اگر در بازار فاکس فعال هستید و یا اخبار و اطلاعات آن را دنبال می کنید حتما تا به حال عبارت ” استراتژی الگوی پترن 123 در فارکس” را شنیده اید. این الگو یکی از الگوهای ساده محسوب می شود که می تواند استراتژی های معاملاتی قوی ای به معامله گران بدهد که در معاملات جهت و یا برخلاف استفاده شود.
نکته مهم این است که علیرغم اهمیت بالای این استراتژی اما متاسفانه آموزش های خوبی تا به حال برای آن وجود نداشته است. در این مطلب هر چه درباره استراتژی الگوی پترن 123 لازم است را می خوانید.
الگوی پترن 123
نام دیگر این الگو، الگوی سقف و کف است. یکی از قوی ترین الگوهایی که می توانید در بازارهای مالی از آن استفاده کنید، همین الگو است. با استفاده از این الگو می توان استراتژی ای ساخت که جهت روند یا بازگشتی معاملات را تعیین کند. با تشکیل این الگوی قدرتمند دیگر الگوهای هارمونیک هم می توانند شکل بگیرند زیرا این الگو پایه همه آن ها محسوب می شود.
در استراتژی الگوی پترن 123 تریدرها می توانند در میانه و پایان یک روند، الگوی پترن 123 را شناسایی کرده و آن را به کار بگیرند. این الگو شامل 3 نقطه است. به محلی که یک موج در الگو شروع می شود، محل شروع موج و نقطه 1 گفته می شود. به نقطه پایان موج گفته شده هم نقطه 2 می گوییم. اما ماجرای عدد 3 چیست؟
با شکل گرفتن نقاط 1 و 2 قیمت اصلاح می شود و این اصلاح در موج قبلی دیده می شود. در شرایطی که اصلاح قیمت نتواند از نقطه 1 بگذرد و بازگشت قیمت داشته باشیم، شاهد ایجاد موج 3 خواهیم بود. هر کدام از 3 نقطه گفته شده از موج های کوچک تری تشکیل می شود که به آن ها ایمپالس و کارکشن گفته می شود. با شکل گیری هر 3 نقطه 1 – 2 و 3 الگوی پترن 123 شکل گرفته است.
ایمپالس شامل موج های 5- 3- و 1 است. همچنین منظور از کارکشن، موج های 4 و 2 می باشد. در ادامه بیشتر با استراتژی الگوی پترن 123 آشنا خواهید شد.
استراتژی الگوی پترن 123
خب تا این لحظه با الگوی پترن 123 به صورت کامل آشنا شدیم. اما منظور از استراتژی پترن 123 چیست؟ وقتی 5 موج گفته شده در الگو به پایان می رسد، باید منتظر بازگشت قیمت باشیم که روند را هم تغییر خواهد داد. در این زمان موج شماره 1 شکل می گیرد. این موج می تواند 23 تا 38 درصد موج قبلی را اصلاح نماید. در این جا نقطه شروع 1 و نقطه پایان 2 نامیده می شود.
در استراتژی الگوی پترن 123 نقاط شماره 1 و 2 در امواج الیوت تشکیل یک موج می دهند. با تشکیل یک موج معمولا اصلاحاتی هم در آن انجام می شود که می تواند به اندازه 38 تا 88 درصد موج قبلی خواهد باشد. با به پایان رسیدن این موج، موج شماره 3 شکل می گیرد. به فاصله ای که بین امواج 2 و 3 وجود دارد، امواج الیوت موج شماره 2 می گوییم. با به پایان رسیدن موج شماره 2 و شروع موج ،3 پترن 123 شکل می گیرد.
وقتی استراتژی الگوی پترن 123 تشکیل شد می توان استراتژی آن را ساخت و جهت روند و بازگشتی معاملات را شکل داد. برای استفاده از این استراتژی شما نیاز به ابزار خاصی ندارید و کافی است نمودارهای قیمتی را با دقت مشاهده نمایید. دقت کنید که استفاده از اندیکاتورها می تواند باعث کسب نتایج بهتری شود.
استراتژی الگوی پترن 123 در بهترین حالت برای تایم فریم های کوتاه مدت جواب می دهد. در تایم فریم های کوتاه مدت احتمال این که استاپ لاس رخ دهد کمتر است و نتیجه را زودتر خواهید دید. استفاده از استراتژی پترن 123 می تواند در بلند مدت نتایج بسیار خوبی داشته باشد و سود معاملات را افزایش دهد.
نحوه تشخیص استراتژی الگوی پترن 123
با دقت به امواج الیوت الگو متوجه می شوید وقتی ریز موج های ایمپالس در الگو تمام می شود، امواج اصلاحی یا همان کارکشن شروع می گردد. موج اصلاحی می تواند شامل 5 موج در موج شماره 4 و یا سه موج در موج شماره 2 باشد.

با شروع موج اصلاحی، به نقطه آغازین آن موج شماره 1 و به نقطه پایانی هم موج شماره 2 می گوییم. به صورت کلی نام این موج A است و در 100 تا 161 درصد موج قبل از خود حرکت می کند. پس از آن موج A در 38 تا 88 درصد پایان یافته و شاهد موج B خواهیم بود.
با پایان یافتن موج B، موج C آغاز شده و وقتی که این موج هم پایان یابد، استراتژی الگوی پترن 123 کامل می شود. اکنون شما می توانید برای شناسایی الگو دست به کار شوید. دقت کنید که حتما لازم نیست الگو را در ابتدا و یا انتهای آن شناسایی کنید بلکه شما می توانید آن را در میانه هم تشخیص دهید. این روش مخصوصا برای تریدرهایی که معاملات کوتاه مدت دارند، مناسب است.
معامله با استفاده از استراتژی الگوی پترن 123
وقتی موج اصلاحی شروع می شود بدین معنی است که الگوی پترن 123 شکل گرفته است. در این زمان باید نسبت های فیبوناچی 61 تا 78 درصد را تنظیم کرده و قسمت پایانی روند اصلاحی را شکل دهید. وقتی قیمت وارد این ناحیه شود زمان مناسبی برای شروع یک موقعیت معاملاتی است.
نکته ای که باید به آن دقت کنید ریسک بالای این روش از معامله است. احتمال دارد با این روش با استاپ لاس مواجه شوید. راه حل این است که حواستان به نقطه ورود باشد و در شناسایی موج های الگوی پترن هم دقت کافی داشته باشید. شما یک راه دیگر هم دارید که با استفاده از الگوی پترن 123 معامله کنید.
در این روش باید صبر کنید تا موج اصلاحی در الگو پایان یابد. در استراتژی الگوی پترن 123 وقتی الگوهای بازگشتی تشکیل شد می توانید الگوهایی مثل دوجی، اینگالفینگ، ستاره شبانگاهی و ستاره صبحگاهی را ببینید و برای ورود به موقعیت مد نظر در معامله آماده شوید.
در مقایسه این دو روش می توان گفت که دومی از اولی بهتر است زیرا حتی اگر استاپ را تجربه کنید زیاد نخواهد بود و قابل جبران است. اما یک روش سوم هم وجود دارد که از هر دو روش قبلی بهتر است. برای این کار باید سفارشات تان را پس از این که الگوی پترن تشکیل شد زیر و یا روی کندل شماره 2 قرار دهید. در این صورت اگر در سقف و یا کف شکستی ایجاد شود، موقعیت معامله برای شما فعال می شود.
خروج از معامله با استفاده از استراتژی الگوی پترن 123
برای این کار باید استفاده از ابزار فیبوناچی را هم بدانید. تی پی اول را 100، تی پی دوم را 127، تی پی سوم را 161 و در نهایت تی پی چهارم را 261 درصد قرار دهید. با این نقاط می توانید از معامله خارج شوید. وقتی قیمت به تی پی اول یعنی 100 درصد رسید 50% معامله را از موقعیت خارج نمایید. با رسیدن به تی پی دوم در استراتژی الگوی پترن 123 بقیه معامله را خارج کنید. دقت کنید که لازم است استاپ را به 100 تغیر دهید. هنگامی که قیمت به تی پی سوم یعنی 161 رسید دوباره 50 درصد معامله را خارج نموده و استاپ را به 127 تغییر دهید.

در نهایت وقتی قیمت به تی پی آخر یعنی 261 درصد رسید، 50% باقی مانده موقعیت معاملاتی را خارج نموده و بقیه موقعیت را همراه با روندها به حال خودش بگذارید تا وقتی که استاپ اوت انجام شود. استراتژی الگوی پترن 123 می توان به شما کمک کند معاملات پر سود تری داشته باشید.
تی پی | درصد مربوطه | دیگر توضیحات |
اول | 100 | 50 درصد معامله را خارج نمایید. |
دوم | 127 | 50 درصد معامله را خارج نمایید و استاپ را به 100 تغییر دهید. |
سوم | 161 | 50 درصد معامله را خارج کرده و استاپ را 127 بگذارید. |
چهارم | 261 | 501 درصد باقی مانده را خارج کرده و بگذارید استاپ اوت انجام شود |
البته یک روش آسان تر هم برایتان داریم. برای استفاده از این روش وقتی قیمت به تی پی اول یعنی 100 درصد رسید، موقعیت را در ریسک آزاد قرار دهید. با رسیدن قیمت به تی پی دوم یعنی 127 درصد، 50 درصد موقعیت را خارج نموده و بقیه آن را بر روی موج شماره 2 و 3 قرار دهید تا استاپ اوت انجام گیرد.
2 سناریو برای استراتژی الگوی پترن 123
قصد داریم با بررسی 2 سناریو، شما را بیشتر از قبل با استراتژی الگوی پترن 123 آشنا کنیم.
اولین سناریو برای استراتژی الگوی پترن 123
تصور کنید بازار در یک روند صعودی قله جدیدی ایجاد کرده است که به آن نقطه 1 می گوییم. پس از این نقطه قیمت به سطح حمایت کوتاه مدت، پولبک زده است. این نقطه را هم با شماره 2 تصور کنید. قیمت می تواند بین نقاط 1 و 2 صعود کند که برای آن شماره 3 را در نظر می گیریم. پس از آن قیمت سقوط کرده و روندی را در مسیر جدید آغاز می کند.
و اما در مورد نقطه ورود می توان گفت که الگو زمانی تکمیل می شود که جفت ارز در زیر جایی که نقطه 2 قرار دارد، معامله گردد. در الگوی 123 سقف، پس از این که قیمت نقطه 2 شکسته شود، معامله فروش شروع می شود. هدف قیمت به میزان فاصله میان نقطه 2 و 3 می باشد. پیش بینی می شود که نمودار بعد از شکست نقطه 2 این مسافت را طی نماید.
حد زیان باید بالاتر از نقطه 3 قرار گیرد. در صورتی که می خواهید در این مورد احتیاط بیشتری به خرج دهید باید آن را بالاتر از نقطه 1 قرار دهید. در تعیین استاپ لاس می توانید از تجربه های قبلی تان هم استفاده کنید.
در صورتی که نقطه 3 در سطح 50% فیبوناچی میان نقطه 1 و 2 است، می توانید ورود به معامله را از همان نقطه 3 هم شروع کنید. برای انجام فروش در نقطه 3 می توانید به الگوهای بازگشتی کندل استیک دقت نمایید.
دومین سناریو برای استراتژی الگوی پترن 123
در سناریوی قبلی در واقع الگوی 123 سقف را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون عکس این حالت را بررسی می کنیم.
الگوی 123 کف را تصور کنید. در این الگو یک کف قیمت در نقطه ایجاد می شود. پس از آن قیمت جفت ارز تا نقطه 2 بالا خواهد رفت. در مرحله بعد نرخ کاهش یافته و نقطه 3 شکل می گیرد که میان نقاط 1 و 2 قرار گرفته است. از این مرحله دوباره قیمت بالا رفته و روند جدیدی شروع می شود.
** تجربه بسیاری از افراد در زمینه استراتژی الگوی پترن 123 می گوید بهتر است که نقطه 3 حداقل در سطح 50 درصد بین 1 و 2 شکل گرفته باشد. علاوه بر این بهتر است 10 تا 20 کندل از نقطه 1 تا 3 داشته باشید. دقت کنید که موارد تجربی نمی تواند همیشه درست باشد و بهتر این است که از دانش و تجربه خودتان هم استفاده نمایید.

استراتژی الگوی پترن 123 ادامه دهنده و نکات مهم آن
مطمئن شوید که روند را به درستی می شناسید و سپس وارد بازار شوید. معاملات وقتی ایمن هستند که هم سو با روند بازار باشند. یافتن نقطه ورود با روش 123 کار ساده ای است.
- در روند اولین الگوی 123، الگوی بازگشتی ای است که در سقف و یا کف نمودار سهام یا جفت ارز تشکیل می شود. در 123 داخلی دومین و سومین الگو تایید می کند که ادامه مسیر صعودی و یا نزولی خواهد بود.
- در هر 123 داخلی، نقطه 3 قبلی نقش نقطه 1 را بازی می کند. در روندهایی که قوی هستند، نقطه 3 همیشه تا 50 درصد نقاط 1 تا 2 ادامه پیدا نمی کند و البته این مسئله ای محسوب نمی شود. خوب است بدانید که در الگوی 123 بازگشتی این موضوع اهمیت بیشتری خواهد داشت. در یک روند قوی بازگشت ها تا 23.6 و یا 38.2 درصد ادامه پیدا می کند.
- در صورتی که الگوی 123 بازگشتی اولیه را از دست داده اید، الگوی 123 داخلی را جستجو نمایید. پس از شکست نقطه 2 معمولا وقت خوبی برای ورود به معامله است. به هر حال ممکن است که شما در نقطه 3 به معامله وارد شوید و یا قبل از ورود منتظر چند کندل بمانید.
- معمولا به تریدرهای روزانه پیشنهاد می شود که سود را شناسایی نمایند و این کار را در میانه راه انجام دهند. تریدرهای حفظ پوزیشن و معامله گران سویینگ می توانند وقتی فرصت جدید پیدا کردند، استاپ لاس را جا به جا نمایند. در این جا استاپ لاس نسبت به نقطه 1 جدید بالاتر قرار می گیرد. معامله گران در این روش می توانند به حجم معاملات قبلی خودشان اضافه کرده و یا از آن کم نمایند.