اسکالپ تریدینگ Scalp Trading چیست؟ – بهترین استراتژی اسکالپ

اسکالپ تریدینگ

در این مقاله به یکی از مهمترین استراتژی های مورد استفاده در فارکس و پرایس اکشن خواهیم پرداخت. این استراتژی را اسکالپ یا همان ” scalp ” می نامند و شامل خرده سرمایه گذاری ها از لحاظ زمانی است. امری که برای تسلط بر آن باید دانش مربوطه را به درستی آموخت و به دسته ای از معیارهای ذهنی در مورد سود کم در تعداد معاملات بالا مقید بود. جنبه های زیادی از انتخاب استراتژی های معاملاتی مربوط به ویژگی های فردی و شخصیتی نیز می باشد و در این نوشته به دنبال بررسی تمام این ابعاد خواهیم بود.

اسکالپینگ هم یکی از درس های آموزش فارکس و هم درس 27 از آموزش پرایس اکشن به سبک ال بروکس می باشد. دوره پرایس اکشن الهام گرفته از سبک البروکس توسط وبسایت ایتسکا به زبان فارسی و رایگان ایجاد شده است. ابتدا استراتژی اسکالپ را توضیح داده و در ادامه نحوه معاملات اسکالپینگ به سبک ال بروکس را برایتان آموزش می دهیم.

استراتژی اسکالپ چیست؟

استراتژی اسکالپ یکی از معروف ترین استراتژی های فارکس و سایر بازار های مالی می باشد. در این استراتژی تریدر به صورت کوتاه مدت و در تایم فریم های کوچک تر (چند دقیقه) به معامله می پردازد. در این استرتژی معامله گر با دقت و تسلط کافی بازار را رصد کرده و زمانی که روند بازار را تشخیص داد برای چند دقیقه وارد بازار شده و به سود چند پیپی راضی می شود. این استراتژی برای افراد تازه کار و مبتدی توصیه نمی شود.

آموزش اسکالپ تریدینگ البروکس

آموزش اسکالپ ترید

معاملات مبتنی بر استراتژی اسکالپ، روش هایی هستند که در آنها به سود مختصر و نوسانات ریز قیمتی برای سود استفاده می شود. قاعده اصلی معامله گرانی که از اسکالپ بهره می برند این است که برای خروج به یک خطوط قرمز سفت و سخت متعهد بمانند. آنها آنقدر محتاط هستند که هیچ گاه سودهای کوچک را با ریسک سودهای بزرگ به تهدید وا ندارند. معامله گران استفاده کننده از استراتژی اسکالپ را به همین نام و اسکالپر می نامیم.

استراتژی اسکالپ
استراتژی اسکالپ

آنها برای کسب سود مناسب از این استراتژی باید مجهز به ابزارهای مختلفی از قبیل دسترسی های مستقیم از طریق کارگزاری های مناسب این کار و لایو-فید ها شوند. اما تنها ابزار فنی و دیجیتالی راه گشای این تریدرها نخواهد بود. آنها باید ویژگی های استقامتی ویژه ای برای فعالیت های این حوزه از خود نشان دهند که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.

مدل عملیاتی

استراتژی های معاملاتی در بازار فارکس و البته به صورت مشابه در سایر بازارهای سرمایه، به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم بندی می شوند. اسکالپ در دسته کوتاه مدت قرار دارد و تریدرها در این استراتژی تا جایی که ممکن باشد از ریسک دوری کرده و سودهای کم را ترجیح می دهند. این بدین معناست که حجم معاملات در این استراتژی کاملا موضوعی مهجور است و آنچه مهم است تعداد معاملاتی است که باید انجام شود.

اگر بخواهیم در مورد مقایسه سود در روش های بلند مدت فعالیت در فارکس و روش های کوتاه مدت آن بحث کنیم می توان به صورت حدودی گفت که در روش های بلند مدت نگرش تریدر روی سود حوالی پنجاه درصد است که در طول زمانی منطقی می تواند توجیه منطقی داشته باشد. اما در استراتژی های کوتاه مدت مانند اسکالپ، تنها اندکی بالاتر از حد زیان می تواند قابل قبول باشد. بنابراین تریدر به محض کسب این مقدار از سود به سمت خروج از جفت ارز اقدام می کند.

همچنین در مورد به کارگیری معاملات اسکالپ مورد دیگری نیز باید مدنظر باشد. این موضوع سرعت عمل است. باید بسیار سریع در حدود زمان یک تا پنج دقیقه تمرکز کرده و با کسب پنج تا ده پیپ سود به معامله رضایت داده و خارج شوید. متخصصین این حوزه اعتقاد دارند که اگر این توانایی ذهنی را دارید که زیان های سریع و کوچک را بپذیرید و قابلیت تمرکز سریع و تصمیم گیری های آنی را دارید، استراتژی اسکالپ می تواند بهترین گزینه برای شما باشد. در نقطه مقابل اعتقاد بر این است که برای هر تصمیم در مورد سرمایه خود به دنبال تحلیل و نتیجه گیری های کاملا منطقی باشید، سراغ این استراتژی نروید.

فاکتورهای موفقیت در معاملات اسکالپ فارکس

در مورد موفقیت در اجرای این استراتژی باید برخی از توصیه ها و فاکتورهای مهم را رعایت نمود که در زیر به اختصار در مورد آنها بحث می کنیم. در صورتی که این موارد را مدنظر داشته باشید، می توانید به سود بهتری دست یابید. قواعدی وجود دارد که با رعایت آنها این استراتژی به بهترین شکل ممکن اجرا می شود و سود مورد نظر را برای اسکالپر به همراه خواهد داشت :

شروع اسکالپر با حجم معاملاتی کوچک

این موضوع سبب می شود فرد سرعت لازم را برای حجم های قانونی بالاتر پیدا کند و همچنین شیوه های حفظ تمرکز خود در زمان های کوتاه بدست آورد. در این حالت دلیل انتخاب حجم های کمتر این است که در صورت زیان احتمالی بتوان آن را جبران نمود و به سرعت خارج شد. همچنین از این امکان که قبل از اتمام زمان قانونی معامله بتوانید از آن بیرون بروید استفاده کنید.

از مهمترین قواعد و توصیه های این حوزه از راهبردها این است که خود را در مورد روش های انجام آن و تجربیات دیگران به روز نگه دارید. یادگیری و آموزش در این مورد نیز همانند سایر حوزه های معامله گری فارکس از مهمترین ارکان موفقیت محسوب می شود.

معامله جفت ارز مشخص

اجرا و عملیاتی کردن استراتژی اسکالپ از سخت ترین فرآیندهای ممکن در فارکس است. این سختی را باید با مشخص کردن اولیه یک جفت ارز در ابتدای شروع معاملات ساده تر کرد. در این صورت می توانید شانس خود را برای موفقیت و کسب سود بالاتر ببرید.

تمرکز بر روی اسپرد

اسپردها را می توان این گونه تعریف کرد که اختلاف بین نرخ فروش و نرخ خرید است. اسکالپر باید اساسا روی این فاکتور تمرکز کامل کند، چون این عامل است که حاشیه سود شما را مشخص می کند. بنابراین با کنترل مداوم آن می توانید از حواشی غیر موثر دور شده و بر اصل موضوع تاکید کنید.

انتخاب جفت ارزهای رایج

از رایج ترین جفت ارزها که بالاترین نقدینگی بازار به سمت آنها روانه می شود استفاده کنید و از سایر ارزهایی که کمتر شناخته شده اند دوری کنید. یکی از فاکتورهای مهم اثرگذار در این زمینه هم بحث نقدشوندگی آن ارزهاست. چون سرعت از مهمترین ویژگی های اسکالپ است، باید تا آنجا که ممکن است به سراغ جفت ارزهایی حرکت کنیم که امکان نقدشوندگی بالاتری داشته باشند. اغلب جفت ارزهای رایج این دو عامل نقدینگی بالا و نقدشوندگی را با هم دارند.

پرهیز از معامله در شرایط خاص

فرآیند و پروسه معاملاتی در استراتژی اسکالپ ذاتا دشوار است و نیاز به تمرکز بالا دارد. اگر هر عاملی در زندگی شخصی و کاری شما، تمرکز را از شما گرفته است و نمی توانید به خوبی تفکر کنید، مطلقا سراغ اسکالپ نروید و شانس خود را آزمایش نکنید چون احتمال زیان برای شما بسیار بالاست.

یکی از رایج ترین شرایط پیش آمده برای معامله گران این است که چند شکست پشت سر هم می تواند تریدر را بسیار از لحاظ روانی به هم ریخته و تمرکز را از او بگیرد. بنابراین تلاش نکنید که با استفاده از اسکالپ این زیان ها را جبران کنید. یا حداقل پس از طی دوره زمانی آرامش بخش، این روند را شروع کنید.

مدیریت سرمایه

تا چه میزان از قواعد مدیریت سرمایه آشنایی دارید؟ باید در این زمینه آموزش های لازم را دیده باشید. اصلا ورود به بازار سرمایه این را می طلبد و فارکس به دلیل ذات پر ریسک آن بیشتر در این زمینه حساسیت دارد. حال فرض کنید قرار باشد با استفاده از استراتژی اسکالپ، در طول روز بارها سرمایه خود را به چالش بکشید و عملکرد خود را بسنجید.

این یک فرآیند دشوار مدیریت سرمایه است که نیازمند آشنایی کامل است. بهتر است کل روند اسکالپ را برای خود مشخص کنید و روش خود را مرور کنید. آمادگی ذهنی بهترین کمک را به شما خواهد کرد.

عملیاتی کردن سفارش ها

آنچه میان عموم وجود دارد این است که اسکالپ برای تازه کاران مناسب نیست و آنها در عملیاتی سازی اردرها و سفارش ها دشواری بالایی را متحمل می شوند. به دلیل حاشیه سود پایین باید این سفارشات را به موقع و بسیار دقیق عملیاتی کنید و از ابزارهای کمکی در این زمینه استفاده کنید.

کمیسیون

تعدد معاملات به حای حجم های بالا سبب افزایش هزینه های کمیسیون می شود. سعی کنید بهترین کارگزار را در این زمینه انتخاب کنید که کمترین کمیسیون را از شما طلب کند.

تعادل میان نقدینگی و حجم معامله

این یک ترازو است که کفه های آن تنها در صورت کسب تجربه و البته داشتن دانش کافی به تعادل می رسند. اینکه چه میزان از سرمایه را در اسکالپ به کار بگیریم و چه میزان را در نگرش بلند مدت، کاملا به عملکرد شما در این استراتژی برمی گردد.

نظم

باید برای قدم به قدم اجرای استراتژی اسکالپ برنامه داشته و منظم باشید. پوزیشن ها و اردرهای هر روز را همان روز اجرایی کنید و نتایج را بسنجید و برای روز بعد اصلاحات لازم را انجام بدهید.

آموزش اسکالپینگ در پرایس اکشن به سبک ال بروکس

اگر در یک معامله اگر نسبت بازدهی به ریسک از 2 کمتر باشد ، آن معامله را اسکالپ در نظر می گیریم. در اسکالپینگ دنبال یک گام سریع در بازار هستیم. مثلا در نمودار یک اسپایک سریع و به دنبال آن یک پولبک داریم.

با اینکه معاملات اسکالپینگ ظاهر ساده ای دارد ، ولی سودآوری در این نوع استراتژی مشکل است. و مبتدی ها نباید اسکالپینگ کنند.

برای مثال اگر معامله ای باز کرده اید که حد ضررتان 20 تیک پایین تر قرار دارد ، پس ریسک شما نیز 20 تیک می باشد. اگر بازدهی کمتر از 40 تیک باشد،  معامله شما اسکالپینگ می باشد. ولی اگر بیشتر از 40 تیک باشد ، سوئینگ محسوب می شود.

اسکالپر ها به دنبال حرکت سریع در بازار هستند. پس برای اسکالپینگ باید نمودار با پولبک های کوچک و یا بدون پولبک باشد. برای مثال اسکالپر در شکل زیر با مشاهده الگوی برگشت روند ماژور وارد شده و حد ضرر خود را در سقف کندل قله قبلی قرار داده و کمتر از دو برابر حد ضرر برای خود حد سود مشخص می کند.

اسکالپینگ در پرایس اکشن
اسکالپینگ در پرایس اکشن

اسکالپینگ در کانال

افراد حرفه ای جهت کسب سود در بازار های مالی بهتر است ، در جهت روند اسکالپینگ کنند. برای مثال زمانی که یک کانال با شیب کم ولی عریض داشته باشیم ، حرفه ای ها می توانند در داخل کانال معامله دو طرفه داشته باشند.

افراد مبتدی نباید در جهت مخالف یک روند ضعیف اسکالپینگ داشته باشند. پس زمانی که یک کانال صعودی با شیب کم داشته باشیم افراد مبتدی فقط باید در کف بخرند و حق انجام معامله دوطرفه و فروش ندارند.

برای مثال در شکل زیر یک روند نزولی می بینید. زمانی که روند بازار نزولی قوی باشد ، نباید اسکالپ کرد. روند ها همیشه تمایل به برگشت دارند. ولی می توان گفت تمامی تلاش ها برای برگشت بی نتیجه می مانند. در شکل زیر کندل هایی که تلاش کرده اند تا روند بازار را از نزولی به صعودی تغییر دهند ، مشاهده می کنید.

اسکلپ در روند نزولی
اسکلپ در روند نزولی

تمامی تلاش ها برای برگشت روند به پرچم در همان روند تبدیل خواهد شد.

اگر به شکل بالا دقت کنید چون کانال نزولی بسیار باریک است ، اسکالپ کردن در این کانال نزولی سود چندانی نخواهد داشت. زیرا فاصله بین نقاط ورودی تا لبه های کانال بسیار کم می باشد.

در مواردی که یک روند نزولی می بینید فقط باید با فروش کردن سود کنید. مانند شکل زیر که همان شکل بالا می باشد. در شکل زیر می توانید با فروش در نقاط آبی رنگ سود خوبی کسب کنید.

اسکالپینگ در کانال
اسکالپینگ در کانال

یعنی هر چه قیمت ها بالا رفته و به زیر میانگین متحرک نزدیک می شوند ، باید در زیر کندل های نزولی بفروشید. پس اگر در نقاط قرمز رنگ خرید می زدید سود نمی کردید و یا سودتان بسیار ناچیز بود. ولی با فروش در این نمودار می توان سود خوبی کسب کرد.

پس یادتان باشد در نمودار هایی مانند شکل بالا همیشه در جهت روند معامله کنید. افراد مبتید همیشه در خلاف جهت روند اسکالپ کرده و همیشه ضرر می کنند. آنها تصور می کنند روند مدت زمان زیادی ادامه پیدا کرده و در حال برگشت می باشد.

مبتدی ها از ضرر کردن می ترسند و در معادله تریدر که خود شامل سه متغیر ریسک ، احتمال و بازدهی است ، فقط ریسک را در نظر گرفته و همیشه ضرر می کنند. زیرا در معاملاتی که احتمال موفقیت کم است با ریسک ناچیز وارد شده و ضرر می کنند. حتی اگر میزان ضرر یک تریدر کم باشد با ضرر های زیاد متوالی کم کم سرمایه فرد نابود خواهد شد.

همیشه این نکته را به یاد داشته باشید که در معاملات اسکالپینگ باید احتمال موفقیت در معامله بالا باشد. یعنی بازدهی به اندازه ریسک و یا کمتر از دو برابر آن ولی احتمال بالایی در موفقیت معامله مشاهده کنیم.

سودآوری اسکالپینگ

همیشه این سوال برای تریدر ها وجود دارد”

“آیا معاملات اسکالپینگ می تواند سودآور باشد؟”

بله.

موسساتی که معاملات با فرکانس بالایی انجام می دهند و سودآور هستند ، اسکالپ می کنند.

ساده ترین روش برای سودآوری از طریق اسکالپ کردن این است که بهترین معاملات را انتخاب کنید و در سفارش خود از حجم بالا استفاده کنید.

موسسات اسکالپر هستند. آنها سیگنال های مورد نظرشان را از طریق سیستم های کامپیوتری به دست می آورند و در یک روز هزاران معامله انجام داده و در معاملات خود سود های کمی به دست می آورند. ولی چون تعداد معاملات آنها بالاست ، سود کلی بسیار بالا خواهد بود.

احتمال موفقیت در معامله ترید های موسسات حدود 55 درصد بوده و میزان ریسک و بازدهی نیز احتمالا برابر است. ولی روزانه هزاران معامله برای انسان های عادی تقریبا غیر ممکن است.

از طرف دیگر میزان کمیسیون پرداختی موسسات در حداقل مقدار ممکن قرار دارد. در حالیکه کمیسیون برای بسیاری از تریدر ها امری اجتناب ناپذیر است.

ریسک در معاملات اسکالپینگ

برای بررسی ریسک ابتدا این تعاریف ساده را در نظر داشته باشید:

ریسک اولیه : فاصله نقطه ورود تا حد ضرر ریسک اولیه نامیده می شود.

ریسک حقیقی : فاصله ای است که از جایگاه فعلی قیمت با حد ضرر داریم.

زمانی بازار در جهتی که شما انتظار دارید پیش می رود ، در واقع از ریسک اولیه و حد ضرر خود فاصله می گیرید. از طرف دیگر زمانی که در یک نقطه فروخته اید و حد ضرر خود را نیز چند تیک بالاتر قرار داده اید ، در این حالت اگر بازار بر خلاف انتظار شما حرکت کرده و برگردد در این حالت برای اینکه حد ضررتان فعال نشود می توانید میزان ریسک را بالاتر ببرید.

این در حالتی است که اطمینان دارید با اینکه بازار برگشته ولی نزولی خواهد شد. و گرنه همیشه به حد ضرر و سود خود پایبند بمانید. برای تعیین حد سود خود می توانید از ریسک حقیقی نیز استفاده کنید. در این موادرد استفاده از تریلینگ استاپ در متاتریدر توصیه می شود.

تبدیل معامله سوئینگ به اسکالپ

احتمال موفقیت در معامله اکثر معاملات سوئینگ پایین است. اما اگر بازار در جهت معامله شما پیش رفته و ریسک حقیقی هم کم باشد ، می توانید بخشی از معامله سوئینگ خود را اسکلپ کرده و زودتر از معامله خارج شوید. طبیعی است که با اسکالپ کردن بازدهی کمتر خواهد بود و با اسکلپینگ باید به سود های کوچک راضی بود.

زیرا در اسکلپ بازدهی و ریسک برابر هستند و یا بازدهی کمی بیشتر از ریسک می باشد.

نحوه محاسبه ریسک حقیقی

ابتدا تعداد گام هایی (تیک ها) که بازار در جهت مخالف حرکت کرده است را بشمارید. پس زمانی که بازار در جهت مورد نظر شما حرکت کند می توانید یک تیک بالاتر از حد ضرر قبلی را به عنوان ریسک حقیقی در نظر بگیرید.

با بالا آوردن حد ضرر خود می توانید بخشی از معامله خود را سوئینگ کنید. و معامله مثبت و سودآوری داشته باشید.

برای مثال در شکل زیر شاهد الگوی برگشت روند ماژور در کف هستیم. معامله گران سوئینگ حد ضرر خود را در قسمت مشخص شده در کف کندل سیگنال در دومین کف قرار داده و وارد می شوند.

حال می توانند زمانی که معامله به خط آبی رنگ در شکل رسی حد ریک حقیقی خود را در پایین کندل مشخص شده قرار داده و چند تیک سود داشته باشند.

اسکالپ تریدینگ Scalp Trading چیست؟ - بهترین استراتژی اسکالپ - اسکالپ
محاسبه ریسک حقیقی

آموزش اسکالپ ارز دیجیتال

بازار ارز های دیجیتال بسیار گسترده بوده و مشتریان از سراسر جهان به این بازار متصل شده و با استراتژی های معاملاتی مختلفی وارد این معامله می شوند. در اسکالپ ارز دیجیتال معامله گر با شناسایی روند بازار ، به معاملات کوتاه مدت می پردازد.

بهترین استراتژی فارکس
بهترین استراتژی فارکس

 

ویدئو این آموزش :

 
 

 

اندیکاتور های معاملات اسکالپینگ

خب ، برای استفاده از این استراتژی سه تا اندیکاتور نیاز دارید.

  1. RSI
  2. 3Smoothed Moving Average
  3. Williams Fractal

 

 

اسکالپ تریدینگ Scalp Trading چیست؟ - بهترین استراتژی اسکالپ - اسکالپ

 

اسکالپ تریدینگ Scalp Trading چیست؟ - بهترین استراتژی اسکالپ - اسکالپ

 

اسکالپ تریدینگ Scalp Trading چیست؟ - بهترین استراتژی اسکالپ - اسکالپ

 

هر سه اندیکاتور رو روی اکانت تریدینگ ویو خود بیارید. تنظیماتش رو هم به شکلی که اعلام میکنیم تغییر بدید

تنظیمات مووینگ اوریج در Scalp 

من شخصا ضخامت خطوط رو هم تغییر میدم اما این بستگی به خودتون داره

اسکالپ تریدینگ Scalp Trading چیست؟ - بهترین استراتژی اسکالپ - اسکالپ

 

تنظیمات ویلیام فرکتال

اسکالپ تریدینگ Scalp Trading چیست؟ - بهترین استراتژی اسکالپ - اسکالپ

تنظیمات اسکالپ با rsi

فقط برای آر اس آی ، همین دو تا تیک رو نیاز داریم که بزنید. بقیه غیر فعال شود

اسکالپ تریدینگ Scalp Trading چیست؟ - بهترین استراتژی اسکالپ - اسکالپ

 

حالا در این مرحله، قانون های این استراتژی رو بهتون میگم :

دو حالت داریم که میشه از این استراتژی استفاده کرد، یا روند صعودی باشد ، یا نزولی.

اگر روند صعودی بود:

  1. تمام خط های مووینگ اورج صعودی باشند.
  2. قیمت باید بالای هر سه خط باشد.
  3. ار اس ای بالای پنجاه باشد.
  4. اولین نقطه سبز را که دیدید خرید انجام بدید. با هدف 10 پیپ!

 

اگر روند نزولی بود، از این روش استفاده کنید:

  1. تمام مووینگ اوریج ها نزولی باشد.
  2. قیمت باید پایین هر سه خط باشد
  3. ار اس ای زیر پنجاه باشد
  4. اولین نقطه قرمز فروش انجام بدید، با هدف 10 پیپ!

کلام آخر

قدرت و تاثیر استراتژی در معاملات هر بازار سرمایه ای، غیر قابل چشم پوشی است. همواره تاکید متخصصین این حوزه این بوده است که در مورد استراتژی های خود قبل از سرمایه گذاری فکر کنید و آنها را به درستی بچینید. این راهبردها نقشه راه یک تریدر در مراحل رشد یا سقوط ارزش دارایی او می باشد و انتخاب کاملا آگاهانه برای محافظت از آن به شمار می رود. یکی از بزرگترین بازارهای سرمایه، فارکس است. فارکس در کنار حجم معاملات بی نظیری که دارد، فرصت های سود کلانی را در اختیار کاربران خود قرار می دهد.

سوالات متداول

اسکالپ چیست؟

اسکالپ نوعی استراتژی معاملاتی است که در آن معامله گر در تایم فریم های کوتاه تر معامله می کند.

بهترین بروکر برای استراتژی اسکالپ چیست؟

بروکری اسپرد و کمیسیون پایین تری داشته و سرعت اجرای معاملات آن بالا باشد. زیرا در اسکالپینگ حد سود پایین ولی تعداد معاملات بالا خواهد بود.

اسکالپر چیست؟

کسی که بر اساس استراتژی اسکالپ معامله کند ، اسکالپر نامیده می شود.

2 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از

5 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های آنلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
صادق
5 ماه قبل

مقاله نوشته در روند نزولی اولین نقطه قرمز
ویدیو گفته در روند نزولی اولین نقطه سبز

صادق
5 ماه قبل

سلام داخل ویدیو گفته شد که در روند نزولی اولین سبز اندیکاتو ویلیلام فرکتال را که دیدیدم فروش می زنیم در صورتی که تو مقاله قسمت قوانین استراتژی نوشته شد که در روند نزولی با دیدین اولین قرمز فروش می زنیم
مقاله ایراد داره یا ویدیو؟

سهیل
1 سال قبل

البته من این شیوه را می پسندم. استاد پشوتن هم کار با مووینگ ها و فرکتال را قبول دارد

سهیل
1 سال قبل

سلام. مقدار مناسب استاپ چقدر باشد

5
0
نظر شما مهم است - با ارسال نظرتان به دیگر کاربران کمک کنید.x