اصلاح و ریزش بورس امری عادی بوده و در تمامی بازارهای جهانی امکان رخ دادن آن وجود دارد. آنچه اهمیت دارد این است که ریزش بازارهای سرمایه گذاری معمولاً با نشانه هایی همراه بوده و تشخیص درست زمان ریزش و یا اصلاح بازار امری بسیار مهم می باشد. و فرد می تواند با تشخیص صحیح و انجام اقدامات درست به سود های خوبی در این بازار برسد. سایت خانه بورس ایران – ایتسکا در نظر دارد تا با آموزش افراد در این حوزه از ضرر دیدن تازه واردان در بورس جلوگیری کرده و باعث شود معامله گران و سهامداران ابتدا آموزش های لازم را دیده سپس وارد این بازار شوند. حال در ادامه 6 نشانه ریزش بورس را بیان می کنیم:
منفی بودن شاخص هم وزن و مثبت بودن شاخص کل
شاخص کل قیمت (Tehran exchange price index) ، که در اصطلاح به آن شاخص کل گفته می شود، تغییرات سطح قیمت ها در کل بازار را نشان می دهد. و در کل میانگین کاهش و با افزایش قیمت کل سهم ها را در بازار بورس تهران بیان می کند. شاخص هم وزن زیر مجموعه شاخص کل بوده و در آن به همه شرکت ها وزن یکسانی تخصیص داده می شود، مثلاً اگر شاخص کل بازار مثبت بوده و شاخص هم وزن منفی باشد، یعنی میانگین سهام شرکت بزرگ مثبت می باشد. ولی از لحاظ تعداد اکثر شرکت ها منفی می باشد.
یکی از نشانه های اصلاح و یا ریزش در بازار بورس همین مورد می باشد. زمانی که شاخص کل یک سره مثبت پیش می رود، و شاخص هم وزن منفی می شود، یعنی با اینکه شاخص در حال رشد می باشد، ولی خروج پول در شرکت های کوچک وجود داشته، و در اصطلاح حقوقی های شرکت های بزرگ به زور بازار را مثبت نگه داشته اند و دیری نمی گذرد که شاخص کل هم منفی خواهد شد.

کاهش سنگین قیمت دلار
از آنجا که درآمد بسیاری از شرکت های بورسی دلاری بوده و و با کاهش دلار درآمد آنها نیز کاهش پیدا کرده و ارزش آنها پایین تر می آید. البته باید این مورد را هم در نظر بگیریم ؛ زمانی که قیمت دلار در کشور کاهش پیدا می کند، افراد بیشتری به سرمایه گذاری پول های خود در بازار بورس تهران تمایل پیدا می کنند. همین امر باعث پیچیدگی های بازار بورس می شود و نشان می دهد که باید با مطالعه و دانش کافی و بررسی های زیادی در این بازار وارد شد. با کاهش شدید قیمت دلار و منفی شدن قیمت بعضی شرکت ها که درآمدشان وابستگی به دلار دارد، شاهد منفی شدن قیمت این سهم ها می شویم. بسیاری از افراد نیز با رویت منفی هایی در بازار هیجانی رفتار کرده و اقدام به خروج پول های خود از بازار سرمایه می کنند. در این صورت کم کم شاهد عرضه بیشتر در بازار و منفی شدن خواهیم بود.

مثبت بودن مداوم شاخص در دراز مدت
تجربه نشان داده است، بعد از یک یا دو سالی که اکثر سهم های بازار رشدهای نجومی و زیادی داشته اند و باعث وسوسه همه افراد شده است تا در این بازار به قصد کسب سود های کلان، سرمایه گذاری کنند، یک اصلاح بزرگ و یا به اصلاح ریزش اتفاق افتاده است. اصلاح در ذات بازار وجود دارد و همیشه بعد از یک صعود بلند مدت بازار نیاز به استراحت و زیرسازی داشته و باید بعد از بستر سازی محکم به ادامه روند خود بپردازد. بعد از یک صعود مداوم در بازار بورس، زمانی که یک اصلاح در حال رخ دادن باشد، متاسفانه بسیاری از افراد، با رفتار هیجانی خود اقدام به خروج سرمایه کرده و حجم عرضه را بسیار بالا تر برده و صف های فروش شروع می شوند. و در بسیاری مواقع حتی امکان خارج شدن به موقع از بازار نیز وجود ندارد.
خروج پول از بازار سرمایه
منظور از خروج پول، خروج پول هوشمند در بازار سرمایه می باشد. که با استفاده از اطلاعات سایت www.tsetmc.com می توان به محاسبه آن پرداخت. زمانی که در بازار خروج پول هوشمند داریم، به احتمال بسیار بالا با یک ریزش مواجه خواهیم شد که باید سهم های بلند مدت خود را نگه داشته و کم کم از سهم هایی که به دید میان مدت خریداری کرده ایم خارج شده و حفظ سود کنیم.
عدم حمایت دولت و حقوقی ها از بازار سرمایه
زمانی پیش می آید که حقوقی های بازار کم کم خرید خود را متوقف کرده و در اصلاح خنثی می شوند. و همانطور که گفته شد از طرف حقوقی ها ورود پول هوشمند به بازار مشاهده نمی شود. از طرفی دولت نیز نسبت به بازار بورس بی تفاوت شده و هیچ حمایتی از خود نشان نمی دهد. در صورت رویت این نشانه ها نیز باید هوشیار بود و به صورت پلکانی و با از بین رفتن صف های خرید ، به آرامی از بازار خارج شد.
بالا بودن P/E نسبت به میانگین بلند مدت
P/E نسبتی است که در بازار بورس توسط معامله گران بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی این عدد بیانگر نسبت قیمت سهم در بازار به سود آن می باشد. و اگر میانگین این عدد را در سال های قبل محاسبه کرده و مقدار عدد سالی که در آن قرار داریم نسبت به میانگین سال های قبل از حالت نرمال بالاتر باشد، به احتمال زیاد در زمان نه چندان دوری شاهد ریزش بورس خواهیم بود. 6 نشانه ریزش بورس را بیان کردیم و در ادامه نکات تکمیلی را بیان خواهیم کرد.
ورود به بازارهای سرمایه گذاری با علم و دانش
اگر فرد با دانش و علم کافی وارد بازارهای سرمایه گذاری شود ، می تواند با تشخیص تقریبی زمان اصلاح بازار ، سرمایه خود را حفظ کرده و با خروج درست مانع از دست رفتن پول خود در این بازار شود. و پس از اصلاح و ریزش بازار می تواند با ورود مناسب و خرید پله ای سهام با قیمت پایین و مناسب وارد بازار شده و به سود های خوبی برسد. البته اگر سهمی راه به دید بلندمدت خریداری می کنید، حتی اگر در زمان مناسب فرصت خروج از سهم پیدا نکنید به دید چند ساله سود خوبی نصیبتان خواهد شد. زیرا تجربه و زمان ثابت کرده است، سرمایه گذاری در بورس یکی از مطمئن ترین روش ها جهت سرمایه گذاری و حفظ ارزش پول می باشد. و اگر شاهد ریزش بازار بوده و خارج نشده اید هیچ گاه سهام خود را با ضررهای بسیار سنگین و در کف قیمت نفروشید. زیرا ممکن است بعد از مدتی سهم خود را نتوانید با قیمت بسیار بیشتر از فروش خود خریداری کنید. عوامل زیادی بر ریزش بازار تاثیر دارند که در این مقاله سعی کردیم اصلی ترین نشانه های ریزش قبل از شروع شدن صف های فروش را بیان کنیم ؛ تا افرادی که قصد یادگیری بورس و خروج به موقع از بازار را دارند، تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.

اتخاذ تصمیمات درست در بازار بورس
افراد زمانی که سهمی را خریداری می کنند دلایل زیادی برای خرید سهمشان می آورند. برخی افراد حرفه ای و کسانی که با تحلیل های خاصشان سهمی را خرید می کنند دلایلی اصلی برای خرید این سهم دارند. ولی متأسفانه، اکثر افرادی که در این بازار وارد شده اند در خرید سهم رفتار هیجانی داشته و با مشاهده رشد سهم احساس می کنند سهم بسیار ارزنده می باشد و سود زیادی از این خرید نصیبشان خواهد شد. در صورتی که رشد بیش از حد سهم باعث باعث خواهد شد قیمت سهم از ارزش ذاتی آن بالاتر رفته و در اصلاح گفته می شود، در قیمت سهم حباب وجود دارد. افراد حرفه ای معمولاً چنین سهم هایی را خریداری نمی کنند. زیرا این سهم ها به همان سرعت که قیمتشان بالا رفته، در اثر رفتار هیجانی سهامدارانش بسیار سریع نیز افت خواهد کرد.
خرید بر اساس تحلیل و استراتژی
یکی از مزیت های اصلی بورس این است که می توان ارزش ذاتی یک سهم را به دست آورد و آن را با ارزش فعلی آن مقایسه کرده و سپس اقدام به خرید سهم کرد. همچنین هنگام خرید باید با مشخص کردن حد ضرر و سود و با استفاده از تحلیل تکنیکال سهم با بنیاد خوب را در زمان درست خریداری کنیم. باید همیشه تلاش کنیم خریدمان بر اساس تحلیل و استراتژی باشد.

اقدامات لازم در زمان ریزش بورس
اگر سهم های سبدتان بنیادی بوده و قبل از ریزش نخواسته اید بفروشید و یا به علت منفی شدن های زیاد نتوانسته اید بفروشید، باید سهامداری کرده و اگر پول نقد دارید منتظر پایان اصلاح باشید. همانطور که اصلاح بازار با نشانه هایی همراه است، نشانه های رشد آن نیز کم کم قابل مشاهده خواهد بود. پول نقدتان را به صورت پله ای پس از اصلاح بازار وارد بازار کرده تا جبران ضررهایتان شود. تشخیص زمان اصلاح و پایان آن کار بسیار سختی بوده و نیازمند سال ها تجربه و کسب دانش در این زمینه می باشد. ولی با تشخیص درست این زمان ها می توانید به سودهای بسیار خوبی در این بازار برسید.
اجتناب از کارهای زیر در زمان ریزش بازار
- وسوسه خرید در این دوران را کنار بگذارید. اگر پول نقد دارید منتظر شوید تا اصلاح بازار تمام شود، سپس اگر از سهم خارج نشده اید میانگین کم کنید و اگر خروج زده اید، پلکانی خرید کنید.
- حد ضرر خود را افزایش ندهید. اگر از قبل برای خود حد ضرر مشخص کرده اید، وقتی هنگام ریزش به حد ضرر رسیدید، از سهم خارج شده و نسبت به سهم تعصب نداشته باشید.
- اگر قصد خرید یا فروش فعلی در بازار ندارید، پیوسته تابلوی اعلانات و قیمت های بورس را چک نکنید. زیرا نتیجه ای جز استرس و اضطراب ندارد. اصلاح و ریزش در بازارهای مالی تمامی کشورهای جهان وجود داشته و امری طبیعی می باشد.
- هرگز با پول قرضی وارد بورس نشده و حتی برای کم کردن میانگین نیز از پول قرضی استفاده نکنید. زیرا نتیجه ای جز تصمیمات عجولانه و غلط و استرس برای فرد ندارد.
- زمان ریزش بورس، شایعات بسیار زیادی در بازار جولان می دهد، که نتیجه ای جز بدبینی و ناامیدی برای فرد ندارد. تجربه نشان داده است در بلند مدت روند کلی بازار صعودی بوده و این افت و خیز ها در ذات هر بازاری وجود دارد.
- ممکن است بعد از زیان دیدن در بورس تهران با تبلیغ های بازار فارکس روبرو شده و بدون دانش وارد آن شوید. ولی در نظر بگیرید تمامی بازارهای جهانی دارای ریسک بوده و باید با علم کافی وارد آن شد. ایرانیان نیز برای ورود به این بازارها باید از بروکرهایی که به ایرانیان سرویس می دهند، استفاده کنند. برای انتخاب بهترین بروکر فارکس برای ایرانیان برای معاملات خود روی لینک کلیک کنید.