اندیکاتور چیست؟

اندیکاتور

تحلیل های تکنیکال مبنای تصمیم های بزرگی در بازارهای سرمایه هستند. میلیاردها دلار به صورت روزانه در بازارهای دنیا بر اساس همین تحلیل ها جا به جا می شوند و در نهایت طرفین یا در این فرآیند موفق بوده اند و یا اینکه سرمایه خود را باخته و کنار کشیده اند. بنابراین اهمیت این تحلیل ها و البته ابزارهای ان بر کسی پوشیده نیست. اندیکاتورها از همین ابزارها هستند. شاید مهم ترین ابزارهای به کار گرفته شده در بازارهای سرمایه برای پیش بینی آنچه قرار است در آینده رخ بدهد. یک فرآیند مبتنی بر ریاضی و معادلات پیچیده آن که می تواند با ورودی هایی مانند قیمت و زمان و حجم و غیره به یک نتیجه مشخص بینجامد و در نهایت کمک بزرگی به تصمیم گیری کند.

یکی از مهم ترین دیدگاه ها که باید در حین یک تحلیل تکنیکال در ذهن باشد، عدم توجه به قدرت ذاتی و توانمندی بالقوه آن در ابعاد دیگر است. صرفا باید حال فعلی در نمودار مورد توجه باشد و آن چیزی مورد تحلیل قرار می گیرد که سهم مطابق با آن رفتار نموده است. حال ممکن است این سهم مربوط به یک غول اقتصادی بازار باشد و یا یک واحد تولیدی تازه پا گرفته، به هر حال این نمود تحلیل های تکنیکال است. به همین دلیل است که معمولا از تحلیل بنیادی به عنوان مکمل و اعتبار دهنده به نتایج تکنیکال یاد می کنند. در این مقاله به دنبال مرور جامعی بر مفهوم اندیکاتور خواهیم بود.

برای ورود به فارکس، حتما از بهترین بروکر های فارکس که مناسب ایرانیان است استفاده کنید. ما در این مقاله، بهترین بروکر ها را معرفی و بررسی کرده ایم.

بهترین اندیکاتور های فارکس ، ارز های دیجیتال و بورس

اندیکاتور ها در فارکس

اندیکاتورها همان گونه که اشاره شد ابزارهایی برای تحلیل تکنیکال هستند. آنها یک مبنا برای تصمیم گیری می سازند و همانند علایم رانندگی، یک هشدار جهت عملکرد خاص هستند. آنها تکمیل کننده تمام آن نشانه هایی هستند که قرار است ما را از یک عمل در بازار سرمایه دور کنند و یا به سمت یک عملکرد تشویق نمایند. در واقع زمانی که الگوها و نمودارهای  اصلی مانند قیمت کمکی به شما در فرآیند تصمیم گیری نمی کنند، اندیکاتورها هستند که خروجی های ریاضی خود از تحلیل چند فاکتور مختلف را به شما ارائه می دهند و در مسیر یک تصمیم درست با شما همراه می شوند.

به دلایلی که در بالا ذکر شد، از اندیکاتورها به عنوان نمودارهای کمکی یاد می کنند و آنها یک راه حل برای پخته تر کردن داده هایی مانند ارزش و قیمت سهم، زمان و حجم می باشند که در قالب یک سری از توابع به شکل ریاضی قرار داده شده و نمودارهایی را رسم می کنند که بهترین راهنما در سرمایه داری می باشند. در واقع روند کار در بازارهای سرمایه به شکل این می باشد که در یک نمودار اصلی به نام ارزش-زمان یا همان قیمت-زمان، تمرکز کرده و نتیجه گیری های لازم انجام می شود، حال اگر این نمودار جوابگوی سوال شما نباشد و یا اینکه نیاز به نتیجه گیری قوی تری از داده ها باشد، پای اندیکاتورها به میان باز می شود. آنها الگوها و روندها را شناسایی می کنند و وسیله پیش بینی آینده می باشند. معمولا آنها که به دنبال سیگنال های خرید و فروش می باشند، بهتر است برای اعتبارسنجی این سیگنال ها، تسلط کافی بر روی اندیکاتورها داشته باشند.

کارکردهای اندیکاتورها در بازارهای سرمایه

اندیکاتورها به صورت عمومی و کلی در دو دسته اصلی طبقه بندی می شوند. آنها یا به صورت “پیش رونده” عمل می کنند که کاملا متمرکز بر روی نمودار قیمت و این فاکتور اساسی هستند و تمامی آینده نگری های خود را بر مبنای همین آیتم انجام می دهند و یا حالت “دنباله رویی” دارند و در آنها یک وقفه زمانی کوتاه برای مشاهده رخدادهای صورت گرفته بر روی سهم صورت می گیرد و سپس تحلیل های لازم انجام می شود و سیگنال های مربوطه کاملا تعیین می گردند. به همین ترتیب باید اشاره به این نکته کنیم که کارکرد آنها در بازارهای سرمایه و تجزیه و تحلیل سهام به چند حالت زیر می باشد :

دسته بندی اندیکاتور ها
دسته بندی اندیکاتور ها

– آنها یا به صورت “اخطاری” می باشند و قبل از اینکه روند حالت دیگری به خود بگیرد و به سمت و سوی خاصی تمایل کند، هشدار مربوط به این تغییر را می دهند. یک گزینه بسیار ایده آل برای افراد محتاط و کسانی که بخواهند کمی زودتر حتی با احتمال کمتر نسبت به یک رویداد واکنش نشان دهند.

– یا به صورت “احتمالی” هستند و حالت پیش بینی دارند. در این حالت اندیکاتورها با استفاده از ابزارهای مناسب نقاط ورود و خروج از سهم را به صورت احتمالی اما با درصد بالا اعلام می کنند. در مورد کشف منطقه ورود به سهام می توان این کارکرد اندیکاتورها را بی نظیر توصیف کرد. – و نهایتا آنها به صورت “تصدیقی” می باشند. زمانی که رخدادی در مورد یک سهم به وقوع پیوسته باشد و فرد با تحلیل های خود در مورد آن به دنبال پیش بینی مطابق این حرکت است. در واقع اگر اندیکاتور شما تاییدیه مناسبی به این روند داده باشد، برای حرکت بعدی آن هم با احتمال بسیار بالا جواب درستی خواهد داد. 

رسم اندیکاتور در متاتریدر

برای رسم اندیکاتور در متاتریدر از قسمت Insert روی Indicators کلیک کرده و نمودار مورد نظر خودتان را پیدا کرده و رسم کنید.

رسم اندیکاتور در متاتریدر
رسم اندیکاتور در متاتریدر

دسته بندی اندیکاتورها

بهترین و استانداردترین دسته بندی مربوط به اندیکاتورها به صورت زیر می باشد :

1- حالت روند

در مورد اندیکاتورهای حالت روند باید این گونه گفت که آنها به صورت وقفه ای هستند و مبتنی بر فاکتور قیمت عمل می کنند. در این اندیکاتورها، تمامی عملکردها از طریق اجرای یک میانگین بر روی قیمت صورت می گیرد و مبنای عمل رفتار همین میانگین در بستر زمان است.

2- حالت نوسانگر

این اندیکاتورها مبتنی بر نوسانگرها هستند و عملکرد آنها در یک بازه زمانی محدود در نظر گرفته می شود. اصلی ترین کارکرد این نوسانگرها در مورد روندها می باشد و انها از قدرت کافی برای تحلیل برخوردار هستند. سیگنال این اندیکاتور زمانی ارسال می شود که روند دچار اختلال شود. این اختلال چه برای صعود و چه برای نزول در نوسانگرها قابل مشاهده بوده و به خوبی دیده می شود. به همین دلیل است که از این نمودار به عنوان یک ابزار روانشناختی در بررسی هیجان بازار نیز یاد می شود. هیجان در این مورد به تصمیمات جمعی گروه غالبی از خریداران یا فروشندگان مربوط می شود که اختلال در سهم ناشی از عملکرد آنها می باشد.

3- حالت حجم محور

اندیکاتورهای مبتنی بر حجم معاملات که بسیار معتبر هستند. بررسی ارزش یک سهم و تغییرات آن در بستر اندیکاتور حجم یکی از موفق ترین حالات تحلیل تکنیکال است. این حجم را در بازها های زمانی معینی تحت نظر داشته باشید و تغییرات صورت گرفته حاوی اطلاعات بی نظیری برای شما خواهد بود.

4- اندیکاتور ویلیامز

یکی از اندیکاتورهای غیرعمومی که توسط شخصی به همین نام طراحی شده است. در طراحی آن از مدل ها و معادله های مشهور ریاضی مانند فیبوناچی بهره گرفته شده است و صحت آن کاملا مورد تایید می باشد.

طبقه بندی بالا در مورد اندیکاتورها، یک حالت عمومی و غیرعمومی برای این مفهوم بود. زیر مجموعه های فراوانی در هر یک از این دسته ها قرار می گیرد و بزرگان اندیکاتورهای خود را در این دسته بندی ها تعریف و قرار می دهند. از مشهورترین زیر دسته های این مفهوم می توان به موارد زیر اشاره کرد :

ابر ایچیموکو

یک غول در اندیکاتورهای مشهور بازار سرمایه که تقریبا همه کارکردها را در بر می گیرد. این پدیده هم در زمینه شناسایی نقاط حمایتی و مقاومتی سهم تخصص دارد و هم می تواند در قالب روندهای قیمتی، نتیجه گیری های مناسبی را برای شما ارائه دهد. هم چنین یکی از بهترین ابزارها برای شناسایی سیگنال ها نیز می باشد.

اصلی ترین کارکرد ابر ایچیموکو، در مورد روند است. این نمودار برای سنجش قدرت یک روند و جهت آن عملکرد بی نظیری دارد و حدود زیان و سود را به درستی معرفی می کند.

مک دی

یک اندیکاتور بسیار قدرتمند در سنجش قدرت و شتاب روند است. خط مک دی و خط سیگنال از جمله میانگین های متحرکی هستند که در مورد تصمیم گیری بهترین گزینه ها را در مقابل شما قرار می دهند.

شاخص قدرت نسبی

RSI، مهم ترین و پرکاربردترین اندیکاتور در تعیین خط روند می باشد. یک اندیکاتور از زیرمجموعه حالت نوسانگر که برای شناسایی و تعیین استراتژی ها کاملا موثر است. استراتژی های معاملاتی که در کف قیمت و حالت خرید فعال می شوند و یا در اوج قیمت و حالت فروش مورد استفاده قرار می گیرند.

میانگین متحرک

از پرکاربردترین حالات به کار برده شده در اندیکاتورها که هدف آن تعیین قدرت و جهت روند است. اصلی ترین ابزار آن برای این تصمیم گیری و تشخیص، استفاده از میانگین قیمتی می باشد و این موضوع را در بازه های معین از گذشته سهم مورد تحلیل قرار می دهد و به حالت های میانگین ساده و میانگین نمایی می باشد. در حالت نمایی، ارزش قیمت های نزدیک به زمان فعلی بیشتر از داده های دورتر می باشد.

پارابولیک سار

یک اندیکاتور بسیار موثر برای شناسایی یک عطف در روند یا تغییر یک باره که کاملا بدون علایم قبلی بوده باشد. در واقع می توان به وضوح می توان ان را تشخیص دهنده روندهای بازگشتی دانست. این اندیکاتور نیز مبتنی بر میانگین قیمتی است و در مورد صدور سیگنال بسیار معتبر است و همچنین به صورت کاملا قابل فهم و ساده می باشد.

واگرایی

واگرایی و همگرایی دو مفهوم بسیار مهم در کلیت اندیکاتورها می باشند. اگر رفتار ارزش سهم با رفتار نمودار آن موافق باشد، حالت همگرایی و در غیر این صورت حالت واگرایی رخ داده است. واگرایی در اندیکاتورها، نشانه خوبی نیست و حاکی از بروز اختلال در یک روند می باشد و جانب احتیاط را به شخص اخطار می دهد. در واقع با بروز واگرایی باید منتظر تغییر در روند بود. نقاط برگشت سهم از یک قله یا دره را می توان با این اندیکاتور به راحتی شناسایی کرد.

استوکستیک

یکی از اندیکاتورهای فوق العاده محبوب که در میان افرادی که از نوسانات بازار استفاده می کنند طرفدار زیادی دارد. از این اندیکاتور در بازارهای نوسانی بهره گرفته می شود و بازار ارز کاملا مساعد استفاده از این می باشد.

اجرای یک تحلیل تکنیکال درست با کیفیت بالا، تضمین کننده موفقیت شما در بازارهای سرمایه است. هر چه قدر که این صحت بیشتر باشد، میزان سود شما نیز بالاتر خواهد رفت و چه ابزاری موثرتر از اندیکاتورها می تواند در مورد صحت تحلیل شما نظر بدهد. قطعا این ابزارها بزرگترین تایید کننده عملکرد شما در بازار خواهند بود و بدون توجه به هر نظریه خلق الساعه ای، به دنبال تحلیل قیمت و سپس تایید اندیکاتور باشید. این بهترین مسیر است.

اندیکاتور در تریدینگ ویو

یکی از سایت هایی که اکثر تحلیل گران از آن برای تحلیل سهام ، جفت ارز های فارکس و ارز های دیجیتال استفاده می کنند ، سایت تریدینگ ویو می باشد. برای رسم اندیکاتور در تریدینگ ویو وارد سایت شده و مانند شکل زیر عمل کنید تا به نمودار های موجود در این سایت دسترسی داشته باشید.

اندیکاتور در تریدینگ ویو
اندیکاتور در تریدینگ ویو

ابتدا جفت ارزی که می خواهید نمودار آن رسم شود ، انتخاب کنید. سپس روی Indicators کلیک کنید. حتی از صفحه باز شده نیز می توانید نمودار مورد نظر خود را انتخاب کنید.

ذخیره اندیکاتور در تریدینگ ویو

سایت تریدینگ ویو این امکان را برای کاربرانش فراهم کرده است تا بتوانند نمودار هایی را که رسم می کنند ، ذخیره سازی کرده و بعدا اهم از آن استفاده کنند و یا آن را به فرد دیگری ارسال کرده و یا در شبکه های اجتماعی خودشان منتشر کنند. برای ذخیره اندیکاتور در تریدینگ ویو ابتدا نمودار خود را رسم کنید. به عنوان مثال من نمودار آرون را رسم کرده ام.

برای ذخیره این نمودار مانند شکل زیر بر روی گزینه Save که در قسمت ابر مانند گوشه بالا سمت راست قرار دارد کلیک کرده و نام نمودار را با گزینه Rename تغییر داده و نمودار مورد نظر خود را ذخیره کنید.

ذخیره اندیکاتور در تریدینگ ویو
ذخیره اندیکاتور در تریدینگ ویو

برای مشاهده نمودار های ذخیره شده در تریدینگ ویو نیز می توانید مانند شکل زیر از قسمت سه خط گوشه بالا سمت چپ مانند شکل زیر اقدام کرده و روی گزینه All Layouts کلیک کنید.

اندیکاتور در تریدینگ ویو
اندیکاتور در تریدینگ ویو
جستجوی نمودار
جستجوی نمودار

در پنجره باز شده می توانید نمودار هایی را که قبلا رسم کرده و ذخیره کرده اید ، مشاهده کنید. اگر تعداد نمودار هایتان بالاست می توانید آن را جستجو کنید.

5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شماره موبایل ( این بخش اجباری نیست اما اگر شماره خود را وارد کنید، از طریق پیامک از پاسخ به دیدگاهتان با خبر خواهید شد)