آموزش تکنیک تابلو خوانی بورس (قسمت ۲) – پیام ناظر چیست؟

ناظر بورس

پیام ناظر بورس در واقع اطلاعیه هایی هستند که ناظر بورس بر اساس اتفاقاتی که برای شرکت های بورسی می افتد ، صادر می کند. تکنیک تابلو خوانی بورس از جمله تکنیک هایی می باشد که هر سرمایه گذاری قبل از ورود به بازار سرمایه باید با آن آشنا باشد. تکنیک تابلو خوانی یکی از تکنیک های ضروری و مهم می باشد که اگر توسط سرمایه گذاران به صورت کامل و مرحله به مرحله آموزش دیده شود ، می تواند باعث سود خوب سرمایه گذاران حتی در دوران ریزش بازار بورس شود.

سایت آموزشی ایتسکا با ارائه آموزش های رایگان تکنیک تابلو خوانی بورس به صورت مرحله به مرحله قصد دارد سرمایه گذاران در این بازار را به صورت رایگان آموزش داده و آنها را به کسب سود و جلوگیری از زیان در این بازار رهنمون سازد. در این مقاله که دومین قسمت از پکیچ رایگان آموزشی ما می باشد در مورد پیام ناظر در صفحه نماد مورد نظر بورس بحث خواهیم کرد.

پیام ناظر چیست؟

پیام ناظر بورس در واقع اطلاعیه هایی هستند که ناظر بورس بر اساس اتفاقاتی که برای شرکت های بورسی می افتد ، صادر می کند. این اطلاعات مهم توسط شرکت هایی که در بورس فعالیت دارند ، در سایت کدال منتشر می شوند. و ناظر بورس اطلاعات مربوط به هر سهم را در صفحه نماد مربوط به آن سهم نشان می دهد. در ادامه مقاله در مورد اینکه ناظر بازار بورس کیست و اطلاعاتی که در پیام ناظر در چه موضوعاتی هستند ، بحث خواهیم کرد.

ناظر بازار بورس کیست؟

ناظر در واقع سازمان بورس و اوراق بهادار می باشد که وظایف نظارت بر بازار سرمایه را بر عهده دارد. تمامی شرکت هایی که در بازار بورس و فرابوس درج نماد شده و فعالیت دارند باید باید تمامی اطلاعات خود را از قبیل صورت های مالی ، شفاف سازی ها ، افزایش سرمایه ، آمار فروش و تولید و … را به اطلاع همه سهام داران اعم از حقیقی و حقوقی برسانند.

ناظر بورس
ناظر بورس

جهت انجام این کار و اطلاع رسانی ها سایت کدال راه اندازی شد. سایت کدال در واقع سامانه جامع اطلاعات ناشران بازار می باشد. هر اطلاعاتی که احتمال می رود نشر آن باعث تغییر قیمت سهام در بازار بورس شود ، باید در سایت کدال منتشر شود. سازمان بورس به عنوان ناظر صحت این اطلاعات را مورد بررسی قرار می دهد و اگر اطلاعات با واقعیت مغایر بود ، نماد شرکت را تا زمان شفاف سازی متوقف خواهد کرد.

حال اگر به هر دلیلی یک نماد بورسی متوقف شد ، ناظر بازار بورس این اطلاعات را در اختیار عموم سهامداران با عنوان پیام ناظر قرار خواهد داد. به عنوان مثال ، نماد شرکتی که قرار است به دلیل برگزاری مجمع فوق العاده جهت افزایش سرمایه متوقف گردد ، ناظر بازار  در آن روز معاملاتی آن را در قالب پیام ناظر اعلام خواهد کرد و در زمان بازگشایی نماد مورد نظر نیز ناظر بازار بورس در قابل پیام ناظر آن را در سایت بورس قرار خواهد داد. ناظر بازار بورس مدام بازار بورس را مورد رصد قرار می دهد تا با دادن اطلاعات مفید از تک تک شرکت های بورسی امنیت سرمایه مردم را تعیین کند.

پیام ناظر در کدام قسمت تابلو نمایش داده می شود؟

همان طور که در شکل مشخص شده است ، پیام ناظر در صفحه مربوط به اطلاعات هر نماد نمایش داده می شود. برای این منظور ابتدا وارد سایت شرکت مدیریت فناوری تهران tsetmc شده و نام نماد مورد نظرتان را در قسمت مشخص شده در شکل تایپ کنید. و وارد صفحه معاملاتی نماد مورد نظر شوید.

بورس اوراق بهادار تهران
بورس اوراق بهادار تهران
بورس اوراق بهادار تهران
بورس اوراق بهادار تهران

همانطور که در شکل زیر می بینید در قسمت پیام ناظر می توانید تمامی پیام های ناظر در مورد آن سهم را مشاهده کنید.

نماد شسینا
نماد شسینا
پیام ناظر شسینا
پیام ناظر شسینا

علاوه بر آن اگر از صفحه کارگزاری خود نماد مورد نظر را مشاهده کنید پیام ناظر به صورت خودکار نشان داده خواهد شد.

پیام ناظر در کارگزاری
پیام ناظر در کارگزاری

راه سوم هم این است که وارد سایت tsetmc شده و روی گزینه نمایش فهرست کلیک کنید در صفحه باز شده روی پیغام های ناظر بازار کلیک کنید.

پیام ناظر بورس
پیام ناظر بورس

اصطلاحات موجود در پیام ناظر

در قسمت پیام ناظر معمولاً اطلاعاتی نمایش داده می شود که برای افراد حرفه ای کاملاً واضح و روشن می باشد . ولی برای افراد تازه کار ممکن است گیج کننده و مبهم باشد. اصطلاحات موجود در پیام ناظر بیشتر در مورد مواردی ثابت و کلیشه ای بوده که در این مقاله موارد مهم آن را بررسی کرده و آنها را کاملاً توضیح خواهیم داد.

  • اطلاعات با اهمیت گروه الف
  • اطلاعات با اهمیت گروه ب
  • مرحله پیش گشایش
  • حراج پیوسته و ناپیوسته در بورس
  • دامنه نوسان قیمت
  • تغییرات بیش از 20 درصدی قیمت
  • تغییرات 50 درصدی قیمت
  • وضعیت نماد های معاملاتی بورس

اطلاعات با اهمیت گروه الف در پیام ناظر

اطلاعات با اهمیت گروه الف می تواند شامل موارد زیر باشد. یعنی اگر هر کدام از این اتفاقات رخ دهد سهم به دلیل افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف به صورت موقت برای یک یا دو روز متوقف خواهد شد. و بعد از زمان مشخص شده توسط ناظر بازار به وسیله حراج پیوسته و یا ناپیوسته بدون دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.

این اتفاقات می تواند شامل موارد زیر باشد: اعلام ورشکستگی شرکت ، بهره برداری از طرح های شدید ، شرکت در مزایده ها ، تغییرات مهم در قرارداد های مهم شرکت ، نقل و انتقال دارایی های ثابت شرکت ، تغییر سهامداران عمده شرکت و …

افشای اطلاعات الف
افشای اطلاعات الف

اطلاعات با اهمیت گروه ب در پیام ناظر

زمانی که افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب رخ دهد ، سهم متوقف خواهد شد. این اطلاعات می تواند موارد زیر باشد : تغییر حسابرسی ، انتشار اوراق بدهی ، پیشنهاد پرداخت سود ، تغییر وضعیت مشتریان و …

افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب
افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب

مرحله پیش گشایش

در مرحله پیش گشایش که معمولاً 30 دقیقه ای می باشد ، امکان ثبت سفارش در سهم وجود دارد . ولی نمی توان معامله ای در آن انجام داد. زمان پیش گشایش در قسمت پیام ناظر نمایش داده خواهد شد.

حراج پیوسته و ناپیوسته در بورس

در حراج پیوسته معاملات بدون وقفه صورت می گیرد. در حراج پیوسته بعد از ثبت سفارش و تطبیق قیمت ها معامله صورت می گیرد. در حراج ناپیوسته ابتدا سفارش گیری صورت می گیرد و بر اساس سفارشات معامله بر اساس قیمت نظری گشایش (TOP) صورت می گیرد. در حراج ناپیوسته سفارش گیری به منظور تعیین قیمت صورت می گیرد.

دامنه نوسان قیمت

دامنه نوسان قیمت محدوده ای است که در آن قیمت یک سهم می تواند کاهش یافته و یا افزایش یابد. در حال حاضر دامنه نوسان قیمت سهام 5 درصد می باشد. اگر بازگشایی سهم بدون دامنه نوسان باشد ، در این صورت هیچ محدودیتی در دامنه قیمت وجود نداشته و بر حسب عرضه و تقاضا قیمت ها مشخص خواهد شد.

تغییرات بیش از 20 درصدی قیمت

اگر قیمت سهام یک شرکت در 5 روز کاری بیش از 20 درصد افزایش و یا کاهش داشته باشد ، نماد متوقف شده و باید شفاف سازی شود. هنگام بازگشایی سهم این نماد با دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.

تغییرات 50 درصدی قیمت

چنانچه یک سهم در 15 روز کاری نوسان 50 درصدی داشته باشد ، نماد متوقف شده و باید کنفرانس اطلاع رسانی برگزار شود. پس از آن نماد حداکثر بعد از دو روز کاری با محدوده دامنه نوسان بازگشایی خواهد شد.

وضعیت نماد های معاملاتی در بورس

وضعیت نماد های معاملاتی در تابلوی معاملاتی آن نمایش داده می شود. اگر در صورتی که قرار باشد نماد معاملاتی یک سهم تغییر کند ، در تابلوی سهم مورد نظر در قسمت پیام ناظر نمایش داده خواهد شد.

وضعیت مجاز

وقتی که سهم در وضعیت مجاز قرار دارد ، یعنی افرادی که کد بورسی دارند می توانند در سهم ثبت سفارش کرده و معاملات خود را انجام دهند.

وضعیت نماد سهم
وضعیت نماد سهم

وضعیت مجاز محفوظ

زمانی که یک سهم بسته بوده و بعد از مدت ها قرار است باز شود ابتدا در حالت مجاز محفوظ قرار گرفته و فقط می توان در این سهم ثبت سفارش کرد ؛ و فعلاً امکان معامله وجود نداشته و بعد از ثبت معاملات و مجاز شدن سهم معاملات ثبت شده انجام خواهد شد.

وضعیت مجاز متوقف

در وضعیت مجاز متوقف نماد غیر قابل معامله بوده و به دلایل خاصی نماد بسته شده است. دلایل بسته شدن نماد در پیام ناظر اعلام خواهد شد.

وضعیت ممنوع

در وضعیت ممنوع نماد قابل معامله نبوده و نمی توان خرید و فروش کرد. در وضعیت ممنوع نماد معمولاً در همان روز معاملاتی بازگشایی خواهد شد.

وضعیت ممنوع متوقف

در وضعیت ممنوع متوقف نماد بسته بوده و امکان ثبت سفارش و معامله در آن وجود ندارد. یک سهم به دلایل مختلفی می تواند بسته شود. از قبیل افشای اطلاعات با اهمیت ، برگزاری مجامع عادی سالیانه ، نوسانات بیش از اندازه قیمت و ….

ناظر بورس
ناظر بورس

کلام آخر

بازار های سرمایه گذاری خارجی و داخلی مکانی مناسب برای سرمایه گذاری می باشد ؛ در صورتی که با آموزش درست همراه باشد. هنگام ورود به بازار های خارجی از بروکر های ایرانیان استفاده کرده و آموزش های ما را گام به گام دنبال کنید. در این سایت قصد داریم با آموزش های رایگان و مفید معامله گران را در این بازار آموزش دهیم.

0امتیازی ثبت نشده

متوسط امتیاز از 0 کاربر

0 رای
0 رای
0 رای
0 رای
0 رای

ارسال نظر و ثبت امتیاز

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انصراف

لطفا ابتدا لاگین نمایید.