احتمالا این روز ها که آوازه بازار ارز های دیجیتالی یا سایر بازار های مالی به شکل گسترده ای پیچیده است، شما هم نام تحلیل پرایس اکشن را شنیده باشید. معامله و تجارت در بازارهای سرمایه، نیازمند تکنیک ها و دانش مخصوص خود می باشد. این دانش گاه به صورت تجربی و در طی معاملات و زیان و سودها کسب می شود که اصولا باید بسیار گران باشد، چون می تواند موجب اتلاف سرمایه فراوانی شود. اما در نوع دیگر و معقول آن، دانشی مبتنی بر شاخص ها و عوامل مختلف مبنای تحلیل ها و بررسی بازار و البته تصمیمات بعدی می شود.
به کار گیری این دانش در محل درست آن، هنری است که معامله گران زبر دست همیشه در آن نقطه برتری خاصی را بر سایرین بدست می آورند. بدین معنا که تاثیر عوامل در نقاط مختلف معامله می تواند متغیر باشد. به طور مثال این تاثیر می تواند از سوی عاملی مانند قیمت به صورت چشمگیر عمل کند که در این صورت باید دقیق و موشکافانه تر مورد بررسی قرار گیرد و مبنای عمل باشد. همین برجسته بودن عامل قیمت در معاملات نوعی از تحلیل به نام پرایس اکشن یا price action را به وجود آورده است. در این نوع تحلیل حرکت قیمت و اندیکاتور های آن برای تصمیم گیری بسیار حیاتی هستند و عملا نتیجه گیری های صحیحی از رفتار گذشته نمودار های مربوط به قیمت هستند که در این مقاله، به شکل کامل به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

تحلیل پرایس اکشن چیست؟
تحلیل های مختلفی در دنیای بازار سرمایه و معاملات وجود دارد. آنچه اهمیت دارد، انتخاب بهترین و درست ترین تحلیل برای بررسی بازار و اخذ تصمیم است. آنچه مبنای تصمیمات شما در بازار سرمایه قرار گرفته است، آن نتیجه گیری نهایی شما از خروجی های نموداری جریان است. پرایس اکشن یک ابزار قدرتمند تحلیل برای تحلیل بازار است که مبنای عملکرد آن، قیمت است. این ابزار با بهرهگیری از تجزیه و تحلیل نمودارها و الگوهای قیمتی به دنبال کشف نظام حاکم بر بازار است. یعنی باید میان آشفتگی های ظاهری به دنبال الگوهای تکراری باشید. این الگوهای تکراری همان رفتارهای بعدی سیستم خواهند بود که با احتمال فراوان مجددا پیش خواهند آمد. در توصیف این ابزار تحلیل گفته می شود که موضوع چالش برانگیز پرایس اکشن ها، آنچه اتفاق می افتد نیست، بلکه علت رخداد این موضوع می باشد. ما در این روش به دنبال علل اساسی اتفاقات در بازارهای سرمایه هستیم.
پرایس اکشن به عنوان یک تحلیل مبتنی بر الگو، از محبوبترین و بهترین مفاهیم حاضر در فضای ترید است. ابزاری که با استفاده از آن می توان عملکرد بسیار بهتری در بازار داشت و به سود فراوان دست پیدا کرد. پرایس اکشن یا به اختصار PAT تمامی خروجی های تصمیم خود را مبتنی بر قیمت می گیرد و فارغ از اندیکاتورها رفتار می کند. اینجاست که تریدرها و معامله گران، تصمیمات مورد نظر را با استفاده از این نمودارهایقیمت و البته تحلیل های تکنیکال در کنار آن اخذ می کنند. به صورت کلی استراتژِی های موردنظر در ذهینت معامله گران چند دسته کلی را تشکیل می دهد که شامل ترید مبتنی بر پرایس اکشن، ترید مبتنی بر اندیکاتور و اسیلاتور و روش های ترکیبی از هر دوی این دسته ها می باشد. قطعا اگر بخواهیم در میان این روش های گوناگون به دنبال دسته بندی سختی آنها باشیم، پرایس اکشن به عنوان راحت ترین و سادهترین انواع آن است که می تواند مبنای شروع شما در فضای تحلیل و ترید باشد. به عبارت دیگر اگر در ابتدای راه ورود به بازار سرمایه و کسب سود هستید، پرایس اکشن از بهترین استراتژی ها و ابزارهای معاملاتی است.
ترید های مبتنی بر پرایس اکشن
همان گونه که گفته شد، مبنای تصمیمات معاملاتی پرایس اکشن، نمودار قیمت یک سرمایه است. زمانی که می خواهید با این روش تحلیل کنید باید اندیکاتور را کنار بگذارید و یا در فرآیند تصمیم گیری بسیار کم تاثیر بدهید. بنابراین تنها داده قابل استفاده، عددی به نام قیمت است که اگر بالاتر رود، نشانه اقبال مردم به خرید آنهاست و اگر پایین بیاید، نشانه فروش و نزول آن می باشد. اینکه در زمان خرید، این روند تا چه زمانی پایدار خواهد بود، و یا در زمان نزول قیمت، تا چه زمانی ادامه دارد، از مهمترین سؤال هایی است که پاسخ آن در گرو تحلیل درست پرایس اکشن می باشد. این نقطه مطلوب ورود را با تمامی شاخص ای مرتبط با قیمت بدست می آوریم. عواملی مانند، عرضه و تقاضا، حجم، قدرت رشد و غیره که تعیین کننده ترین اعداد ما هستند. آنچه در نهایت بدست می آید، محلی از قیمت است که باید فروخت یا خرید، تا کمترین میزان ریسک را برای ترید به سرمایه وارد کرد.

استراتژی های مهم مربوط به پرایس اکشن
از مشهورترین استراتژی های مورداستفاده در پرایس اکشن، استراتژی شکست است. نوعی از استراتژی که در آن هرنوع تغییر روند نشان دهنده فرصتی برای اقدام است. این تغییرات روند در الگوهای مختلفی از قیمت، مانند محدوده ها(رنج)، الگوهایی مانند سروشانه و مثلث و پرچم رخ می دهند. این شکست های قیمتی، در دوره های کوتاه و بلند معانی مختلفی دارند و به نسبت روندی که طی می کنند، پتاسنیل سودآوری فراوانی را از خود بروز می دهند.
از استراتژی های دیگر مورد استفاده در پرایس اکشن، علت شکل و وضعیت میله های نمودار قیمت است. این نمودارها نیز برای تشخیص محدوده های حمایتی و مقاومتی به عنوان محل ورود و خروج معاملات مورد استفاده قرار می گیرند. از اولین استراتژی های مورد استفاده در پرایس اکشن، تشخیص روندهای بازار یا همان بازار رنج است که نشان دهنده محدوده خاصی از قیمت است که در آن به نوسان می پردازد. به عنوان مثال می توان از استراتژی تعقیب نام برد که به دنبال شناسایی سقف و کف های بالا و سقف و کف های پایین هستند و زمانی روند را قطعا صعودی یا قطعا نزولی میدانند که اینها را به صورت کامل تشخیص داده باشند.
از کلیدی ترین اقدامات معامله گران در پرایس اکشن، نوع برخورد آنها با شکست سطوح است. در مقابل هر شکست و امتداد روند تا مدت زمان مشخصی و البته برگشت آن دوباره به خط شکست و احتمالا نزول از آن به سمت پایین، معامله گران انتخاب های مختلفی را خواهند داشت اما به هر حال آنچه مهم است این موضوع می باشد که دقیقا در این نقطه محل برداشت سود با اقدام مناسب است. هرچه میزان تسلط فرد به استراتژی های پرایس اکشن بالاتر باشد، میزان صحت تصمیم او در این زمان بهتر و سودمندتر خواهد بود.
نقاط قوت و ضعف پرایس اکشن
مزایای استفاده از پرایس اکشن
- این یک روش رایگان است و هیچ ابزار و نرمافزار جانبی را نیاز ندارید.
- در تمامی بازارهای سرمایه کاربرد دارد و قابل استفاده است.
- تسلط و آگاهی از یک استراتژی مربوط به پرایس اکشن، نیاز ما به سایر عوامل و استراتژی ها را بسیار کاهش می دهد.
- ابتدا استراتژی موردنظر تعیین می شود و سپس کمین می کنیم تا این اتفاق بیفتد و الگوهای موردنظر شکل گیرند.
- این استراتژی برای تعیین لحظات و نقطه های ورود و خروح بسیار مؤثر و قابل اعتماد است.
- سرعت و دقت پرایس اکشن در مقابل استراتژی های مبتنی بر اندیکاتور بسیار بهتر و بالاتر است.
- این یک استراتژی، زمان واقعی است و در لحظه نتیجه می دهد.
معایب استفاده از پرایس اکشن
- پرایس اکشن استراتژی مناسبی برای طراحی رباتی و اتومات ترید نیست
- پرایس اکشن ها، استراتژی کاملی نیستند و باید همراه با سایر عوامل مورد استفاده قرار گیرند.
- زمان و تمرین بسیاری برای تسلط بر این روش نیاز است و باید به دنبال تجربه در این حوزه بود.
- همواره سودده نیست و این با ذات بازار سرمایه هماهنگ است اما باید توجه داشت که نباید انتظار غیرمعقولی از عملکردهای مبتنی بر قیمت داشت چون امکان دارد در لحظه تغییر رفتار دهند.

استفاده از استراتژی پرایس اکشن در معامله از بهترین روش ها و سودده ترین انواع مورد استفاده در ترید هستند. این سوددهی و بهره وری ارتباط بسیار نزدیکی با قدرت شما در تفسیر شرایط دارد و باید آگاه باشید که دانش تحلیل نمودار قیمت، سودمندترین ابزار در این مسیر است. با اینکه در تمامی منابع مربوط به پرایس اکشن از بی نیازی این استراتژی به اندیکاتورها می گویند اما باید توجه داشت که استفاده از اندیکاتورها به عنوان یک مکمل در کنار سایر عوامل پرایس اکشن، بسیار کارا و سودده می باشد.
برای یادگیری و کسب مهارت کافی در پرایس اکشن از روش های ساده و تکی استفاده کنید و آنها را به کار ببندید و پس از نتیجه گیری در یک شاخه از آن به سراغ دامنه های بعدی بروید و آن را توسعه دهید و تجارب بیشتری را بدست آورید. این یک روش مؤثر در ارتقای دانش خود از پرایس اکشن است. اما در کنار تمامی این نکات فنی باید همان بحث مشهور مربوط به انطباق شخصیتی و استراتژی معاملاتی را مطرح کرد. باید در مسیر گزینش استراتژی ها، ابعاد بازار و روحیات خود را نیز تعیین کنید. نمی توان بدون رجوع به شخصیت خود، بازار را تحلیل کنید و سود ببرید. در انتها باید به طور قطعی بگوییم که هیچ روش تضمینی برای کسب سود در بازارهای سرمایه وجود ندارد و آنچه هست رده بندی نسبی از بهترین هاست که قطعا پرایس اکشن در رده های بالای این جدول قرار دارد و در صورت ممارست در یادگیری و کسب تجربه های عملی در انجام معاملات، سوددهی بالایی را برای استفاده کنندگان به همراه خواهد داشت.