روند رنج Trading Range یکی از روند های مهم در پرایس اکشن می باشد. شناختن این روند در نمودار قیمتی و نحوه معامله در آن بسیار مهم بوده و معامله گران درحرفه ای سود خوبی در روند های رنج کسب می کنند. در درس 13 از آموزش پرایس اکشن به سبک ال بروکس (تریدینگ رنج ل بروکس) قرار داریم. این دوره توسط وبسایت ایتسکا به صورت کاملا رایگان برای شما عزیزان ایجاد شده است تا با کسب مهارت های لازم بتوانید در معاملات خود سودآوری داشته باشید.

روند رنج چیست؟
روند رنج یعنی پولبک های بی پایان.
زمانی که در روند صعودی و یا نزولی پولبک رخ داده و پولبک ها به حدی رشد می کنند که جهت خود را از دست می دهند ، روند بازار به روند رنج تبدیل شده است.
تعریف بالا تعریف کاملی از روند رنج و به عبارتی تریدینگ رنج ال بروکس می باشد.
در این حالت با نگاه کردن به نمودار قیمتی نمی توانید جهت بازار را تشخیص دهید ، در اصطلاح عامیانه در این حالت گفته می شود بازار در حال درجا زدن است. روند رنج با نام های بازار رنج و بازار خنثی نیز شناخته می شود.
در روند رنج بازار به حد کافی از روند قبلی خود دور شده و روند قبلی تاثیر خود را بر بازار فعلی از دست داده است.
به عنوان مثال زمانی که در روند نزولی پولبک رخ می دهد ، انتظار داریم پولبک در روند نزولی شکسته شود. یعنی روند قبلی ادامه داشته باشد. ولی اگر پولبک به اندازه 20 کندل و یا بیشتر ادامه پیدا کند، آنگاه فروشندگان از بازار دور شده و تاثیری بر روند بازار ندارند.
در این حالت دیگر نمی توان آن را پولبک نامید. بلکه در یک روند رنج قرار داریم. هر چه روند رنج طولانی تر باشد ، تاثیر روند قبلی کمتر شده و نا اطمینانی در بازار بیشتر شده و تاثیر فروشندگان و خریداران بر بازار یکسان بوده و احتمال شکست صعودی و نزولی نیز برابر است.
به شکل زیر دقت کنید.

نمودار ابتدا در حالت نزولی قرار دارد. (قسمت A از شکل) با تعداد زیاد کندل های قرمز رنگ کاملا مشخص است که روند بازار نزولی است. در انتهای روند نزولی می بینید پولبک به اندازه 20 کندل رشد کرده و تلاش ها برای برگشت به روند نزولی بی نتیجه مانده است. بعد از حدود 40 یا 50 کندل تاثیر روند قبلی بر بازار از دست رفته و بازار روند صعودی به خود گرفته است.
بعد از روند رنج بازار می توانست نزولی هم باشد. ولی نزولی و یا صعودی بودن آن تحت تاثیر روند قبلی آن نخواهد بود. با توجه به شکل بالا در قسمت A روند نزولی ، در قسمت B روند رنج و در قسمت C نیز شاهد صعودی شدن بازار هستیم.
پس زمانی که می توان تشخیص داد روند بازار صعودی و یا نزولی است ، در روند رنج قرار داریم.
شکست های ناکام در روند رنج (اسپایک کانال تریدینگ رنج)
شکست ها در روند رنج اغلب ناکام می مانند. روند رنج همیشه در تلاش است تا در یک جهت شکسته شود. به عنوان مثال در روند رنج می بینید که یک حرکت سریع به سمت بالا (سقف کانال افقی) شکل گرفته است. و احتمال می دهیم سقف کانال شکسته شده و روند صعودی ادامه داشته باشد.
ولی در 80 درصد مواقع تلاش ها برای شکست خط روند نا کام می مانند. و در این مورد نیز می بینید بر خلاف پیش بینی شما نمودار بعد از برخور به سقف و یا حتی شکست موقتی آن به سمت کف کانال حرکت می کند.
این مورد برای حرکت به پایین نیز صدق می کند. یعنی بازار به سمت پایین حرکت کرده و احساس می کنید قرار است کف کانال را بکشند. در حالی که قبل از برخورد و یا بعد از آن دوباره به سقف کانال حرکت می کند.
پس همیشه در کف کانال رنج به دنبل خرید و در سقف کانال نیز به دنبال فروش باشد و هیچ گاه بر خلاف روند بازار معامله نکنید.
به عنوان مثال در شکل زیر یک روند رنج داریم.

در قسمت سمخص شده و در ابتدای شروع روند رنج دو اسپایک صعودی قوی می بینید. افراد مبتدی با مشاهده این دو اسپایک در بالای اسپایک دوم یعنی سقف کانال اقدام به خرید می کنند. ولی طبق روال عادی بازار 80 درصد شکست ها ناکام بوده و بازار در حوالی سقف کانال برگشت زده و به سمت کف کانال حرکت می کند.
بعد از برگشت شاهد 4 کندل نزولی پشت سر هم هستیم. و یک اسپایک نزولی در انتها می بینید. افراد مبتدی با مشاهده اسپایک نزولی قوی در این روند رنج می فروشند. این در حالی است که افراد حرفه ای دقیقا در این قسمت اقدام به خرید می کنند. زیرا می بینند که بازار به کف کانال نزدیک شده و احتمالا در یکی دو کندل بعدی افزایش پیدا کند.
و با توجه به شکل بالا این روند رنح تا زمان شکسته شدن کانال ادامه پیدا خواهد کرد. پس در روند رنج بازار به سمت سقف و کف حرکت می کند و باید در این محدوده معامله کرد.
استراتژی روند رنج
در روند رنج بازار تمایل دارد در یک جهت شکسته شود. و بالاخره در یک جهت شکسته می شود. در روند رنج معمولا بین خریداران و فروشندگان اختلاف وجود دارد. خریداران در انتظار شکست به سمت روند صعودی می خرند و فروشندگان در انتظار شکست روند به سمت نزولی می فروشند.
اگر به ابتدای روند های صعودی و یا نزولی دقت کنید ، خواهید دید این روند ها از یک روند رنج آغاز شده اند. در ادامه استراتژی روند رنج و نحوه معامله در آن را کاملا آموزش خواهیم داد.
در روند رنج خریدران و فروشندگان به دنبال نشانه هایی برای نزولی و صعودی شدن بازار هستند. ولی باید بدانید تا زمان اتمام روند رنج هر لحظه احتمال شکسته شدن کانال به سمت صعودی و یا نزولی وجود دارد. و باید نشانه های این شکست را پیدا کنید.
در روند رنج میان خریداران و فروشندگان اختلاف نظر وجود دارد . در هر دو طرف بازار موسسات و حقوقی ها قرار دارند. و تعدادی از این شرکت ها در حال خرید و تعدادی نیز در حال فروش هستند. به این دلیل بازار در حالت رنج قرار دارد.
فروشندگان در سقف کانال فروخته (پوزیشن Sell باز می کنند) و در کف کانال می فروشند (پوزیشن Buy).
خریداران نیز در کف کانال خریده و سقف می فروشند. یادتان باشد موسساتی که با استفاده از برنامه های معاملاتی معامله می کنند ، تنها در چند کندل سود می کنند و با تعداد معاملات بالا سود آوری خود را بالا می برند.
پس در روند رنج با مدیریت درست معاملات می توان هم از روند صعودی و هم نرولی داخل رنج سود برد.
تریدینگ رنج چیست؟ (نحوه معامله در روند رنج)
بعد از تشخیص بازار رنج باید بتوانید در این ناحیه تریدینگ رنج انجام دهید. تریدینگ رنج همان نحوه معامله در روند رنج می باشد. در تریدینگ رنج باید در کف خریده و سقف کانال بفروشیم. و این عمل تا زمانی ادامه پیدا می کند تا روند رنج شکسته شود.
گاهی اوقات بعد از تشکیل بازار رنج ، نشانه هایی نیز برای تشخیص جهت شکست روند می توان پیدا کرد.
برای مثال به شکل زیر دقت کنید.

در این شکل روند رنج را می بینید که خریدران و فروشندگان در حال رقابت هستند و این روند رنج مقدمه شروع یک روند صعودی می باشد. در شکل بالا نشانه هایی برای شروع روند صعودی را می تواند دید.
کندل های سبز رنگ متوالی و دو اسپایک قوی صعودی در انتهای کانال افقی می تواند نشانه های خوبی برای شکسن روند رنج به سمت صعودی باشد. در انتهای این بازار رنج فشار خرید به وضوح قابل تشخیص است.
برگشت روند های پر قدرت
روند های پرقدرت می توانند بسیار سریع برگردند. در این شرایط یک سوال بسیار مهم پیش می آید.
آیا این برگشت به دلیل اخبار است؟
به عنوان مثال در تلوزیون ، کانال های خبری و شبکه های اجتماعی زیاد شنیده ایم که بازار برگشته و این برگشت به دلیل انتشار اخبار مهم بوده است. در حالی که طبق نظر ال بروکس این بیانات اصلا صحیح نیست.
اکثر اتفاقاتی که در بازار رخ می دهد ، به دلیل تکنیکال است و ربطی به اخبار ندارد. هنگام وقوع اخبار مهم شاید برای مدت کوتاهی شاهد تاثیر اخبار بر بازار باشیم. ولی هیچ گاه اخبار روند بازار را مشخص نخواهند کرد.
تاثیر خلاء های معاملاتی
هنگان حرکت بازار و برگشت ها باید دلایل این اتفاقات را بدانید. بازار همیشه به سمت خطوط حمایتی و مقاومتی حرکت می کند. این سطوح مانند آهنربا عمل می کنند و بازار را به سمت خود می کشند.
زمانی که بازار به این سطوح نزدیک می شود ، سرعت آن بیشتر شده و کندل های روندی بزرگتری شکل می گیرند. به این حالت تاثیر خلاء گفته می شود.
در درس مربوط به حمایت و مقاومت بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
اصلی ترین قسمتی که مانند آهنربا عمل می کند ، خطوط روند می باشد. سقف ها و کف های قبلی و اهداف مشخص.
به عنوان مثال فرض کنید بازار صعودی است و ناگهان شکسته می شود. این شکست (اسپایک) می تواند شکاف اندازه گیری باشد. و بازار به اندازه این شکست به حرکت خود ادامه خواهد داد. پس در بیشتر مواقع اسپایک کانال تریدینگ رنج نا کام می ماند.
زمانی که بازار در روند رنج قرار داشته و به سقف و یا کف نزدیک می شود ، آنگاه این خطوط سقف و کف کانال مانند آهنربا عمل می کنند.
در تریدینگ رنج هر چه به این خطوط نزدیک تر می شویم ، کشش مناطیسی قوی تر می شود. و شاهد کندل های بزرگتری (اسپایک) بوده و سرعت حرکت بازار به سمت سقف و کف بیشتر می شود. این کندل های بزرگ تر اسپایک کانال تریدینگ رنج نیز نامیده می شود.
در این شرایط حرکات صعودی و نزولی قوی بوده و به نظر می رسد می توانند بازار رونج را شکست دهند.
معامله گران مبتدی زمانی که چند کندل پر قدرت صعودی در روند رنج می بینند احساس می کنند روند شکسته خواهد شد . آنها وقتی می بینند بازار رشد کرده و پولبک می زند ، اقدام به اردر گذاری برای خرید می کنند. در حالی که از کندل های قبلی که نشان از بازار رنج دارد ، غافل می شوند.
زمانی که بازار به آهنربا برخورد می کند ، آهنربا از بین رفته و بازار بر می گردد. در روند رنج حرکت به سمت بالا و یا پایین آنقدر قوی است که افراد مبتدی الب به دنبال پولبک در این بازار رنج هستند. یعنی می خواهند در دومین گام قبل از شکست وارد شوند.
وقتی می بینند بازار به سقف رسیده و یک پولبک شکل گرفته است ، در آن پولبک می خرند. در حالی که اکثر مواقع اشتباه می کنند. بازار یک کندل بالاتر رفته و دوباره به سمت پایین بر می گردد و یک سقف دو قلو تشکیل می شود.
مبتدی هایی که اکثرا در حال ضرر کردن در بازار های مالی هستند ، همیشه در سقف خریده و در کف می فروشند. در حالیکه موسسات برعکس عمل می کنند. پس اگر می خواهید در این بازار سود کنید باید مانند موسسات معامله کنید. یعنی در کف خریده و در سقف بفروشید.
اسپایک صعودی قوی در سقف روند رنج
زمانی که یک اسپایک صعودی قوی در سقف روند رنج شکل می گیرد ، فروشندگان احساس می کنند بازار کمی بالاتر خواهد رفت. و از فروش خوددداری می کنند. به این دلیل اغلب قبل از رسیدن بازار به سقف کانال اسپایک های قوی را شاهد هستیم.
زمانی که به سقف کانال نزدیک می شویم ، خریدارانی که می خواهند در سقف بفروشند احساس می کنند بازار کمی بالاتر خواهد رفت. پس موقتا از فروش خودداری می کنند تا بازار کمی بالاتر رود. سپس با حجم بسیار بیشتری می فروشند. و حاصل این اتفاق تشکیل کندل های بلند و افزایش سرعت حرکت بازار در نزدیکی سقف و کف کانال در بازار رنج است.
اسپایک نزولی قوی در کف روند رنج
زمانی که بازار در حال پایین رفتن است ، خریداران می خواهند در پایین ترین قیمت ممکن بخرند. و هر چه قیمت پایین تر می رود آنها از خرید امتناع می کنند تا بتوانند در پایین ترین قیمت خرید و با برگشت بازار به صعودی با فروش سود خوبی کسب کنند.
کسانی هم که در سقف کانال پوزیشن Sell باز کرده اند با نزدیک شدن به کف کانال از گذاشتن پوزیشن Buy فعلا خودداری می کنند تا قیمت پایین تر رفته و سود بیشتری کسب کنند. به این دلیل در نزدیکی های کف کانال کندل های قرمز رنگ با بدنه های بلند بیشتر به چشم می خورد. در این قسمت سرعت نزولی شدن بازار بالاتر است.
برای مثال به شکل زیر توجه کنید.

در این شکل ابتدا در روند رنج قرار داریم. اگر دقت کنید خواهید با نزدیک شدن به سقف کانال کندل های سبز رنگ بلند افزایش داشته و با نزدیک شدن یه کف کانال کندل های قرمز رنگ قوی بیشتر دیده می شوند.
در شکل کاملا مشخص است تلاش ها برای شکست بازار رنج با شکست روبرو شده است. در روند رنج کاملا مشخص است که سقف کانال همان سطح مقاومت و کف کانال همان سطح حمایت است.
در بازار رنج تلاش های زیادی جهت شکست روند رنج به صعودی و یا نزولی انجام می شود. و اکثر این تلاش ها بی نتیجه می مانند. تا زمانی که خریداران و یا فروشندگان قدرت بیشتری داشته و روند بازار را به صعودی و یا نزولی تغییر دهند.
بهترین تریدینگ رنج اسکالپینگ در این روند می باشد. هیچگاه در روند رنج سوئینگ نکنید. یعنی در کف خریده و در سقف بفروشید.
شکست روند رنج
بازار همیشه در روند رنج باقی نخواهد ماند و بالاخره در به سمت نزولی و یا صعودی خواهد شکست. اما بهترین کار این است که به جای خرید در نقطه شکست کمی منتظر مانده و ببینید که آیا شکست بازار قدرت لازم و کافی دارد یا خیر؟
یعنی منتظر بمانید و ببنید که آیا یک کندل بلند سقف روند رنج را خواهد شکست و یا خیر؟
مانند شکل مثال بالا که در قسمت مشخص شده بازار شکسته شده است.
در روند رنج بای ببینید کندلی که بازار را شکسته است ، باید موقعیت مناسبی داشته باشد. باید منتظر کندل های بعد از شکست روند بمانید و ببینید که آیا واقعا روند شکسته شده و یا دوباره بازار به حالت رنج باز خواهد گشت. بسیاری ممکن است بگویند در این حالت کندل های سودآور زیادی از دست خواهد رفت.
در حالی که تریدینگ رنج با این روش با وجود سود کم ، احتمال موفقیت بسیار بیشتری دارد. زیرا با اطمینان بیشتری معامله می کنیم.
شکست روند رنج هم می توان یک اسپایک قوی و هم به نرمی یک کانال معاملاتی باشد. بسیاری از مواقع بازار هم در یک حالت رنج قرار داشته و هم به آرامی در داخل یک کانال در حال حرکت است.
به عنوان مثال در شکل زیر در کل روز در یک روند رنج قرار داریم.

در قسمت مشخص شده که احتمالا بعد از انتشار یک خبر مهم بوده شکست بسیار بزرگی در بازار رخ داده است.
همین یک کندل بازار را به روند صعودی تغییر جهت داده است. خریداران حد ضرر خود را در کف این کندل اسپایک قرار می دهند. در این حالت بهترین معامله سوئینگ کردن است. زیرا می دانند بازار روند صعودی خوبی به دنبال خواهد داشت.
فشار خرید و فروش در روند رنج
تمامی روند های رنج به یک روند مشخص صعودی و یا نزولی ختم خواهند شد. فشار خرید و فروش به ما نشان خواهد داد که بازار قرار است در کدام جهت شکسته شود. اگر معامله گران در روند رنج بتوانند فشار خرید و یا فروش را تشخیص دهند ، قبل از شکست روند می توانند سفارش گذاری کرده و سوئینگ کنند.
قبل از سوئینگ کردن در روند رنج همیشه باید به یاد داشته باشد که در کف بخرید و در سقف بفروشید. و اسکالپ کنید. در این حالت فشار خرید و فروش برابر است. ولی زمانی که تشخیص دادید فشار خرید و یا فروش بیشتر است می توانید سوئینگ کیند.
تفاوت روند رنج با پولبک
زمانی که بازار در یک روند صعودی و یا نزولی قوی قرار دارد، زمانی وجود خواهد داشت که بازار در دو طرف قابل معامله خواهد بود. اگر این دوره دو طرفه کوتاه باشد ، پولبک شکل گرفته و انتظار داریم روند ادامه پیدا کند.
ولی اگر این دوره بلند بوده و تا 10 الی 20 کندل و حتی بیشتر ادامه پیدا کند ، به آن روند رنج گفته می شود. ال بروکس هر معامله دو طرفه ای که خریداران و فروشندگان بر هم برتری ندارند ، را به عنوان روند رنج در نظر می گیرد. حتی اگر به اندازه یک کندل باشد.
یعنی اگر در یک روند نزولی قوی یک کندل سبز رنگ به عنوان پولبک مشاهده کردید ، این کندل همان روند رنج می باشد.
روند رنج کوچک همان پولبک محسوب می شود. و پولبک های بزرگ نیز به یک روند رنج تبدیل شده اند.
زمانی که بعد از تغییر روند می بینید که بازار به روند اصلی خود ادامه داده است ، یعنی پولبک داریم. اما زمانی که نیمی توانید تشخیص دهید که بازار ادامه پیدا می کند و یا بر می گردد در روند رنج قرار دارید.
پولبک ها همان روند های رنج بسیار کوچک هستند. تمامی روند های رنج در تایم فریم های بالاتر به شکل پولبک دیده می شوند.
یکی از ویژگی های اصلی روند رنج وجود نااطمینانی در بازار است. یعنی نتوانید تشخیص دهید بازار نزولی و یا صعودی خواهد شد.
در روند رنج اغلب اوقات به دلیل قدرت تقریبا یکسان خریدران و فروشندگان قیمت در میانه کانال باقی م ماند و کمتر پیش می آید که بازار در سقف و یا در کف معامله شود. زیرا در این نقاط اکثر تریدر ها تمایل به خرید و یا فروش دارند و معاملات انجام شده و قیمت دوباره به میانه کانال باز خواهد گشت.
نحوه تشخیص تریدینگ رنج
اکثر اوقات اولین ، دومین ، … و یا دهمین کندل به ما نشان می دهد که در یک روند رنج قرار داریم و می توانیم در این روند اسکالپ کنیم. یعنی در کف خریده و در سقف فروخته و سود کنیم.
اما روز هایی که بازار جهت دار می باشد ، نشانه هایی برای آن وجود دارد. پس باید به کندل های اول تا دهم توجه کنید.
برای تشخیص تریدینگ رنج نشانه هایی وجود دارند که بیان می کنیم:
- ممکن است اولین کندل دوجی باشد. و یا در ساعت اول چندین کندل دوجی داشته باشیم.
- همپوشانی کندل ها
- برگشت های تکراری در ساعت اول
- مشاهده کندل های یک درمیان صعودی و نزولی
- اندیکاتور میانگین متحرک افقی باشد.
- در نمودار گپ قیمتی نداشته باشیم. (یعنی باز شدن بازار امروز برابر با قیمت بسته شدن بازار دیروز باشد.)
- زمانی که به کندل ها نگاه می کنید ، نمی دانید بخرید و یا بفروشید.
تمامی این موارد نشان دهنده این است که خریداران و فروشندگان در حال فعالیت هستند. و به این معنی می باشد که در این روز روند رنج خواهیم داشت.
سوالات متداول
رنج زدن در ارز دیجیتال چیست؟
استراتژی رنج زدن در ارز دیجیتال دقیقا مشابه رنج زدن در فارکس و سایر بازار های مالی است و باید مطابق استراژی آموزش داده شده رفتار کرد.
تریدینگ رنج چیست؟
به نحوه معامله کردن در روند رنج ، تریدینگ رنج گفته می شود.
ممنون از شما
مطالب بسیار دقیق و کاربردی
ممنون از شما