در این مقاله در مورد کندل سیگنال ، موقعیت این کندل ها ، نحوه تشخیص و نیز تحلیل آنها خواهیم پرداخت. با استفاده از این کندل ها می توان مکان مناسب خرید و فروش بر روی چارت را پیدا کرد. این درس نهمین درس از دوره جامع آموزش پرایس اکشن الهام گرفته از سبک ال بروکس می باشد. دوره البروکس توسط وبسایت ایتسکا به صورت کاملا رایگان و به زبان فارسی برای شما عزیزان ایجاد شده است.

بررسی ستاپ Setup
ستاپ شامل دو قسمت می شود:
موقعیت Context: باید بدانیم در کدام قسمت از سیکل بازار قرار داریم.
کندل سیگنال Signal Bar : الگو های شمعی
بسیاری از افراد احساس می کنند اگر مهارت کافی در پیدا کردن الگو های کندل استیک داشته باشند ، می توانند در بازار های مالی به درآمد برسند. در حالی که اینگونه نیست. شرکت های بزرگ و صندوق های سرمایه گذاری بیشتر به موقعیتشان و این که در کدام قسمت از سیکل بازار قرار داریم توجه دارند.
به عنوان مثال آیا در یک روند صعودی قوی قرار داریم و … در این حالت آنها فقط به فکر خرید بوده و الگوی شمعی توجهی ندارند. اگر در یک روند صعودی قوی یک کندل نزولی مستطیلی قوی ببینند ، اصلا نخواهند فروخت؛ زیرا می دانند روند همچنان ادامه دارد.
موسسات و شرکت های بزرگ که در بازار های مالی فعالیت داشته و سود های کلانی کسب می کنند ، بیشتر به فشار خرید و فروش توجه می کنند. الگو های شمعی فقط می توانند در تحلیل ها به کمک کنند ، ولی به تنهایی نمی توان از آنها سیگنال خرید و یا فروش دریافت کرد.
پس برای گرفتن بهترین تصمیم به سمت چپ نمودار دقت کنید. اگر در سمت چپ یک روند صعودی قوی داشته باشیم ، پس احتمالا ادامه روند نیز صعودی خواهد بود و باید در جهت روند بازار معامله کرد.
اگر سمت چپ نمودار در روند رنج قرار دارد ، در این قسمت نیز باید مانند روند رنج رفتار کرده و در کف خریده و در سقف بفروشید. در روند صعودی هر پولبک را باید با دید یک پرچم صعودی نگاه کرد ، نه برگشت بازار!
کندل های سیگنال و ورودی
برای شروع تشخیص کندل های سیگنال و ورودی و تفهیم بیشتر یک مثال برایتان آورده ایم. در شکل زیر چارت قیمتی جفت ارز دلار/فرانک سوئیس را می بینید.

در این شکل یک روند نزولی قوی می بینید. در این روند نزولی حتی اگر چند کندل سیگنال صعودی ببینید نباید بخرید، زیرا روند نزولی قوی می باشد. در قسمت های مشخص شده بازار موقتا ایست کرده و دوباره به روند نزولی خود ادامه داده است. اگر در هر کدام از این سیگنال ها در این روند نزولی خرید کنید مجبورید با مشاهده ادامه دار بودن روند نزولی دوباره بفرشید.
در شکل زیر نیز یک روند صعودی قوی می بینید.

در داخل روند صعودی چند پولبک نزولی می بینید. بسیاری این گونه تحلیل می کنند که این روند نزولی در انتهای روند صعودی شکل گرفته و می نواند نشانه ای بر ریزش باشد ، پس می فروشند. در صورتیکه این یک کانال باریک و روند صعودی قوی است و نباید فروخت.
کندل ورود Entry Bar
کندلی که در آن وارد می شوید ، کندل ورود نامیده می شود.
کندل سیگنال Signal Bar
کندلی که باعث می شود وارد بازار شوید کندل سیگنال نامیده می شود.
برای درک بیشتر باز هم چند مثال داریم. به شکل زیر دقت کنید.

در قسمت شماره 1 ابتدا یک سیگنال فروش دیده و در کندل بعدی وارد می شویم (پوزیشن Sell باز می کنیم). در قسمت شماره 2 نیز یک کندل سیگنال بدون سایه بالا که نشان از صعودی شدن بازار دارد ، می بینیم و در کندل بعدی که کندل ورود نامیده می شود ، وارد بازار می شویم. در این حالت حد ضرر را یک تیک بالاتر از کندل سیگنال ورود قرار می دهیم.
ویژگی های کندل سیگنال صعودی
کندل سیگنال صعودی حداقل باید یکی از دو ویژگی زیر را داشته باشد:
- باید بالاتر از نیمه کندل (خودش) بسته شود.
- و یا اینکه بالا تر از قیمت باز شدنش بسته شود. (بدنه صعودی داشته باشد)
پس کندل می تواند با شرط اینکه بالاتر از نیمه شمع بسته شود ، بدنه نزولی داشته باشد. یعنی سایه پایینی حداقل اندازه نصف شمع باشد.
بهترین کندل های سیگنال صعودی
- بهترین کندل های سیگنال صعودی کندل هایی هستند که در نزدیکی و یا زیر قیمت بسته شدن کندل قبلی باز شوند.
- دورتر از قیمت بسته شدن کندل قبلی بسته شوند.
- سایه پایینی به اندازه 2/1 و یا 3/1 ارتفاع شمع باشد.
- کندل در سایه بالایی و یا نزدیکی آن بسته شود. (یعنی سایه بالایی نداشته باشیم)
- با کندل های ماقبل خود همپوشانی ندارند.
- بعد از کندل سیگنال ، کندل دوجی (+) و یا اینساید بار نداشته باشیم. بلکه باید برای کندل ورودی یک کندل صعودی قوی و روندی داشته باشیم.
- قیمت بسته شدن در کندل سیگنال باید بالاتر از قیمت بسته شدن چند کندل قبلی خود باشد.
ویژگی های کندل سیگنال نزولی
کندل سیگنال نزولی حداقل باید یکی از دو ویژگی زیر را داشته باشد:
- قیمت در پایین تر از نیمه کندل بسته شود.
- و یا قیمت در زیر قیمت باز شدن بازار ، بسته شود.
یعنی اگر قیمت در زیر قیمت باز شدن بسته شود ، بدنه نزولی دارد. ولی اگر قیمت پایین تر از نیمه کندل بسته شود ، می تواند بدنه صعودی داشته باشد. این در خالی است که سایه بالایی کندل حداقل به اندازه نصف بدنه کندل باشد. اگر یک کندل این ویژگی ها را داشته باشته باشد کندل برگشتی نزولی داریم.
بهترین کندل های سیگنال نزولی
- در نزدیکی و یا بالای قیمت بسته شدن کندل قبلی خود باز شوند.
- و خیلی پایین تر از قیمت بسته شدن کندل قبلی خود بسته شوند.
- سایه بالایی آن 2/1 و یا 3/1 بدنه کندل باشد.
- کندل در سایه پایینی و یا نزدیکی آن بسته شود. یعنی سایه پایینی یا بسیار کم بوده و یا نداشته باشیم.
- کندل سیگنال نزولی نباید با کندل های قبلی خود همپوشانی داشته باشد.
- کندل بعدی از کندل سیگنال نباید دوجی و یا اینساید بار باشد. بلکه کندل ورودی باید یک کندل نزولی قوی از نوع روندی باشد.
- قیمت بسته شدن کندل سیگنال باید پایین تر از قیمت بسته شدن و یا سایه چند کندل قبلی خود باشد.
برگشت های دوکندلی 2Bar Reversals
برگشت دو کندلی یکی از رایج ترین ستاپ ها می باشد. یکی بجای اینکه یک کندل سیگنال ، سیگنال دوکندلی داشته باشیم.
به عنوان مثال ، در ستاپ خرید یک ندل نزولی و بعد از آن یک کندل صعودی داریم. اندازه کندل ها کاملا یکسان بوده و کندل دومی در سقف بسته شده است. زمانی که برگشت در دو کندل انجام شود ، برگشت دوکندلی داریم. قرار نیست این دو کندل دقیقا پشت سرهم قرار گیرند.
در تایم فریم های بالاتر شاهد یک کندل برگشتی عالی خواهید بود. در شکل زیر در قسمت مشخص شده سیگنال برگشتی دوکندلی را می بینید.

موقعیت کندل سیگنال
کندل سیگنال باید با توجه به موقعیت و محل قرار گرفتن آن بررسی گردد. هیچگاه باید یک کندل سیگنال قوی نمی توان معامله کرد. بلکه باید شرایط آن نیز فراهم باشد.
کندل سیگنال در روند رنج
نحوه معامله در روند رنج اسکالپینگ می باشد. یعنی در کف خرید و در سقف باید فروخت. به عنوان مثال اگر در یک روند رنج یک کندل سیگنال صعودی در سقف مشاهده کردید ، مکان آن خوب نبوده و دلیلی برای خرید وجود ندارد و باید طبق معاملات روند رنج رفتار کنید.
کندل سیگنال نزولی در روند صعودی
در روند صعودی در کل نباید دنیال کندل های سیگنال بود. زیرا بازار های روند دار ، بازار بدون توجه به کندل های سیگنال به روند خود ادامه خواهد داد. در 80 درصد مواقع در این بازار ها سیگنال های برگشتی به نتیجه نخواهد رسید. و باید در جهت بازار معامله کرد.
کندل سیگنال در روندهای ضعیف بازار
اگر روند شما صعودی و یا نزولی ضعیف بوده و قیمت ها در داخل کانال معامله می شوند ، آنگاه می تواند در هر دو جهت معامله کرده و سود برد. ولی اگر شاید اسپایک ها در روند هستید سوئینگ نکرده و در جهت بازار معامله کنید.
معامله در روند صعودی ضعیف
اگر می خواهید در داخل کانال صعودی خرید و فروش کنید ، برای فروش باید فشار فروش و نیز کندل سیگنال قوی داشته باشد.
معامله در روند نزولی ضعیف
برای معامله در روندنزولی ضعیف و در داخل کانال باید شاهد فشار خرید و نیز کندل سیگنال خرید قوی بود.
برای درک بیشتر موقعیت کندل سیگنال به شکل زیر دقت کنید.

در ای شکل یک کندل سیگنال صعودی در سقف روند رنج می بینید. پس موقعیت این سیگنال برای خرید مناسب نیست و باید مانند استراتژی روند رنج رفتار کرده و به کندل سیگنال توجهی نکرد. زیرا شرایط آن مناسب نیست و در مکان مناسبی قرار نگرفته است.
برای معامله با استفاده از کندل های سیگنال حتما به فشار خرید و فروش توجه زیادی داشته باشید. یعنی قبل از کندل سیگنال خرید حتما باید فشار خرید نیز داشته باشیم و بالعکس.
ستاپ های قوی و کندل سیگنال
برای معامله در ستاپ های قوی نیازی به کندل های سیگنال نیست. به عنوان مثال در یک روند صعودی قوی ، سیگنال های برگشتی در روند برای معامله مناسب نبوده و نباید بر اساس آنها معامله کرد. حتی اگر یک کندل سیگنال قوی در یک روند قوی مشاهده کرید ، هیچگاه بر خلاف روند بازار معامله نکنید.
به مثال زیر توجه کنید.

در داخل روند رنج شاهد یک پرچم صعودی هستید که نشان از فشار خرید دارد. در چند کندل بعدی کندل شماره 1 را می بینید که کندل سیگنال خرید می باشد. پس می توان در کندل بعدی وارد شد. در کندل شماره 2 در میانه یک روند رنج قرار داریم. و موقعیت برایمان کمی مبهم است. در این شرایط باید منتظر کندل سیگنال بعدی باشید. در کندل شماره 3 دوباره کندل سیگنال می بینید و می توانید وارد شوید.
ستاپ ضعیف در بازار
در ابتدای مقاله بیان کردیم ، ستاپ از دو قسمت موقعیت و کندل سیگنال تشکیل شده است. اگر ستاپ شما ضعیف است بهتر است از معامله پرهیز کنید. زیرا برای معامله هم باید کندل سیگنال قوی بوده و هم موقعیت آن مناسب باشد.
باید منتظر یک شکست روند قوی در بازار باشید. تا بازار روند مورد نظر شما را ایجاد کند. همچنین باید منتظر کندل سیگنال دوم نیز باشید. فرض کنید برای شروع یک روند صعودی منتظر مانده و کندل سیگنال صعودی دوم را نیز مشاهده کرید. برای یک روند صعودی باید کندل های صعودی بیشتری را در بازار بینیم.
فرض کنید شکست روند قوی رخ نداده و شکست روند ضعیف بوده است. ولی به این نتیجه رسیده اید که بازار برگشته و در روند جدیدی قرار گرفته است. در این حالت باید صبر کرده و اطلاعات بیشتری از بازار به دست آورید.
معامله در ستاپ ضعیف
در پاراگراف قبلی شرایط ستاپ ضعیف را عنوان کردیم ، حال اگر کندل سیگنال ضعیف بوده و یا در مکان مناسبی قرار نگرفته و یا در کندل سیگنال دوم هم به نوعی شاهد سردرگمی بودید ، می توانید مانند روال عادی و همیشگی خود معامله کنید. مثلا معامله با حجم کم (نصف و یا یک چهارم حجم همیشگی خود)
در معامله با حجم کم نیز شرایطی وجود دارد.
- استفاده از حد ضرر بزرگ
- استفاده از حد ضرر عادی خودتان
- اگر حد ضررتان زده شده و سیگنال دیگری از بازار دریافت کردید ، در معامله دوم می توانید حجم معامله را دو برابر کنید.
- اگر حد ضررتان برای بار سوم نیز زده شد معامله نکنید ، زیرا احتمالا در خلاف روند بازار در حال معامله هستید.
معامله گرانی که در ستاپ ضعیف قرار می گیرند ، گاهی در در کندل سیگنال دوم حجم معامله خود را افزایش می دهند.
می توان برای محاسبه دقیق تر ریسک از استاپ لاس های فشرده تر نیز استفاده کرد. اگر ریسک خود را کمتر کنید می توانید حد سود خود را نیز کاهش دهید.
سوالات متداول
آیا فقط با کندل سیگنال قوی می توان معامله کرد؟
خیر ، باید موقعیت سیگنال نیز مناسب باشد.
در روند صعودی قوی چگونه از کندل های سیگنال استفاده کنیم؟
در روند های قوی نیازی به کندل سیگنال نبوده و باید در جهت روند بازار معامله کرد.
سپاس فراوان