در این مقاله آموزشی سایت ایتسکا به تعریف جامعی از واژه پرتفوی در بازار بورس ایران خواهیم پرداخت، در پایان این مقاله شما اطلاعات کاملی از واژه پرتفوی، پرتفیولو، سبد سهام، عوامل مؤثر بر تشکیل سبد سهام و بسیاری از موارد مهم دیگر خواهید داشت.
تعریف واژه پرتفوی
پرتفوی واژهای فرانسوی است و ریشهٔ آن به زمان آغاز به کار بورس برمیگردد، در آن زمان سهامداران مدارک سهام خود را درون کیف چرمی بزرگی به نام پرتفیولو قرار میدادند که بعدها با دیجیتالی و آنلاین شدن خریدوفروش سهام همین نام بر روی مجموع سهام خریداریشدهٔ سهامداران باقی ماند.
درواقع مجموع سهام خریداریشده توسط سهامدار،، اوراق مشارکت و اوراق قرضه، سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و صندوقهای قابل معامله و… در اصطلاح پرتفوی گفته میشود.
انگلیسی: Portfolio
فرانسوی: Portefeuille
معادل فارسی: سبد سهام
تفاوت پرتفیولو، سبد سهام و پرتفوی
به مجموع سهام خریداریشده توسط سهامدار در زبان انگلیسی پرتفیولو (Portfolio)، در زبان فرانسوی (Portefeuille) و در زبان فارسی پرتفوی یا سبد سهام میگویند.
هدف اصلی از ایجاد سبد یا پرتفوی در بازار بورس
سرمایهگذاری در بازارهای مالی همیشه با ریسک همراه است، بازار بورس نیز از این قاعده مستثنا نیست. سرمایهگذاری بر روی سهام یک شرکت ریسک بسیار بالایی دارد، درواقع با نزولی شدن سهم کل سرمایه شما نزول خواهد کرد.
اما داشتن سبد سهام یا همان پرتفوی، ریسک سرمایهگذاری سهامدار را به پایینترین حد خود میرساند، برای مثال شما با 20 میلیون اقدام به سرمایهگذاری در بازار بورس میکنید، با خرید 4 سهم 5 میلیونی درصد ریسک سرمایهتان را کاهش میدهید.
اگر دو سهم از سهام پرتفوی شما دچار نزولی و زیان شود، سه سهام دیگر شما میتواند زیان وارده را جبران کرده و شما در حالت سربهسر قرار دهد.
دراینباره یک اصطلاح بسیار رایج وجود دارد.
«هیچگاه تمام تخممرغهایتان را در یک سبد نگذارید»

تعریف ارزش پرتفوی
به ارزش مالی و نقدی پرتفوی هر شخص حقیقی یا حقوقی، ارزش پرتفوی گویند.
واژه پرتفوی علاوه بر بازار بورس در معنای عام نیز کاربرد دارد، بسیاری از کارشناسان مالی عقیده دارند برای افزایش ثروت، افراد باید اقدام به تشکیل سبدی از سرمایهگذاریهای مختلف کنند.
یک سبد سهام بهینه در بازارهای مالی ایران متشکل از داشتن سبد سهام پربازده در بورس، اوراق با درآمد ثابت، سپردههای بانکی، طلا، ارز و مستغلات است؛ تشکیل پرتفوی اینچنینی باعث حفظ سرمایه و در اکثر موارد باعث ثروت سازی میشود.
نکات مهم تشکیل پرتفوی در بازار بورس
- در بازار بورس هرگز تک سهم نباشید، زیرا با زیان ده شدن سهام، کل سرمایهتان در معرض خطر قرار میگیرد.
- صنایع پربازده را شناسایی کرده و از میان آنها، سهام شرکتهای پربازده و سودآور را انتخاب کنید.
- پرتفوی سهام خود را بیشازاندازه شلوغ نکنید، یک پرتفوی شلوغ هیچ بازدهی برایتان نخواهد داشت.
- از صنایع جایگزین برای تشکیل پرتفوی استفاده کنید، تا در صورت زیان یکی، دیگری بتواند سود ساز باشد.
- با توجه به میزان پذیرش و تحمل ریسک اقدام به تشکیل پرتفوی کنید.
- تشکیل یک پرتفوی بهینه به افق زمانی سرمایهگذاری سهامدار بستگی دارد.
هدف از سرمایهگذاری نیز یکی از مهمترین نکاتی است که در تشکیل پرتفوی باید در نظر گرفت، مثلاً چینش سبد سهام یک معاملهگر نوسان گیر بسیار متفاوتتر از فردیست که برای حفظ ارزش پول نقد خود، اقدام به خرید سهام کرده است.
نقش صندوقهای سرمایهگذاری در تشکیل پرتفوی بهینه
اگر جزو افرادی هستید که اطلاعات کمی از بورس دارید و زمان کافی برای یادگیری، انجام معامله و کسب تجربه در این بازار را ندارید؛ بهتر است از طریق صندوقهای سرمایهگذاری اقدام به سرمایهگذاری در بازار بورس کنید، صندوقها خدمات خوبی به سرمایهگذاران ارائه میدهند.
برای اطلاع بیشتر از صندوقهای سرمایهگذاری بورسی مقاله «تفاوت صندوق های سرمایه گذاری با سهام عادی در بورس» را بخوانید.
خدمات صندوقها
- صندوقها خدمات کارشناسی تخصصی به سرمایهگذاران ارائه میدهند.
- صندوقها سبد سرمایهگذاری متنوعی ارائه میدهند.
- صندوقهای سرمایهگذاری نقد شوندگی مناسبی دارند.
- صندوقها هزینه معاملات شما را در حد قابلتوجهی کاهش میدهد.

انواع استراتژیهای تشکیل پرتفوی ازنظر ریسک
پرتفوی مستعد رشد
پرتفوی مستعد رشد متشکل از سهام شرکتهای سود ده است، این سبد سهام بازدهی بالایی دارد ولی به همان تناسب دارای ریسک بالایی نیز است.
پرتفوی درآمدی
سبد سهام درآمدی مناسب افرادی است که میخواهند درآمد ثابتی از سرمایهگذاری خود کسب کنند، در این سبد سهام شر کتهایی قرار میگیرد که رشد پایدار و ریسک پایینتری دارند.
بازدهی این پرتفوی نسبت به پرتفوی مستعد رشد پایین است اما ریسک بسیار پایینی دارد.
پرتفوی محافظهکارانه
پرتفوی محافظهکارانه متشکل از سهمهای با رشد بالا و ریسک پایین است، این سبد سهام بسیار هوشمندانه انتخاب میشود.
نتیجهگیری
تا به این جای مقاله سعی کردم تمام نکات موردنیاز برای تعریف دقیق از واژه پرتفوی، نحوه تشکیل پرتفوی و معرفی انواع صندوقها و … را ارائه دهم.
بازارهای مالی بازارهایی با ریسک بسیار بالایی هستند، قبل از ورود به این بازارها حتماً آموزش ببینید و اگر تمایل دارید که وارد بازارهای مالی جهانی شوید، حتماً از بروکرهایی استفاده کنید که به ایرانیان نیز خدمات میدهند، تا تجربههای معاملاتی لذتبخشی را تجربه کنید.