اهداف تازهکارها در بازار سرمایه چگونه باید باشد؟
در مقاله آموزشهای بورس خانه بورس ایران به 4 هدف تازهکارها در سرمایه گذاری در بازارهای سرمایه خواهیم پرداخت. با سایت ما همراه باشید.
شما مانند هر تازهکاری که وارد دنیای سرمایهگذاری میشود، باید سوالهای زیادی از خودتان بپرسید. در ادامه مقاله امروز به اهداف تازهکارها میپردازیم که به آنها در راستای پیشرفتشان کمک میکند. علیرغم اطلاعات بیشماری که در فضای مجازی موجود است، باز هم نمیدانیم که از کجا و چه زمانی شروع کنیم. برای شروع کسب درآمد میتوانید یک یا چند هدف برای خود مشخص کنید. هدف میتواند راه را برایتان مشخص کند. اگر برای وارد شدن به هر حوزهای به خصوص حوزه سرمایهگذاری هدف نداشته باشید، در کوتاه مدت شکست خواهید خورد.
جالب است بدانید که بیشتر تازهواردهای دنیای سرمایهگذاری و بورس بدون مشخص کردن هدف یا حتی با داشتن هدفهای نامناسب و ناکارآمد وارد بازار میشوند و معمولاً هم با مشکلات بزرگی روبرو میشوند. اگر میخواهید در این بازار به تاجر موفق و بزرگی تبدیل شوید، باید هدفهای اولیهای انتخاب کنید که نه یکشبه بلکه به طور تدرجی شما را در مسیر کسبدرآمد قرار دهد. هرچند، کسبدرآمد نباید هدف شما باشد. یعنی هدف شما نباید این باشد که میخواهم پول در بیاروم بلکه هدفتان باید در راستای پول درآوردن باشد. برای اینکه هدفهای درستی داشته باشید، میتوانید از روند کاری و ویژگیهای اهداف تاجران حرفهای تقلید کنید و آنها را الگو قرار دهید.
در ادامه مقاله به 4 هدف اصلی تازهکارها میپردازیم:
- اهدافتان باید بر اساس فرآبند باشد نه نتایج
- همیشه یک برنامه داشته باشید
- یاد بگیرید که گاهی نباید خرید و فروش کنید
- برنامه سادهای داشته باشید

اهدافتان باید بر اساس فرآیند باشد نه نتایج
اهداف تازهکارها باید طوری تعیین شود که رقم پول یا درصد خرید و فروش آن مشخص باشد. به طور مثال، هدف یک تاجر حرفهای ممکن است اینگونه باشد:«میخواهم با سرمایهگذاری 30.000 دلار، روزانه 1% درصد درآمد داشته باشم.» یا «میخواهم در یک سال 30% درآمد داشته باشم.» شاید بگوید که این هدفگذاری بسیار آسان به نظر میرسد، اما برای رسیدن به یک درصد و هدف درآمد مشخص باید رویکرد بازار خود را اصلاح کنید و نظم را در برنامههای خود پیاده سازی کنید.
اگر مانند خیلی از تازهکارهای بازار سرمایه به این فکر کنید که بدون هیچ هدفی وارد بازار سرمایهگذاری شوید و انتظار داشته باشید که مقدار زیادی پول دربیاورد و کسبدرآمد کنید، سخت در اشتباه هستید. اگر نگاه و دیدگاه شما به بورس و بازار سرمایهگذاری اینگونه باشد، مدت زیادی نمیتوانید دوام بیاورید. این نوع از هدفها که شما را بتوانند به اوج برسانند، به تاجری نیاز دارد که نه تنها فکر کند که میتواند تمام قابلیتها و محدودیتهای این اهداف را درک کند، بلکه برنامه تجاری خود را باید اعمال کند.

بر اساس روشهایی که قبلاً امتحان شده غیرممکن است که به درآمد و اهداف درصدی مشخصشده برسید، اما باز این روشها باز هم میتواند معتبر باشد و مقدار درآمد مناسبی را بازگرداند.
بنابراین، یک تاجر حرفهای برای کسب درآمد و رسیدن به سود بالا باید این استراتژی را رها کنید یا تا جایی که میتواند مسیر خود را طوری تغییر دهد که سود بیشتری کسب کند. این روش برای بسیاری از تاجرها میتواند به یک چرخه بیپایانی از استراتژی رها کردن باشد. یعنی وارد مرحلهای میشوند که از استراتژی خود برای یک استراتژی دیگر دست بر میدارند.
شاید نگاه کردن به نمودارهایی که برای برنامه خود ترسیم کرده بودید آسان به نظر برسد، اما تاجرانی که تجارت میکنند میدانند که این کار سختتر از آن چیزی است که به نظر میرسد. بنابراین، اگر شما جزء یکی از تاجران تازهکار دنیای سرمایهگذاری هستید باید توجه داشته باشد که هم از بازارها آگاهی کسب کنید و هم از خودتان شناخت کافی پیدا کنید.
مانند خیلی از کسبوکارهای دیگر، یک تاجر خوب هم باید روی فرآیند و اهداف محکمی تمرکز کند، البته این را باید بگوییم که انتظار نتیجه فوری را نباید داشته باشید. همانطور که میدانید، بسیاری از کسبوکارهای امروزی برای رسیدن به سود به زمان زیادی احتیاج دارند و جالب اینجاست که خیلی از آنها به سود هم نمیرسند و به طور کاملا شکست میخورند. فضای تجاری و سرمایهگذاری هم با دیگر حوزههای کسبوکار هیچ تفاوتی ندارد. اگر قبل از وارد شدن به بازار سرمایه ندانید که این بازار چگونه کار میکند و از چگونگی توسعه و فرآیند پیروزی (winning process) آن هم آگاهی نداشته باشید، نتیجهای که ممکن است به دست بیاورد بر اساس شانس و اقبال شما خواهد بود نه بر اساس مهارتتان.
اگر میخواهید از طراحی روند پیروزی (winning process) در بازار سرمایه خرید و فروشی انجام دهید، این سه هدف پیش رو را در نظر داشته باشید و از آنها استفاده کنید.
همیشه یک برنامه داشته باشید
یکی از اهداف تازهکارهایی که باید بدانید این است که همیشه باید یک برنامه داشته باشند. در دانشکدههای کسبوکار و تجاری به شما آموزش میدهند که برای شروع و راهاندازی یک کسبوکار همیشه به یک بیزینس پلن / طرح کسبوکار (business plan) نیاز دارید. تجارت هم مانند بسیاری از مشاغل دیگر یک کسبوکار محسوب میشود. بنابراین، خرید و فروش و تجارت شما در بازار سرمایه باید بر اساس یک بیزینس پلن و برنامه حسایشده و فکرشده باشد تا با استفاده از آن بتوانید خود را رشد دهید.

بیزینس پلن / طرح کسبوکار (business plan) شما باید طوری طراحی شود که مشخص کند خرید و فروش چگونه وارد و خارج از بازار میشود و چه مقدار سرمایه و پول برای آن در نظر گرفته میشود. بنابراین، تا به اینجا متوجه شدهاید که برنامه شما باید خیلی دقیق و باجزئیات باشد.
جزئیات برنامه و طرح کسبوکاری شما باید طرح کاری بازارهایی که میخواهید در آن خرید و فروش کنید و پارامترهای ریسک (risk parameters) را مشخص کند، اگر میخواهید از فیلترهایی استفاده کنید تا سیگنالهای خرید و فروش در بازار را ردیابی کنید، برنامه باید تعیین کند که چه سیگنالی، سیگنال خرید و فروش و چه سیگنالی، سیگنال خروج است. برنامه اندازه موقعیت، محیط بازاری که در آن خرید و فروش صورت میگیرد و چگونگی تعیین آن از جمله روندها و دامنههای آن را باید تعیین کند.
بنابراین، اهداف تازهکارها قبل از خرید و فروش باید یک بیزینس پلن / طرح کسبوکار (business plan) کامل و جامع داشته باشید.
یاد بگیرید که گاهی نباید خرید و فروش کنید
گاهی باید تصمیم بگیرید که خرید و فروش نکنید، به خصوص زمانی که هدف تاجر کسبدرآمد میشود و حتی در زمانی که هیچ فرصتی در بازار سرمایه وجود ندارد، فشار خود را برای رسیدن به آن هدف بیشتر میکنند. از آنجا که بازار سرمایه از لحاظ آماری فرصتهای تجاری احتمالی را در هر زمان ارائه نمیدهد یا بهتر است بگوییم که زمانهایی وجود دارند که هیچ فرصت خرید و فروش در بازار سرمایه شکل نمیگیرد، بهتر است دست از معامله برداریم و روی مبل خانه خود نشسته و تلویزیون تماشا کنید یا به سرگرمیها و کارهای دیگر خود برسیم.
البته بیشتر مردم نمیتوانند خود را با این وضعیت وفق بدهند، چون تمایل دارند به طور مداوم کار کنند. خب، هر شغلی روندها و شرایط خود را دارد و در بازار سرمایه این روند میتواند آهسته و گاهی هم سریع پیش برود. جالب است بدانید که این روند گاهی آرام و گاهی سریع میتواند سودهایی که در زمانهای خرید و فروش به دست آوردهاید را از بین ببرد.

شاید به این فکر کنید در این بازار که گاهی ممکن است روند آهستهای داشته باشد هم میشود با خرید و فروشهای عجولانه سود کرد، اما بهتر است بدانید که این کار شما مشکلساز خواهد شد. معامله کردن عجولانه و بدون فکر در خارج از برنامه و استراتژیهای شما در زمانهایی که بازار روند آرام خود را سپری میکند، مشکل قابل توجهای را به وجود میآورد. همانطور که قبلا هم گفته بودیم، هدفهایتان باید تا جایی که ممکن است منظم باشند. برای شکست نخوردن در بازار سرمایه فقط معاملهها و خرید و فروشهای انجام دهید که در چارچوب برنامه یا بیزینس پلن / طرح کسبوکار (business plan) شما باشند.
برنامه سادهای داشته باشید
بیشتر مردم فکر میکنند که داشتن یک برنامه و استراتژی پیچیده میتواند آنها را به اوج برساند یا بهتر است بگوییم که فکر میکنند دلیل کارایی، کارآمدی و عملکرد خوب هر چیزی میتواند از پیچیده بودن آن باشد. البته ناگفته نماند که گاهی اوقات این استراتژی پیچیده میتواند خیلی گمراهکننده، اغواکننده و جذاب باشد. اگر میخواهید از این آسیب دور باشید با تجزیه و تحلیل استراتژیهای معاملاتی میتواند از پیچیده کردن بیش از حد برنامه جلوگیری کنید. جالب است بدانید که اغلب همین پیچیده کردن برنامه و استراتژیهاست که منجر به نابودی سرمایه و سود آن میشود.
با این حال، بدون پیچیده کردن چیزی، برنامه ساده خود را مشخص کنید. اگر به بازار بورس علاقهمند هستید، در بورس سرمایهگذاری و خرید و فروش کنید، اگر به بازار ارز تمایل نشان میدهید، پس در زمینه فارکس (FOREX) وارد شوید. اصلاً نباید خود را درگیر خرید و فروش و برنامههای پیچیده کنید. برای شروع کار تنها میتوانید با چند استراتژی ساده روی یک بازار تمرکز کنید.

هدف این است که از دستکاری دائمی بهبود عملکرد (improve performance) یا جابهجایی مداوم از یک بازار به بازار دیگر، از یک استراتژی به یک استراتژی دیگر یا حتی از یک روش تحلیلی به یک روش تحلیلی دیگر جلوگیری کند. اگر میخواهید در بازار سرمایه ثابت قدم بمانید باید با یک برنامه و یک استراتژی پیش بروید. ناگفته نماند اگر زمانی پیش بیاید که نیاز باشد کمی در برنامه خود تغییری اعمال کنید، این کار اگر به درستی انجام شود مشکلی ندارد و خوب است. هرچند، این تغییر و اصلاحات در برنامه و استراتژی نباید بیش از حد پیچیده بلکه باید ساده باشد.
از بروکر هایی مخصوص ایرانیان استفاده کنید
زمانی که میخواید وارد بازار بورس و سرمایه شوید، دقت کنید که از بروکری مثل بایننس استفاده نکنید! چراکه اگر متوجه شوند که شما ایرانی هستید ( مثلا از آی پی ایران وارد وبسایت آنها شوید) حتما حساب شما بسته میشود. برای انتخاب بهترین بروکر فارکس برای ایرانیان برای معاملات خود روی لینک کلیک کنید.
کلام آخر
زمانی که بروکرهایی برای ایرانیان میخواهند استراتژی خود را داشته باشند، باید به عنوان یک تاجر حرفهای روی چند هدف قابل مدیریت تمرکز کنند. اگر بر اساس یک برنامه تجاری خرید و فروش انجام میدهید، این را بدانید در زمانی که هیچ فرصتی در بازار وجود ندارد، تجارت نکنید. نکته آخر این مقاله اینجاست که برنامه و استراتژی خود را پیچیده نکنید. مطمئن باشد که اگر تمام این کارها را انجام دهید به نتایج خود خواهید رسید.