بازارهای سرمایه از پر تهدیدترین بازارهای فعال در اقتصاد هستند. این بازارها در عین سودهای کلانی که به سرمایه گذاران می دهند، می توانند در چشم بر هم زدنی آنها را به نابودی کامل برسانند. دام ها و تله های مختلفی بنا به تحلیل های غلط در آن رخ می دهد. تحلیل های تکنیکال و فاندامنتال از ابزارهای بررسی بازار هستند که بر مبنای داده های پیشین و معاملات قبلی عمل می کنند و در برخی موارد نسبت به بنیان های سازمانی و شرکتی و همچنین قدرت آنها در نقدینگی و سهم بازار تعیین می شوند. یکی از رایج ترین خطاها در تحلیل های تکنیکال، مربوط به تله های گاوی و خرسی می شود. در مورد این تله ها بحث زیاد بوده و باید توجه شود که همه این خطاها ناشی از سهل انگاری در مورد نشانه های دیگر در این زمینه است. به دنبال شناسایی این زمینه ها و عدم گرفتاری در تله های مذکور خواهیم بود. در این مقاله به صورت اختصاصی در مورد تله خرسی صحبت خواهیم کرد و خطای مورد نظر را به دقت کنکاش می کنیم. با ما همراه باشید.
برای ورود به بازار فارکس، میتوانید از بهترین بروکر های فارکس استفاده کنید.

تله خرسی چیست؟
الگوی تله خرسی عبارت از خطایی که معامله گران در روند صعودی بازار مرتکب می شوند. آنهایی که به رشد قیمت اعتقاد داشته و در هر حالتی با نزول ارزش یک سهم یا ارز، آن را بی قید و شرط به فروش می رسانند تا از زیان های احتمالی در امان باشند. تله خرسی دقیقا در محل این تصمیم اتفاق می افتد. به این معنا که در یک بازار که روند صعودی دارد، اگر بنا به هر دلیلی به یکباره تغییر روند داده و نزولی شود، معامله گران با مشخصات ذکر شده در بالا، به این گمان که روند نزولی سهم آغاز شده است، آن را سریعا به فروش می رسانند و از سهم یا ارز خارج می شوند. این یک تصور اشتباه از روند بازار بوده و سهم پس از یک نزول کوتاه مجددا به حالت صعودی برگشته و راه خود را ادامه می دهد و احتمالا بسیاری از سقف های تعیین شده را نیز بشکند. در نقطه مقابل تله خرسی، تله گاوی قرار دارد که در بازارهای نزولی معنا داشته و تصور اشتباه معامله گر از روند تغییریافته صعودی است و این در حالی است که روند صعودی شکل گرفته کاملا موقتی بوده و بازار به ادامه نزول و سقوط خود خواهد پرداخت.
تله در اصطلاح همان سیگنال اشتباهی است که حاصل از تحلیل غلط می باشد. یک تحلیل تکنیکال با استفاده از انواع ابزارهایی مانند نمودارها و فیبوناچی و اندیکاتورهایی مانند RSI و غیره، لزوما یک نتیجه درست را ارائه نمی دهد. یا به طور دقیق تر، هر شخصی با هر میزان از دانش سرمایه گذاری نمی تواند به همان نتیجه ای برسد که شخص دیگر با توانایی بالاتر رسیده است. قدرت تحلیل، تمام آن نتایج درستی است که قبلا شما را به سمت سوددهی یا حداقل مانع گذاری برای زیان هدایت کرده است. هیچ قدرتی از تحلیل به صرف خواندن کتاب و تئوری بدست نیامده است بلکه حاصل تجربه عینی سرمایه گذاری بوده و هیچ راهی برای سود دایمی وجود ندارد. زیان فاکتور غیرقابل تفکیک از بازارهای سرمایه است و هدف تنها کاستن از مقدار آن و گرفتن ماهی های تازه از سود است.
باید دقت کنیم که تله خرسی در تمام بازارهای سرمایه وجود دارد. از بازارهای سهام و بورس گرفته تا بازار ارزهای دیجیتال و قراردادهای اوراق عرضه نیز از همین دسته می باشند. در ادامه با مفهوم جدیدی به نام “کوتاه کردن” یا همان “short” آشنا خواهید شد.
استراتژی کوتاه کردن سرمایه
دیدگاهی که حاکم بر دسته ای از معامله گران بوده و آنها را به سمت فروش سرمایه قبل از پرشدن سقف سود آن سوق می دهد. در واقع بازارهای از تعدادی خرس تشکیل شده است که اعتقاد راسخ به کاهش قیمت دارند. آنها با یک دید منفی نسبت به بازار سرمایه، اقدام به ورود کرده اند و ناخودآگاه انتظار افت قیمت ها را می کشند. همین کمین برای افت قیمت، سبب می شود تا به محض بروز این موضوع، سریعا نسبت به فروش آن اقدام کنند. این یک استراتژی به نام “کوتاه کردن” یا همان “short” است. تکنیکی از معامله گری که در آن سرمایه گدار، دارایی خود را در ابتدای یک روند نزولی فروخته و در پایین ترین قیمت مجدد آن را می خرد. حال شما در نظر بگیرید که سرمایه گذار، در محاسبات خود برای تعیین این دو نقطه فروش و خرید، اشتباه کند و این سیگنال را برای سایرین نیز ارسال کند. تله خرسی رخ داده است و فرد با فروش در تله، از سود ادامه روند صعودی محروم شده است. همین موضوع به صورت احتمالی سبب تلاش تحلیلگر برای جبران موقعیت می شود و همین خریدهای پس از گرفتاری در تله، موقعیت صعودی سهم یا ارز را در ادامه روند قوی تر می کند و به همین دلیل است که احتمال شکست سقف های قبلی وجود دارد. همین موضوع نیز مجددا می تواند تله دیگری باشد. بدین صورت که با خریدهای صورت گرفته، شتاب رشد بالاتر رفته و در صورت هر تغییر روند به سمت نزولی، زیان بوجود آمده بسیار بالاتر از حالات قبلی خواهد بود و این تهدید را بیشتر می کند.

یکی از مهترین و موثرترین اقدامات برای پیشگیری از این موضوع، تعیین حد سود و زیان است. حدود زیان به معنای آستانه تحمل ضرر شما است که در هر صورتی از روند بازار باید به آن متعهد بمانید. همچنین به یقین بدانید که هیچ ابزار عملی دیگری برای کاهش زیان در تله های خرسی وجود ندارد. بهترین ابزار همان تعیین حدود است که باید همواره قبل از آغاز سرمایه گذاری نسبت به سیاست های مربوط به آن تصمیم بگیرید. در طول زمان معاملات نیز می توانید به نسبت شرایط آن را به روز کنید اما سعی کنید هیچ کاه از حد و مرزهای معین خارج نشوید.

از عوامل و ابزارهای موثر دیگر می توان به مواردی مانند به روز بودن سرمایه گذار در مورد اخبار و تصمیمات کلان نهنگ های بازار اشاره کرد که هر تحرک مثبت و منفی از سوی آنها کاملا بر روندها موثر است. از مهمترین عوامل موثر دیگر نیز، رجوع به نمودار حجم معاملات است. هرگاه روند یک سهم با تغییر روبرو شده در حالی که حجم آن متغیر نباشد، یک عامل غیرمنطقی بوجود آمده است که شما را به تشکیک در مورد نله وا خواهد داشت. بنابراین در مورد حجم معاملات بسیار دقیق باشید و از آنها برای تشخیص تله ها کمک بگیرید.