در این مقاله قصد داریم از اهمیت متنوع سازی در انتخاب سهم ها و چینش سبد سهام مان صحبت کنیم پس با ما در سایت خانه بورس ایران – ایتسکا همراه شوید .
همانطور که در مطالب قبلی گفته شد یکی از مهمترین قسمت های سرمایه گذاری ، چینش سبد سهام مناسب است .
شاید اهمیت این موضوع دست کم گرفته شود ولی در واقع بسیار پر اهمیت است و انتخاب سبد سهام نامناسب میتواند نتیجه کارتان را بشدت تحت شعاع قرار دهد .
همیشه حوادث و اتفاقاتی وجود دارند که می توانند پیش بینی های شما را نقش بر آب کنند و اگر ریسک این حوادث و اتفاقات را مدیریت نکرده باشید میتواند به ضرر کل سرمایه تان تمام شود .
در این مقاله قصد داریم به اهمیت متنوع سازی سبد سهام اشاره کرده و توضیحات و مثال هایی حول آن به شما عزیزان ارائه دهیم .

تنوع در سرمایه گذاری چیست ؟
تنوع در سرمایه گذاری تکنیکی ست که ریسک و خطر های سرمایه گذاری را با ورود به بخش های مختلف که واکنش های متفاوتی دارند ، به حداقل میرساند . اکثر متخصصان سرمایه گذاری بر این عقیده اند که متنوع سازی بهترین راه برای کاهش ریسک است .
برای روشن تر شدن تعریف بالا یک مثال خواهیم زد .
فرض کنید سهام یک شرکت هواپیمایی را دارید . اگر هر اتفاقی درون آن شرکت هواپیمایی یا بطور کل برای صنعت هواپیمایی بیفتد سهام شما را تحت تاثیرات منفی زیادی قرار میدهد . فرضا کارکنان آن شرکت هواپیمایی دست به اعتصاب میزنند . در نتیجه فعالیت های آن شرکت و ارائه خدماتش برای مدتی متوقف میشود .
حال چه اتفاقی میافتد ؟ مردم برای حمل و نقل به سمت بستر های دیگر حرکت میکنند برای مثال قطار .
یعنی تعداد مشتریان راه آهن بیشتر میشود پس شما باید در سبد سهامتان چند سهم از راه آهن هم داشته باشید . اگر سهام شرکت هواپیمایی شما دچار ضرر شد ، سهام راه آهن شما تا حدودی آن ضرر را جبران میکند . به اینکار متنوع سازی گویند و این نیز مثالی برای متنوع سازی بود .
حال اگر بخواهید در این مثال با وسواس بیشتری رفتار کنید بایستی در صنایعی نیز سرمایه گذاری کنید که زمینه ای بجز مسافربری داشته باشند چرا که ممکن است به دلایلی مثل همین اپیدمی کرونا ، بخش مسافربری کل کشور با کمبود مشتری (تقاضا) روبرو شود . آنگاه نه سهام هواپیمایی کمکی خواهد کرد و نه راه آهن . بلکه سهام شما از صنایع دیگر میتواند به کمکتان بیاید .
باز میتوانید در این مورد گسترده تر عمل کنید و بجز کشور خودتان ، در کشور های دیگر نیز سرمایه گذاری کنید که اگر زمانی کل بخش های اقتصادی کشورتان با مشکل روبرو شد (خطر سیستماتیک) ، سهام و سرمایه گذاری های شما در دیگر کشور ها بتواند شما را نجات دهد .
میتوان این مطلب را همینطور گسترش داد و فکر میکنم تا اینجا با مفهوم و اهمیت متنوع سازی به طور کامل آشنا شده باشید .
حال ممکن است سوال پیش بیاید که چه تعداد سهام داشته باشم ؟
در پاسخ باید گفت حداقل داشتن پنج سهم به اکثر مردم پیشنهاد میشود ولی بسته به میزان سرمایه و استراتژی شما این عدد میتواند بیشتر شود.
اگر میخواهید از متنوع سازی معقول استفاده کنید باید بین 15 الی 20 سهم در سبد سهامتان جای دهید .

انواع خطر :
یادتان باشد همین ریسک و خطرات هستند که ما را مجبور میسازد تا اقداماتی همچون اقدامات بالا را برای کاهش ریسک و خطر انجام دهیم پس شناخت این خطرات و آشنا شدن با آنها امری بسیار ضروری میباشد .
خطرات بازار سرمایه عبارتند از :
1 – خطر سیستماتیک :
این نوع از خطر گریبان گیر همه ی شرکت ها میشود و ناشی از بی ثباتی اقتصادی ، تورم ، نرخ ارز ، جنگ ، بی ثباتی سیاسی و عوامل اینچنینی میباشد . شما در هر صنعت و شرکتی که سرمایه گذاری کرده باشید این عوامل تاثیرشان را بر روی سرمایه تان خواهند گذاشت و راه فراری از آن وجود ندارد مگر اینکه متنوع سازی سرمایه گذاریتان را در چند کشور مختلف انجام داده باشید که این امر برای اکثریت جامعه امکان پذیر نیست .
2 – خطر غیر سیستماتیک :
این نوع خطر ، خطر مرتبط با یک شرکت ، صنعت و یا بخشی از اقتصاد کشور است که میتوان با متنوع سازی تا حد بسیار زیادی از تاثیرات مخرب این خطر در امان ماند .
دو مورد بالا ، دو نوع اصلی خطراتی بود که سرمایه هر سرمایه گذاری را تهدید میکند و دیدیم با انجام اقداماتی ساده همچون متنوع سازی میتوان از این خطرات (بخصوص خطرات غیر سیستماتیک) اجتناب کرد.

مشکلات متنوع سازی :
باید گفت که متنوع سازی علاوه بر مزیت هایش ، مشکلاتی نیز دارد .
از اولین مشکلات متنوع سازی میتوان به ایجاد سردرگمی و سختی کار به دلیل زیاد شدن تعداد سهم ها اشاره کرد.
سبد سهام شما پر شده از سهم های مختلف از صنایع مختلف که بایستی آنها را به طور منظم مانیتور کنید و این تعداد بالای سهم ها و مختلف بودن زمینه و صنعت آن ها باعث سختی بیشتر اینکار خواهد شد به خصوص اگر شما شاغل باشید .
دومین مشکل متنوع سازی را میتوان کمتر شدن سود دانست .
همانطور که میدانیم کاهش میزان ریسک باعث کاهش میزان سود آوری نیز میشود و این یکی از قوانین بازار است که هر چقدر بیشتر ریسک کنید پاداش بزرگتری خواهید گرفت و بالعکس .
حال متنوع سازی با کاهش میزان ریسک باعث کاهش شیب سود شما نیز میشود و این را میتوان به عنوان دومین مشکل متنوع سازی دانست .
به طور کل بسته به انتظارات خود از بازار باید استراتژی خاصی برای خودتان بسازید . اگر اهل هیجان هستید و از هیجانات در بازار لذت میبرید و همچنین دنبال سود های سریع هستید پس باید کوتاه مدت معامله کنید و از تکنیک های کاهش ریسک مانند متنوع سازی استفاده نکنید .
اما اگر جزو آن افراد آرامی هستید که از استرس و هیجان دوری میکنند و همچنین زمان و حوصله ی درگیر شدن با بازار و بالا و پایین های آن را ندارند بهتر است به صورت میانمدت و بلند مدت سهم های خود را خریداری کرده و از هر تکنیکی که باعث کاهش ریسک میشود مانند متنوع سازی استفاده کنید .
به طور کل یکی از اصول بازار سرمایه چنین میگوید :
حفظ اصل پول مهمتر از سود کردن است .
اگر بخواهیم به این اصل گوش کنیم پس باید ریسک معاملاتمان را پایین آورده و به سود کمتر ولی قطعی تر راضی شویم . همچنین میتوانید سرمایه خود را به دو بخش تقسیم کرده و با یک بخش آن معاملات بلند مدت و کم ریسک انجام دهید و با بخش دوم آن نیز معاملات کوتاه مدت و پر ریسک تر .
امید است که به معنی و اهمیت متنوع سازی بطور کامل پی برده باشید .