با سری مقالات آموزشی سایت ایتسکا در خدمت علاقهمندان بازار سرمایه هستیم، این مقاله به آموزش انواع روشهای خریدوفروش سهام میپردازد.
در ادامه انواع روشهای معامله را توضیح داده، مزایا و معایب روش خریدوفروش سهام را بررسی کرده و نحوه معامله آنلاین را به کمک تصاویر آموزش خواهیم داد.
قبل از توضیح خریدوفروش سهام در بازار بورس به توضیح بورس و مکان آن میپردازیم.
تعریف بازار بورس
بورس محلی است که در آن انواع داراییها ازجمله داراییهای فیزیکی، نفتی، گازی، سهام شرکتها، اوراق قرضه و …. خریدوفروش میشود، به همین دلیل بازار بورس به چندین بازار جداگانه تقسیم میشود.
برای یادگیری بیشتر مقاله انواع بازار بورس در ایران را بخوانید.
تالار اصلی بازار بورس ایران در خیابان حافظ تهران قرار دارد که افراد برای معامله میتوانند، مراجعه کنند. در مراکز استانها نیز تالارهای بورسی بناشده است تا هموطنان دسترسی آسانتری به تالارهای بورس داشته باشند.
خریدوفروش سهام در بورس تهران از شنبه تا چهارشنبه هر هفته بهجز روزهای تعطیل عمومی، از ساعت 9 تا 12:30 از طریق تالارهای معاملات انجام میشود.
تمامی معاملات بازار بورس ایران از طریق سامانه معاملات انجام میشود و تمامی معاملات باید توسط کارگزاران رسمی سازمان بورس انجام شود، خارج از سامانه یکپارچه معاملات، امکان هیچ خریدوفروشی نیست.
شروع معامله در بازار بورس ایران
برای انجام معامله در بازار بورس ایران شما باید از طریق دریافت کد بورسی وارد سامانه یکپارچه معاملات شوید، تا بتوانید اقدام به خریدوفروش سهام، اوراق قرضه و… در بازار بورس کنید.
در مقاله آموزش گامبهگام ورود به بازار بورس ایران بهتفصیل آموزش دادهایم که چگونه و با طی چه مراحلی میتوانید وارد بازار بورس ایران شوید.
دلیل خریدوفروش سهام
خریدوفروش در بازار بورس به دلیل کسب سود از ارزشافزوده ایجادشده بر روی سهام، اوراق قرضه و … است. روشهای گوناگونی برای انجام معامله در بازار بورس ایران وجود دارد، در ادامه به بررسی تمام راههای ممکن برای انجام معامله در بازار بورس ایران خواهیم پرداخت.
انواع روشهای موجود برای خرید سهام
برای انجام معامله در بازار سهام روشهای مختلفی وجود دارد، ازجمله:
مراجعه حضوری به کارگزاری
در این روش معاملهگر حضوری به کارگزاری خود مراجعه کرده و فرمی مبنی بر درخواست خرید یا فروش سهام را تکمیل میکند، در تصویر دو نمونه فرم خریدوفروش را میبینید.


نکات مهم برگههای خریدوفروش حضوری
- در هر برگه امکان خرید یا فروش سه سهم وجود دارد، برای تعداد سهام بیشتر باید برگه بیشتری درخواست کنید.
- منظور از کد خریدار یا کد فروشنده، همان کد بورسی شما است.
- حتماً به حداکثر قیمت خرید در فرم خرید و حداقل قیمت فروش در فرم فروش توجه داشته باشید، زیرا کارگزار بالای قیمت حداکثر و پایین قیمت حداقل اقدام به معامله نمیکند.
سفارش تلفنی
درروش سفارش تلفنی سرمایهگذار بعد از دریافت کد بورسی و رمز عبور میتواند از طریق تلفن سفارشات خود را به کارگزار اعلام کند، به دلیل رشد فضای اینترنتی روش تلفنی کاربرد زیادی در بین معاملهگران ندارد.
سفارش اینترنتی
روش اینترنتی یا روش آفلاین که در آن معاملهگر بهصورت اینترنتی قصد خرید یا فروش خود را به کارگزار اعلام میکند. قبل از سال 99 این روش برای افراد فاقد مدرک دیپلم اجباری بود؛ زیرا آنها دسترسی به فضای معاملات برخط نداشتند، این قانون از سال 99 حذف شد.
معاملات برخط (آنلاین)
با گسترش فضای آنلاین و ورود اینترنت به تمام بخشهای زندگی ما، خریدوفروش سهام نیز از این قاعده مستثنا نبود. معاملهگران بعد از ثبتنام در کارگزاریها و دریافت کد بورسی و رمز خریدوفروش آنلاین میتوانند از طریق اینترنت بهصورت آنلاین وارد پلتفرم کارگزاری شده و اقدام به خریدوفروش سهام کنند.
باید توجه داشت که امکان معامله آنلاین بهمانند معاملات حضوری از شنبه تا چهارشنبه هر هفته بهجز روزهای تعطیل عمومی، از ساعت 9 تا 12:30 از طریق پلتفرمهای مجازی کارگزاریها انجام میشود.
در ادامه مرحلهبهمرحله فرایند معامله آنلاین را به شما آموزش خواهیم داد.
مرحله اول
بعد از اختصاص کد بورسی و رمز عبور آنلاین، شما باید بهصورت آنلاین از طریق درگاه پرداخت تعبیهشده در پلتفرم کارگزاری حسابتان را شارژ کنید.
بعد از شارژ حساب، قدرت خرید شما به همان میزان شارژ شده افزایش مییابد، برای مثال شما در بدو ورود 50 میلیون ریال حسابتان را شارژ میکنید، قدرت خرید نیز به همان میزان 50 میلیون ریال افزایش مییابد.
قدرت خرید هر میزان که باشد، شما به همان مقدار میتوانید سهام خریداری کنید.

مرحله دوم
بعد از افزایش قدرت خرید، الان نوبت خرید سهم است، طبق تصویر زیر میتوانید سهم دلخواهتان را جستجو کرده و خریداری کنید.

مرحله سوم
بعداز انتخاب سهم موردنظر، طبق تصویر زیر میتوانید با وارد کردن حجم مورنظر و قیمتی مدنظرتان، سهم را خربداری کنید.
فقط باید توجه داشته باشید که شما حداکثر به اندازه قدرت خریدتان میتوانید، سهم خریداری کنید.
نکته مهم دیگر که باید توجه داشته باشید، محدوده قیمتی روزانه است، شما فقط در محدوده قیمتی +5 و -5 میتوانید سهمی را خریدوفروش کنید.

در این مرحله، تنظیم قیمت خرید بر اساس قیمت معامله شده منظور میشود، برای یادگیری بیشتر درباره تقاوت قیمت معاملهشده با قیمت پایان اینجا کلیک کنید.
همانطور که در تصویر بالا میبینید، مقداری هزینه بهعنوان کارمزد معامله در نظرگرفته شده و از حساب معاملهگر کسر میشود.
فروش سهام به شکل آنلاین
تا به اینجای مقاله شما با نحوه خرید سهام در فضای آنلاین کارگزاریها را یاد گرفتید، فروش سهام نیز مراحلی شبیه به مراحل خرید را طی میکند.
بعد از خرید سهام بلافاصله میتوانید، آن را به فروش رسانید، حجم مورنظر را انتخاب و قیمت را در نزدیکی قیمت معامله شده تنظیم کرده و در نهایت بر روی دکمه فروش کلیک میکنیم.
باید توجه داشته باشید که در این مرحله نیز مقداری از پول سهم فروش رفته بهعنوان کارمزد از حساب شما کسر میشود.
کارمزد فروش تقریبا دو برابر کارمزد خرید است.

خریدوفروش سهام به شکل آنلاین مزایا و معایبی دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
مزایای خریدوفروش سهام بهصورت آنلاین
- سرعت بالا
- دقت بالا
- صرفهجویی در زمان
- نبود محدودیت مکانی برای انجام معامله
- دریافت اطلاعات لحظهای بازار بدون تاخیر
- قابلیت ویرایش و انجام اصلاحت بر روی سفارشات خریدوفروش سهام
- نقل و انتقال وجه بدون نیاز به حضور در بانک
- امکان مشاهده صورتحساب به شکل آنلاین و به روز
معایب خریدوفروش سهام بهصورت آنلاین
- خریدوفروش سهام بدون واسطه که ممکن است افراد تازهکار بهدلیل ناآگاهی دچار زیان شوند
- گاهی اشتباهات جزئی در وارد کردن مقدار حجم و قیمت، خسارات جبران ناپذیری را به معاملهگران وارد میکند
- حین معامله امکان مشاوره با متخصصان کارگزاریها وجود ندارد
نتیجهگیری
تا به اینجای مقاله سعی کردیم شما را با مراحل خریدوفروش سهام در انواع روشهای مختلف معامله آشنا کنیم، هر یک از روشهای ذکر شده در مقاله دارای مزایا و معایب خاص خود بودند که روش آنلاین با توجه به تمام مزایا و معایبش مورد توجه سرمایهگذران ایرانی است.
حتما قبل از ورود به بازارهای مالی آموزش ببینید، هرگز با طالع و شانس اقدام به معامله نکنید که علاوه بر خسارات مالی، خسارات روحی فراوانی نیز به همراه خود دارد.
اشتراکها: آموزش 0 تا 100 نحوه ورود به بازار بورس ایران