرف میزنند؛ اگر بار اولتان باشد که این چنین جمله ای را می شنوید ممکن است بسیار تعجب کنید اما این یک حقیقت محض است. هر کندلی که تشکیل می شود، از لحظه باز شدن آن تا لحظه آخر که قصد بسته شدن دارد، با ما سخن گفته و شرح حالی از وضعیت خریداران یا فروشندگان می دهد.

برای دریافت شرح حال هر چیزی باید به سخنان آن گوش داد؛ کندل ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده و برای درک شرایط بازار بایستی زبان آنها را متوجه شویم. برای انتخاب بهترین بروکر فارکس برای ایرانیان برای معاملات خود روی لینک کلیک کنید.

نمودار شمعی ژاپنی چیست؟

نمودار شمعی ژاپنی و یا همان کندل استیک (Candlestick) نمودار قیمتی است که در بازار های مالی کاربرد بسیار زیادی داشته و از آن برای پیش بینی روند حرکت قیمت سهام ، فارکس ، ارز های دیجیتال ، طلا و … استفاده می شود.

در نمودار شمعی ژاپنی با چهار قیمت سر و کار داریم :

  • قیمت باز شدن سهم (Open)
  • قیمت بسته شدن سهم (Close)
  • بالا ترین قیمت سهم (High)
  • پایین ترین قیمت سهم (low)

چون استیو نیسون را می توان پدر الگو های شمعی ژاپنی دانست ، نمودار شمعی ژاپنی با عنوان شمع های ژاپنی نیسون نیز شناخته می شود. او اولین فردی بود که از این نمودار در تحلیل بازار های مالی بهره برد.

در ادامه این قیمت ها را بر روی شکل به صورت کامل آموزش خواهیم داد. نمودار شمعی اولین بار توسط تحلیل گر معروف هوم ما ابداع شد. او اولین فردی بود که متوجه شد احساسات تریدر ها می تواند روند قیمت سهم را تغییر دهد. و می توان با تشخیص این روند و خرید و فروش های به موقع به سود رسید. نمودار شمعی یکی از ارکان اصلی در پرایس اکشن نیز می باشد و تریدر هایی که معامله هایشان را بر اساس پرایس اکشن انجام می دهند حتما از الگوهای شمعی ژاپنی استفاده می کنند.

تاریخچه کندل استیک ها

اولین بار کندل استیک ها در قرن 18 میلادی توسط مونیهیسا هوما (Honma Munehisa) ، یک معامله گر برنج ایجاد شدند. کندل استیک ها توسط استیو نیسون (Steve Nison) در کتاب تکنیک های کندل استیک های ژاپنی به غرب منتقل شدند. اولین بار ، کتاب استیو نیسون در سال 1991 منتشر شد.

آموزش نمودار شمعی ژاپنی

کندل یا همان candle که به معنای شمع است برای نمایش تغییرات قیمتی یک دارایی مورد استفاده قرار می گیرد. بحث تاریخچه کندل ها به قرن 17 میلادی باز می گردد که تاجران ژاپنی کندل ها را ایجاد کردند تا به شکل کامل تری با قیمت های بازار برنج تسلط داشته باشند که بعد ها این مفهوم توسط شخصی به اسم نیسون در بورس و بازار های مالی ایالات متحده مورد استفاده قرار گرفت.

برای آنکه به شکل بیشتری با نمودار شمعی ژاپنی آشنا شوید، باید یک آشنایی جامعی در مورد ساختار آنها داشته باشید. یک کندل از 4 قسمت تشکیل شده است که هر کدام از آنها بیانگر یک نکته مفهومی در مورد آن کندل است.

  • قیمت باز شدن کندل: نقطه و قمیتی است که کندل قبلی بسته شده و کندل جدید باز می شود.
  • قسمت بالایی کندل: محدوده و قیمتی است که بیشترین قسمت برای کندل محسوب می شود. این نقطه می تواند به دو شکل پر و شاخ باشد.
  • قسمت پایینی کندل: این محدوده متعلق به پایین تری قیمتی است که این کندل تجربه کرده است. این قسمت می تواند به دو شکل پر و دم باشد.
  • قیمت بسته شدن کندل: این محدوده مربوط به آخرین قیمتی است که کندل در تایم فریم خود تجربه کرده است.

در مورد تایم فریم یا بازه زمانی هم باید به مدت زمان دوره هر کندل اشاره کرد. هر کندلی یک بازه زمانی برای عمر خود دارد و پس از تمام شدن آن بازه زمانی عمر کندل مذکور نیز تمام شده و اطلاعات جدید مربوط به قیمت ها، در کندل جدید ذخیره شده و نمایش داده می شود.

شما بر اساس معاملات خود می توانید که تایم فریم یا عمر کندل خود را در چارت تنظیم نمایید. حال که به شکل کلی با ساختار کندل ها آشنا شده ایم وقت آن فرا رسیده است که به شکل تخصصی تری در مورد کندل شناسی صحبت کرده و به آموزش کندل خوانی بپردازیم. برای آموزش کندل های شمعی ابتدا باید با ساختار کندل شمعی آشنا شوید. کندل شمعی از دو قسمت تشکیل شده است: سایه و بدنه. هر نقطه از این دو قسمت نیز بیان کننده قیمتی از سهم می باشند.

بیشتر بخوانید : نمودار میله ای چیست؟

و تریدر ها بر اساس این موارد اقدام به تصمیم گیری در مورد سهم می کنند. در نمودار شمعی با دو مدل کندل سر و کار داریم یکی صعودی که با رنگ سبز و یا سفید نمایش داده می شود و دیگری نزولی که با رنگ قرمز و یا سیاه نمایش داده می شود. در هر پلتفرمی که اقدام به تحلیل می کنید ، امکان تنظیم رنگ ها برایتان وجود خواهد داشت. در شکل زیر کندل سبز رنگ را مشاهده می کنید.

نمودار شمعی ژاپنی صعودی
نمودار شمعی ژاپنی صعودی

همانطور که می بینید میله های بالایی و پایین سایه نامیده می شوند. بالای سایه بالایی بیشترین قیمت سهم در آن بازه زمانی که مشخص کرده اید را نشان می دهد. و پایین میله پایینی نیز کمترین قیمت سهم در آن بازه را نمایش می دهد. در قسمت بدنه نیز قیمت باز و بسته شدن سهم را مشاهده می کنید. حال ممکن است سایه ها بلند تر بوده و یا بدنه بلندتری داشته باشیم و یا اصلا بدنه و یا میله نداشته باشیم.

هر کدام از این موارد بیانگر مفاهیمی در قیمت ها و روانشناسی بازار می باشد که در ادامه مهم ترین موارد آن را بررسی خواهیم کرد. زمانی که قیمت بسته شدن سهم از باز شدن بیشتر باشد کندل ما مانند شکل بالا سبز رنگ و یا به رنگ سفید خواهد شد. ولی اگر قیمت بسته شدن سهم از باز شدن آن کمتر باشد ، کندل قرمز رنگ و یا به رنگ سیاه خواهد شد.

نمودار شمعی ژاپنی نزولی
نمودار شمعی ژاپنی نزولی

آموزش کندل خوانی

در علم کندل شناسی ما با استفاده از کندل ها و روند های قبلی بازار به دنبال پیش بینی قیمت در زمان آینده هستیم. کندل استیک یکی از دانش های ضروری لازم برای هر تحلیلگری می باشد. در این دانش ما با استفاده الگوها و انواع کندل هایی که یاد گرفته ایم، قیمت بازار را در روز ها یا ساعات آتی پیش بینی می کنیم. قبل از شروع آموزش انواع کندل ها و الگو ها توجه داشته باشید که هیچ الگویی صد در صد نبوده و یکی از عوامل مهم در بازار مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک می باشد.

در پاراگراف های بعدی به معرفی 8 الگوی کندل استیک مهم و معروف خواهیم پرداخت.

جدول کندل استیک (الگو های کندلی پرایس اکشن)

تمامی تکنیک های کندل استیک ژاپنی را می توانید از جدولی که در لینک زیر قرار داده این مشاهده کنید. اگر قصد تحلیل قوی با استفاده از الگوی کندل استیک دارید ، بهتر است به لینک زیر مراجعه کرده و از جدول الگوی قیمتی سهم مورد نظر خود را مشاهده کنید و تحلیل های آن را در معاملات خود اعمال کنید. شکل زیر برگرفته از این سایت می باشد. و می توانید انواع کندل ها را در جدول زیر مشاهده کنید

جدول کندل استیک
جدول کندل استیک

و اگر قصد دارید تحلیل تک تک کندل های داخل جدول را مشاهده کرده و مطالعه کنید روی این لینک کلیک کنید . در ادامه مهم ترین تکنیک های کندل استیک ژاپنی را برایتان بیان کرده و با مثال توضیح داده ایم.

مهم ترین الگوهای نمودار شمعی ژاپنی ( تکنیک های کندل استیک ژاپنی )

مهم ترین الگوهای نمودار شمعی ژاپنی به بیش از 10 مورد می رسد و ما در اینجا موارد مهم و تکنیک هایی که اکثر تریدر های حرفه ای از آن استفاده می کنند را بیان خواهیم کرد. تکنیک های کندل استیک ژاپنی با عنوان الگو های کندل استیک نیز شناخته می شوند.

دوجی کندل استیک (Doji Candlestick)

دوجی کندل استیک یکی از الگوهای نمودار شمعی ژاپنی می باشد که در آن قیمت باز و بسته شدن سهم برابر است. این الگوی شمعی نشان از وجود تردید در بازار دارد. یعنی قدرت خریداران و فروشندگان تقریبا با هم برابر است. زمانی می توان با استفاده از دوجی روند حرکت بازار را پیش بینی کرد که موقعیت دوجی کندل استیک را بررسی و شناسایی کنیم.

اگر این الگو بعد از ماروبزو سبز استفاده شود ، نشان از اشباع خرید در بازار می باشد و باید خریداران جدیدی به سهم اضافه گردند تا روند صعودی ادامه پیدا کند. در غیر این صورت به احتمال زیاد روند صعودی پایان خواهد یافت و احتمالا بازار اصلاح خواهد کرد.

کندل دوجی نماد ضعف است! ضعفی که در بازار هم از سوی خریداران و هم از سوی فروشندگان وجود دارد. به شکل کلی 4 نوع کندل دوج میشناسیم که عبارت اند از: پای بلند – سنجاقک – صلیب – سنگ قبر – خنثی. زمانی که کندل دوجی شکل می گیرد، باید منتظر کندل بعدی بمانیم چرا که کندل های بعدی روند بازار را تایید خواهند کرد.

اگر جزو افراد عجول هستید، مطئین باشید که این کندل حوصله شما را سر خواهد برد. اما استفاده از اندیکاتور هایی مانند MACD – RSI می تواند به شما در تشخیص روند کمک بسزایی نمایند.

کندل دوجی
کندل دوجی

حال اگر الگوی دوجی کندل استیک بعد از الگوی ماروبزو قرمز استفاده گردد ، نشان از اشباع فروش بوده و احتمالا این الگو نشان دهنده روند صعودی بازار باشد و بعد از این روند نزولی پایان خواهد یافت. و حرکت صعودی شروع خواهد شد.

کندل استیک دوجی
کندل استیک دوجی

الگوی ماروبزو در نمودار شمعی ژاپنی

الگوی ماروبزو در نمودار شمعی ژاپنی به الگویی گفته می شود که فاقد سایه بالایی و پایینی باشد. این الگو فقط از بدنه تشکیل شده است که نشان از فشار فروش و فشار خرید در بازار دارد. اگر الگوی ماروبزو سبز رنگ باشد نشان از قدرت خرید در بازار بوده و احتمالا روند بازار صعودی شده و یا اگر صعودی باشد ، روند ادامه خواهد داشت. و اگر این الگو قرمز رنگ باشد نشان از قدرت فروش در بازار و روند نزولی دارد.

این کندل در روند های صعودی یا نزولی تشکیل می شود و خبر از ادامه روند می دهد. کندل مارابوزو یک کندل با بدنه مستطیل شکل است که فاقد سایه در سر یا انتهای خود است، اگر هم سایه داشته باشد به راحتی می توانیم از آن چشم پوشی نماییم.

دلیل آنکه کندل مارابوزو هیچ سایه ای ندارد به این خاطر است که خریداران در روند صعودی و فروشندگان در روند نزولی به هیچ عنوان تسلیم نشده و تا آخرین لحظه به فروش یا خرید پرداخته اند. به شکل کلی کندل مارابوزو در یک روند صعودی یا نزولی تشکیل می شود که اندازه آن 3 الی 4 برابر کندل های قبلی خود است.

ماروبزو در نمودار شمعی ژاپنی
ماروبزو در نمودار شمعی ژاپنی
الگوی ماروبزو
الگوی ماروبزو

همانطور که در شکل بالا مشاهده می کنید در یک روند صعودی شاهد دو نمونه الگوی سبز رنگ ماروبزو در نمودار شمعی ژاپنی نمودار قیمتی اتریوم/دلار هستیم. و نشان از قدرت زیاد خریدار و ادامه دار بودن روند صعودی در بازار دارد.

الگوی ستاره صبحگاهی از سه کندل تشکیل شده است. همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید ، کندل اول یک نزولی پر قدرت می باشد. کندل دوم نوعی کندل کم قدرت و کندل سوم یک کندل سبز رنگ پر قدرت می باشد کخ نشان از بازگشت بازار دارد. الگوی ستاره صبحگاهی معمولا در پایان یک روند نزولی تشکیل می شود و نشان از صعودی شدن بازار در آینده دارد.

الگوی ستاره صبحگاهی
الگوی ستاره صبحگاهی

الگوی ستاره عصرگاهی در نمودار شمعی ژاپنی

در این الگو با سه کندل سر و کار داریم. این کندل در انتهای روند صعودی دیده می شود و بعد از آن یک روند نزولی شروع خواهد شد. به قسمتی که در نمودار زیر مشخص کرده ایم توجه کنید. کندل اول سبز رنگ ، پر قدرت و صعودی بوده و کندل دوم نیز صعودی ولی کم قدرت و معمولا بدون سایه می باشد. سپس کندل سوم نزولی تشکیل می شود و نشان از اتمام روند صعودی بازار و شروع یک روند نزولی دارد.

الگوی ستاره عصرگاهی
الگوی ستاره عصرگاهی

الگوی چکشی در نمودار شمعی ژاپنی

الگوی چکشی بنده نمودار شمعی ژاپنی در سمت بالا و یا پایین قرار گرفته و سایه در یک طرف قرار می گیرد. اندازه سایه معمولا دو و یا سه برابر اندازه بدنه کندل می باشد. الگوی چکشی معمولا در پایان یک روند نزولی تشکیل می شد و نشان از پایان یافتن این روند دارد. شکل زیر که نمودار قیمتی بیت کوین در برابر دلار را نشان می دهد ، با توجه به الگوی چکشی که در شکل نشان داده ایم می توان متوجه شد که روند نزولی رو به پایان است و با توجه به تحلیل های دیگر می توان به صورت پله ای اقدام به خرید کرد.

الگوی چکشی در نمودار شمعی
الگوی چکشی در نمودار شمعی

کندل چکش تک کندلی است که اطلاعات زیادی را در اختیار تحلیلگران قرار می دهد. این کندل تشکیل شده از دم بسیار بلند و یک بدنه است که دم آن عموما 2-3 برابر بدنه آن است. وقتی کندل چکش تشکیل می شود می توانیم متوجه شویم که فروشندگان که با عرضه سنگین خود قیمت یک سهم یا ارز دیجیتال را رو به پایین کشیده بودند با مقاومت خریداران مواجه شده اند و به اصطلاح در جنگ گاوها و خرس ها، گاو توانایی خود را به رخ خرس ها کشیده و برنده این رقابت شده اند.

اگر کندل چکش در یک روند صعودی تشکیل شود، به معنای ضعف خریداران در حمایت از کندل باز شده می باشد که بعد از قرمز شدن کندل توانسته اند با خرید های خود این ضعف را جبران نمایند. اما همانطور که بیان شد، کندل چکش ای که در روند نزولی تشکیل می شود از قدرت گرفتن خریداران نسبت به فروشندگان خبر می دهد و از ویژگی های آن می توان به مواردی چون موارد زیر اشاره کرد:

  1. اولین کندل، بعد از کندل چکش صعودی است.
  2. اگر کندل چکش ایجاد شود، هر کندل که بعد از کندل قبلی خود تشکیل می شود، از میانگین آن بالاتر می باشد و همین موجب تشکیل روند صعودی می شود.
  3. اگر قیمت نهایی کندل تشکیل شده بعد از کندل چکش، پایین تر از آن باشد، اعتبار کندل چکش منسوخ شده و فاقد اعتبار می شود.

کندل هنگینگ من

کندل هنگینگ من یا همان hanging man که یکی از کندل های معتبر در نمودار شمعی ژاپنی می باشد، به خاطر اسم جذاب خود بسیار ترند و محبوب شده است. نامی که برای آن انتخاب کرده اند، همسو با اتفاقی است که در انتظار بازار می باشد. این الگو در سقف و انتهای روند های صعود شکل می گیرد چرا که مقاومت موجود در آن محدوده سد راه حرکت صعودی ما شده است. از ویژگی های ساختار کندل مرد به دار آویخته می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. در کندل هنگینگ من هیچ شاخ یا سایه بالایی وجود ندارد و اگر وجود داشته باشد بسیار کوچک و ناچیز است که می توان از آن چشم پوشی کرد.
  2. کندل مرد به دار آویخته سایه و دم بسیار بلندی دارد که ارتفاع این دم می تواند 3-4 برابر بدنه آن باشد.
  3. رنگ بدنه کندل مهم نیست اما قرمز بودن آن ( فشار فروش ) اعتبار آن را دو چندان می کند.

اگر در انتهای یک روند صعودی این کندل را مشاهده کردید، بهترین کار توجه بیشتر به کندل بعدی آن است که می تواند تایید کند که هنگینگ من تشکیل شده موجب نزول بازار خواهد شد یا خیر.

کندل شوتینگ استار

کندل شوتینگ استار یا ستاره دنباله دار یکی از کندل هایی است که به شکل متعدد در نوسان های بازار شکل می گیرد. البته استفاده از کندل نمی تواند واژه خوبی برای این الگو باشد. چرا که صرفا یک کندل در ایجاد این الگو تاثیر گذار نمی باشد. این الگو متشکل از دو بخش صبحگاهی و شامگاهی است. ابتدا به ویژگی های عمومی این الگو پرداخته و سپس توضیحات کلی در مورد الگوی ستاره صبحگاهی و شامگاهی بیان خواهیم کرد. این الگو تشکیل شده از

  1. یک کندل بلند در جهت روند بازار
  2. کندل دوم با یک بدنه کوتاه
  3. کندل سوم با یک بدنه بلند و در خلاف روند بازار

می باشد. الگوی ستاره شبگاهی در انتهای روند های صعودی شکل می گیرد و خبر از بازگشت بازار می دهد و الگوی ستاره صبحگاهی در انتهای روند های نزولی شکل گرفته و خبر از شروع یک روند صعودی جدید می دهد.

کندل پوششی

الگوی پوششی در نمودار شمعی ژاپنی شامل 2 کندل در خلاف جهت یک دیگر است. یعنی یک کندل مثبت داریم که در ادامه آن یک کندل قرمز رنگ دقیقا هم اندازه آن بوجود آمده و آن را پوشش داده است. این الگو در قله و سقف یک رمز ارز یا در پایین ترین نقطه حمایتی تشکیل می شود.

الگو سه کلاغ

کندل مرد به دار آویخته و نام خوفناک آن را به خاطر دارید؟ حال با یک الگوی دیگر که خبر از نزول و ریزش بازار می دهد آشنا می شویم. الگوی سه کلاغ سیاه نیز یکی از الگو هایی است که آغازگر روند های نزولی بوده و از شروع ریزش بازار خبر می دهد. از آنجایی که کلاغ نماد شوم است، از آن برای این الگو استفاده کرده اند. یکی از ویژگی های اصلی این الگو، وجود سه کندل متوالی و قرمز است که در ادامه شما را برخی دیگر از ویژگی های آن آشنا می سازیم:

  1. سه کندل متوالی رو به پایین و قرمز رنگ.
  2. هر کندل باید در بدنه کندل قبلی خود تشکیل شده باشد.
  3. محدوده ای که هر کندل بسته می شود باید پایین تر از کندل قبلی خود باشد.
  4. هر کدام از آن سه کندل باید فاقد سایه باشند و در صورتی که سایه داشته باشند، باید به حدی کوچک باشد که قابل چشم پوشی باشد.

الگوی سه کلاغ زمانی شروع می شود که بعد از یک روند نزولی، معامله گران اقدام به سیو سود می کنند و در این زمان بخاطر افزایش شدید عرضه، خرس ها قدرت گرفته و بازار نزولی می شود.

الگوی الیوت

امواج الیوت از سری امواجی هستند که در یک روند بلند مدت بسیار قابل اتکا هستند. امواج الیوت به شکلی از 5 موج صعودی و 3 موج نزولی تشکیل شده اند.

در واقع در یک روند صعودی ما شاهد 5 موج در جهت روند هستیم که به ترتیب هر موج به ترتیب با نام های 1 – 2 – 3 – 4- 5 شناخته شده و همچنین 3 موج اصلاحی با نام های a b c را مشاهده می کنیم. امواج الیوت شامل قوانین زیر هستند و در صورت مغایرت منسوخ می شوند:

  1. موج های زوج در روند صعودی، موج اصلاحی کوتاه به شمار می آیند.
  2. موج سوم در روند صعودی باید بیشترین طول و صعود را داشته باشد.
  3. طول موج B نباید بیشتر از طول موج A باشد.

کندل خوانی استیو نیسون

استیو نیسون در کتاب آموزش کندل استیک خود به مباحث بسیار مفید و حرفه ای پرداخته است. در قسمت اول این کتاب به تحلیل و بررسی 50 کندل استیک پرداخته و در قسمت دوم کتاب نیز این کندل استیک ها را با تحلیل تکنیکال در هم آمیخته و به نتایج مفید و مستحکمی رسیده است که بی شک هر تریدری به شکل حرفه ای از آن استفاده کند در این بازار موفق خواهد شد.

متن این کتاب ساده و روان بوده و حتی اگر آشنایی کمی با زبان انگلیسی داشته باشید ، به راحتی می توانید این کتاب را مطالعه کرده و کندل استیک استیو نیسون را آموزش ببینید. برای دانلود pdf کتاب نمودار شمعی ژاپنی

سوالات متداول

نمودار شمعی ژاپنی شامل چیست؟

نمودار شمعی ژاپنی شامل دو کندل در خلاف جهت یکدیگر و نیز سایه های بالا و پایین هستند. در این کندل ها قیمت باز و بسته شدن بازار و نیز بیشترین و کمترین قیمت قرار داده شده است.

الگوهای کندل استیک صعودی چیست؟

الگوی مثلث یکی از مهم ترین الگو های کندل استیک ادامه دار می باشد. یعنر در یک روند صعودی و یا نزولی زمانی که الگوی مثلث را مشاهده کردید ، نمودار شدیدا تمایل به ادامه روندی دارد که از آنجا شروع شده است.

کندل استیک چیه ؟

کندل استیک همان نمودار شمعی ژاپنی می باشد.

0امتیازی ثبت نشده

متوسط امتیاز از 0 کاربر

0 رای
0 رای
0 رای
0 رای
0 رای

ارسال نظر و ثبت امتیاز

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انصراف

لطفا ابتدا لاگین نمایید.