کامودیتی به زبان ساده
کامودیتی با نام کالای اولیه (Commodity market) نیز شناخته می شود . در واقع کامودیتی کالایی است که قابل معامله با کالا های دیگر باشد. منظور از کالا ها ، کالای اولیه مورد نیاز صنایع می باشند . کامودیتی ها در بازار های کالا داد و ستد می شوند. کامودیتی به عنوان یک ماده خام مورد نیاز برای تمامی کالا های مصرفی می باشد. مانند نفت ، آهن ، روی ، آلومینیوم و … قیمت کامودیتی ها برای اقتصاد کشور بسیار مهم می باشد . زیرا تأثیر مستقیم بر کالا هایی دارد که توسط مردم یک کشور مصرف می شوند. به زبان ساده کامودیتی که همان مواد خام اولیه کارخانه ها و صنایع گوناگون می باشند ، با تغییر قیمت هایشان بر قیمت محصولاتی که دست مصرف کننده می رسد ، تأثیر دارد. و این تغییر قیمت ها میزان تورم یک کشور را مشخص می کند. همین امر اهمیت کامودیتی در کشور های مختلف جهان را نشان می دهد.

معاملات کامودیتی ها
برای سرمایه گذاری برای کامودیتی می توان در شرکت هایی سرمایه گذاری کرد که در ارتباط با کامودیتی باشند. یعنی علاوه بر اینکه می توان از کامودیتی در بازار های فیوچرز (معاملات آتی) بهره برد و با پیش بینی قیمت ها و خرید های به موقع به سود خوبی رسید ، می توان در بازار های سرمایه گذاری نیز با خرید و فروش سهام هایی که کامودیتی می باشند ، به سود خوبی رسید. شاید تا این قسمت مطالب برایتان گنگ باشند ولی با ما همراه باشید تا با چند مثال ساده سهام کامودیتی و تأثیر اقتصاد کشور ها بر آن را بیان کنیم.
چه عواملی بر بازار کامودیتی تأثیر دارد؟
عوامل زیادی بر کامودیتی ها تأثیر دارند و تغییر قیمت و نوسان هر کامودیتی با توجه به وضعیت اقتصادی کشور تولید کننده آن کامودیتی و نیز کشور صادر شونده کامودیتی و مهم تر از همه تصمیمات مسئولان کشور ها ؛ تعیین خواهد. نوسان و تغییر قیمت کامودیتی بر سهام شرکت های کامودیتی تأثیر دارد. حال عوامل مهمی را که بر کامودیتی تأثیر دارند ، را بیان می کنیم.
- شاخص دلار
- تقاضا و عرضه کالاهای کامودیتی
- میزان تولید تولید کنندگان کامودیتی در جهان
- موانع موجود بر سر راه تولید کنندگان کامودیتی
- سیاست های مالی کشور ها
- تغییر ذخایر انبار های کالا ها
- وضعیت اقتصادی کشور های تأثیر گذار در تجارت کامودیتی ها

تأثیر کامودیتی جهانی بر بورس تهران
کامودیتی جهانی همانطور که از نامش پیداست، مستقیماً روی سهام شرکت هایی صادر کننده تأثیر دارد. و ممکن است قیمت سهام آن شرکت ها را با کاهش و یا افزایش روبرو سازد. به عنوان مثال بیماری جهانی کرونا اقتصاد بسیار از کشور ها را با اختلال روبرو کرد و تأثیر زیادی بر سهام بسیاری از شرکت های بزرگ و کوچک جهان داشت. به عنوان مثال بیماری کرونا و اغتشاشات اخیر ایالات متحده باعث کاهش جهانی قیمت دلار شد. و کامودیتی های دلاری با کاهش قیمت روبرو شدند. به عنوان مثال تحریم های نفتی وارد شده بر ایران باعث کاهش ارزش سهام شرکت های کامودیتی صادر کننده مانند فارس و شگویا شد که در شکل زیر نشان داده شده است. (البته ریزش های اخیر بازار بوس تهران نیز در این روند نزولی بی تأثیر نبوده است و تنها هدف ما از بیان این نمودار ها و اعداد و ارقام ، آموزش شما عزیزان می باشد و قصد تحلیل و پیشنهاد هیچ خرید و یا فروشی را نداریم)

عوامل بسیار زیاد زیاد دیگری بر کامودیتی تأثیر دارند. مثلاً کشور چین یکی از کشور های اصلی تولید کننده و مصرف کننده فولاد در جهان می باشد. جدیداً کشور چین تا مدت زمانی استخراج و تولید فلزات در این کشور را به دلایل محیط زیستی کاهش داده است و مجبور است در این زمینه وارد کننده باشد تا صادر کننده و همین امر می تواند باعث افزایش قیمت کامودیتی فولاد و فلزات در جهان شود.
تأثیر کامودیتی داخل کشور بر بورس تهران
بیش از 50 درصد شرکت های بورسی تهران کامودیتی می باشند و از کامودیتی جهانی تأثیر می پذیرند. علاوه بر کامودیتی جهانی کامودیتی داخل کشور نیز بر قیمت سهام های بورسی تأثیر دارند. به عنوان مثال با تحریم های بیشتر بر علیه ایران دلار افزایش قیمت جهشی پیدا کرد و باعث تورم شدیدی در کشور شد. ولی سهم های صادر کننده که درآمد دلاری دارند با افزایش سرمایه و درآمد روبرو شدند و طبیعتاً ارزش سهام آنها در بورس افزایش پیدا کرد.
از طرف دیگر شرکت هایی نیز وجود دارند که مجبورند مواد اولیه خود را به دلار وارد کنند و به ریال بفروشند. سهام این شرکت ها نیز با افزایش قیمت دلار به احتمال بسیار زیاد نزولی خواهد شد. زیرا کامودیتی خود را به دلار با قیمت بالا وارد کرده و مجبورند به ریال بفروشند و دچار ضرر و زیان مالی خواهند شد. به عنوان مثال تأثیر تحریم ها باعث رونق گرفتن شرکت های کوچک بورسی از جمله شرکت های سرمایه گذاری شدند. حتی در دوران ریزش بورس نیز نه تنها افت قیمت نداشتند ، بلکه روند رشد آنها صعودی نیز بودند. به عنوان مثال دو شرکت سرمایه گذاری بورسی ولراز و واحصار در چند ماه اخیر رشد قابل توجهی داشته اند. در شکل زیر نمودار شمعی این دو سهم در چند ماه اخیر نشان داده شده است.


تأثیر بورس کالای ایران بر سهام بورس تهران
سایت بورس کالای ایران سایت معتبری است که اطلاعات جامعی از کامودیتی داخل کشور و کامودیتی جهانی را به صورت روزانه نشان می دهد. و با بررسی آنها می توان به اطلاعات بسیار مهمی دست یافت. در شکل زیر که از سایت بورس کالای ایران گرفته شده است ، آمار معاملات ماهانه بازار فیزیکی دی ماه 99 نشان داده شده است.

اطلاعات این جداول بسیار مهم بوده و با بررسی آنها می توان اطلاعات مفیدی کسب کرده و از آن ها در معاملات بورسی خود استفاده کرد. در جدول دو ستون بسیار مهم با نام های میانگین روزانه عرضه و میانگین روزانه تقاضا قرار دارند. حال کامودتی فولاد را در نظر بگیرید. در ستون گروه کالا 4 مورد فولاد مشاهده می کنید که بررسی تفاوت های آن خارج از حد این مقاله می باشد. ما سطر مشخص شده در شکل را در نظر می گیریم.

به اعداد میانگین روزانه عرضه و تقاضای آن دقت کنید. میانگین روزانه عرضه فولاد برابر با 22014.46154 و میانگین روزانه تقاضای آن برابر با 37629.69231 . اگر دقت کنید تقریباً میزان تقاضا 1500 واحد بیشتر از میزان عرضه می باشد. حال اگر میزان تقاضا همچنان افزایش یابد طبیعتاً قیمت فولاد افزایش پیدا خواد کرد و سهام شرکت های فولادی رشد خواهند کرد. از طرف دیگر شرکت هایی که مواد اولیه آنها کامودیتی فولاد می باشند ، مانند شرکت های عمرانی با افزایش هزینه مواد اولیه روبرو خواهند شد و به سمت زیان دهی پیش خواهند رفت و به احتمال زیاد با کاهش قیمت سهام روبرو خواهند شد.
سهام های بورسی کامودیتی محور ایران
بیش از 50 درصد شرکت های بورسی ایران کامودیتی محور می باشند . ولی در کل می توان گفت سه شرکت فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) ، صنایع ملی مس ایران (فملی) و پتروشیمی خلیج فارس (فارس) سه شرکت لیدر کامودیتی در بازار سرمایه می باشند. و تصمیمات داخل کشور و جهانی بر ارزش سهام آنها تأثیر مستقیم دارد. علاوه بر این سه شرکت بزرگ و شاخص ساز ، اکثر شرکت های نفتی و پتروشیمی ، فولاد و مس کامودیتی می باشند و هنگام خرید و فروش این سهام علاوه بر استفاده از تحلیل های تکنیکال به کامودیتی آنها توجه کرده و تغییرات قیمت کامودیتی را نیز در تصمیم گیری های خود لحاظ کنید.

شناخت سهام مناسب جهت خرید
هنگام ورود به بازار بورس تهران، اولین قدم آموزش معامله گری در این بازار و تشخیص سهام مناسب برای خرید می باشد. روش های بسیار گوناگونی جهت تشخیص سهام مناسب برای خرید می باشد. البته در بازار های بورس فقط خرید سهام مهم نیست . بلکه ورود و خروج به سهم مهم می باشد. و از همه مهم تر تشخیص سهم مناسب برای خرید و نیز تشخیص زمان مناسب برای وارد شدن به سهم و نگهداری آن و خروج از سهم می باشد. جهت تشخیص سهام بنیادی مناسب پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را حتماً مطالعه نمایید.
7 روش تشخیص سهام بنیادی در بورس
سایت آموزشی ایتسکا با آموزش های رایگان خود توانسته است تجربیات معامله گران در بازار های سرمایه گذاری را با دانشجویان و مشتاقان این بازار ها به اشتراک گذارد و آنها را هر چه بیشتر در این بازار پر ریسک آموزش دهد. بازار های سرمایه گذاری مکان مناسب برای معامله گری و کسب سود می باشد ؛ به شرطی که با آموزش های لازم و کاربردی و بعد از تمرین های فراوان وارد این بازار شد. سرمایه گذاری در بازار فارکس نیز چند سالی است که مورد استقبال بسیاری از معامله گران ایرانی قرار گرفته است. فقط باید توجه کنید جهت ورود به بازار های سرمایه گذاری خارجی ، از بروکر های ایرانیان استفاده کنید.
شاد و پرسود باشید …
مقاله مفید : 5 وب سایت موردنیاز یک بورس باز ایرانی