مطمئنن تا به حال شده که در زمان خواندن اخبار اقتصادی یا بررسی وضعیت یک سهم به کلمه ی فاندامنتال برخورد کنید . ما در این مقاله از سایت خانه بورس ایران – ایتسکا به بررسی تحلیل فاندامنتال میپردازیم .
فاندامنتال چیست ؟
معنای کلمه ی فاندامنتال ، اساس و بنیاد است و معادل سازی این کلمه به زبان فارسی نیز بنیاد میباشد . به همین علت است که تحلیل فاندامنتال را تحلیل بنیادی میگویند .
پس زمانی که صحبت از تحلیل فاندامنتال میشود قصد این است که بنیاد و اساس یک چیز مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد.
در ارتباط با بازار بورس آن چیز میتواند وضعیت یک سهام باشد.

تحلیل فاندامنتال (بنیادی) :
در تحلیل فاندامنتال اصلی ترین هدف بررسی وضعیت و شرایط یک شرکت (یا شاخص) میباشد . همچنین تحلیل فاندامنتال برای پیدا کردن ارزش ذاتی یک سهم بسیار مناسب است .
منظور ما از ارزش ذاتی همان ارزش واقعی برگه سهم های یک شرکت است چون همانطور که میدانیم در بازار بورس ، سهام شرکت ها با ارزش واقعی آن ها معامله نمیشوند . یا پایین تر از ارزش ذاتی معامله میشوند و یا بالاتر از آن .
به طور کل تحلیل فاندامنتال اینگونه معرفی میشود :
بررسی هر داده و پارامتری که بر روی قیمت سهم تاثیر میگذارد .
میتوان تحلیل فاندمنتال را به دو بخش تقسیم کرد .
1 – بررسی اخبار
2 – بررسی شاخص ها و وضعیت شرکت
بررسی اخبار :
احتمالا شنیده اید که گروهی از معامله گران تنها با اخبار معامله میکنند .
اخبار و به طور کلی تر رخداد ها میتوانند تاثیر بسیار زیادی بر روی سهم ها و شاخص های صنعت داشته باشند .
چند نمونه از این اخبار و تاثیر آن بر روی شاخص گروه سیمان را مثال میزنیم .
کلید خوردن طرح مسکن ملی در سال گذشته که باعث شد شاخص گروه سیمانی ها در طی یک ماه رشد قابل تاملی داشته باشد .
گران شدن سوخت که باعث شد گروه سیمانی ها دچار افت شوند چرا که بخشی از درامد شرکت های سیمانی از صادرات به کشور هایی چون عراق تشکیل شده و گران شدن سوخت (و یا حذف یارانه سوخت) باعث افزایش هزینه صادرات برای این گروه میشود .
همانطور که دیدید بررسی اخبار نیازمند کسب تجربه است اما گاها هم بسیار ساده و آسان میشود از آن نتیجه گیری کرد مانند وقوع زلزله که باعث افزایش میزان تقاضا به سیمان و در نتیجه آن رشد این گروه میشود .

بررسی شاخص ها و وضعیت شرکت :
در بررسی شاخص ها ، میزان عرضه و تقاضا و شرایط اقتصادی کشور و پس از آن بررسی شاخص آن صنعت مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد .
در نهایت به بررسی وضعیت شرکت پرداخته میشود .
مواردی که در بررسی وضعیت شرکت ها مورد توجه قرار میگیرند عبارتند از :
1 – حاشیه سود خالص
یعنی شرکت به ازای کل فروش هایش چه مقدار سود خالص (Net profit ) به دست آورده .
حاشیه سود خالص یکی از نسبت های سود آوری شرکت است .
2 – تخمین ارزش ذاتی هر سهم
اگر کل دارایی های خالص یک شرکت را به کل سهم های آن تقسیم کنید ارزش ذاتی (یا واقعی) هر سهم به دست میاید . با مقایسه عدد به دست آمده (ارزش ذاتی) با قیمتی که سهم در حال معامله است میتوان تشخیص داد که از نظر بنیادی سهم رشد خواهد کرد یا خیر .
3 – نسبت بدهی
با تقسیم کل بدهی های شرکت به کل دارایی آن میتوان تخمین زد که چه مقداری از دارایی های شرکت از قرض تامین شده . البته نسبت بدهی بالا در یک شرکت به معنای بد بودن آن نیست حتی اگر میزان فروش و درآمد شرکت خوب باشد نسبت بدهی بالا یک پارامتر مثبت تلقی میشود اما باز میزان ریسک را بالا میبرد .
4 – نسبت جاری
با تقسیم دارایی های جاری به بدهی های جاری محاسبه میشود و بالا بودن این نسبت نشانه ی خوبی است . این نسبت قدرت شرکت برای پرداخت بدهی های جاری را به نسبت دارایی ها جاری نشان میدهد .
برای روشن تر شدن فرض کنید در شرکتی این نسبت 2.5 به دست آمد . این نشان میدهد که دارایی های جاری 2.5 برابر بدهی های جاری است که یعنی برای پرداخت بدهی های جاری مشکلی وجود ندارد .
5 – نسبت P/E
این نسبت از تقسیم قیمت سهم بر عایدی سهم (یا EPS) به دست میاید .
این نسبت نشان دهنده آن است که برای خرید 1 تومان از عواید شرکت چقدر باید بپردازیم . فرضا برای نسبت P/E)) برابر 15 شما برای خرید هر 1 تومان از عایدی شرکت بایستی 15 تومان بپردازید . همانطور که معلوم است هرچقدر این نسبت پایین تر باشد سهم ارزنده تر است .
6 – بازده دارایی ROA
بازده دارایی از تقسیم سود خالص به کل دارایی های شرکت است .
حواستان به تفاوت بازده دارایی با حاشیه سود باشد .
همانطور که پیداست هر چقدر بازده دارایی بالاتر باشد بهتر است .

مواردی که معرفی شد از اصلی ترین مواردی میباشد که در تحلیل فاندامنتال وضعیت شرکت استفاده شوند .
و اما تحلیل بنیادی برای چه دسته ای از معامله گران مناسب است ؟
تحلیل بنیادی برای معامله گران بلند مدت مناسب است چرا که نتایج به دست آمده از تحلیل فاندامنتال در بلند مدت خودش را نمایان میکند .
برای همین اگر جزو افراد صبور هستید و عجله ای در کار هایتان ندارید ، تحلیل فاندامنتال گزینه مناسبی برای شما خواهد بود .
همچنین تحلیل فاندامنتال نیازمند صرف زمان طولانی است چرا که بررسی موارد گفته شده و کنار هم قرار دادن آنها و در نهایت نتیجه گیری زمان و حوصله زیادی میخواهد .
اگر در خودتان این حوصله را نمیبینید بهتر است از تحلیل تکنیکال استفاده کنید و البته میتوانید در کنار تحلیل تکنیکال از بررسی اخبار هم استفاده کنید .
به طور کل در تحلیل فاندامنتال عوامل تاثیر گذار زیادی وجود دارند که به عقیده یکسری از فعالان بازار تمامی این تاثیرات در تکنیکال (نمودار سهم) لحاظ شده به این معنی که با یک تحلیل تکنیکال قوی میتوانید بهترین نتیجه را کسب کنید و چیزی را هم از قلم ننداخته اید .
حال این تصمیم شماست که بین تحلیل فاندامنتال و تکنیکال یکی را انتخاب کنید .
با انتخاب تحلیل تکنیکال دستتان در عمل بازتر خواهد بود و همچنین سرعت عمل بیشتری خواهید داشت و نتایج به دست آمده چه در کوتاه مدت و چه بلند مدت قابل استفاده است .