از آنجایی که بازار ارز، که به عنوان بازار فارکس نیز شناخته میشود، فرصتهای زیادی را برای معاملات روزانه ارائه میدهد، معاملهگران فارکس تحلیل تکنیکال را به تحلیل بنیادی ترجیح می دهند. نمودار یک ابزار ضروری برای معامله گران روزانه یا هر نوع سرمایه گذار دیگری است که از تحلیل تکنیکال استفاده می کند. با وجود گزینه های بسیار زیاد، سوال منطقی این است که بفهمیم از کدام انواع نمودار در فارکس هنگام تجزیه و تحلیل بازار استفاده کنیم.
در واقع، در دنیای پرمخاطره و هیجانانگیز بازار رمز ارزها، بهترین وسیلهی نمایش تحولات قیمتی و رفتار ارزها، نمودارها هستند. نمودارها، به عنوان جلوهای بصری از حرکتهای بازار، توانستهاند به معاملهگران حرفهای و مبتدی کمک کنند تا با تحلیل و تفسیر آنها، تصمیمات خرید و فروش هوشمندانهتری بگیرند. از همین رو، مسلط شدن به انواع نمودار در فارکس، امری اساسی برای کسب سود و کاهش ریسک است.
اگر چه روند بازار ارزها پیچیده و غیرقابل پیشبینی است، اما اطلاعاتی که از نمودارها به دست میآوریم، به ما کمک میکند تا الگوها و تحولات معمول در رفتار بازارها را تشخیص داده و در نتیجه، با اطمینان بیشتری تصمیمات معاملاتی خود را انجام دهیم. هر نوع نمودار نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد و بر اساس استراتژی خودتان، باید مواردی را انتخاب کنید که بیشترین ارزش را به سیستم معاملاتی شما بیافزایند.
در این مطلب، قصد داریم نگاهی گذرا به انواع مختلف نمودارها در بازار ارزها یا فارکس داشته باشیم و به توضیح ویژگیها، مزایا و معایب هر دام از آنها بپردازیم. از نمودارهای ساده تا پیچیده، از نمودارهای مبتنی بر زمان تا آنهایی که تحلیل و تفسیر الگوها را آسانتر میکنند، همهی آنها در این مقاله بررسی خواهند شد.
چارت تریدینگ چیست؟
تجارت نمودار یا چارت تریدینگ (Chart Trading) که بخش عمده ای از تحلیل تکنیکال می باشد، زمانی است که از نمودار قیمت برای تصمیم گیری در مورد معاملات یعنی خرید یا فروش استفاده می کنید. در واقع این نوع تجارت، به معنای معاملهگری با تکیه بر تحلیل نمودارهای بازار است.
در این روش، معاملهگران از نمودارهای قیمتی، نمادها و اندیکاتورها استفاده میکنند تا الگوها، روندها و تغییرات قیمتی را تشخیص دهند و براساس آنها تصمیمات معاملاتی خود را اتخاذ کنند. با استفاده از تجارت نمودار، معاملهگران میتوانند نقاط ورود و خروج بهتری بهره ببرند و ریسکهای معاملاتی خود را بهینهتر مدیریت کنند. این روش بین معاملهگران حرفهای که به دنبال تحلیل دقیقتر بازار هستند و تمایل دارند برندهای معاملاتی خود را بهبود بخشند، متداول و محبوب است.
تکنیکهای رایج تریدینگ نموداری شامل تجزیه و تحلیل حمایت و مقاومت و استفاده از الگوهای نمودار مانند الگوی سقف دوقلو یا دابل تاپ (double tops) و الگوی سر و شانهی معکوس (head and shoulders reversal patterns) است. چارت تریدینگ با اینکه موضوع بسیار گسترده ای است، اما با تصمیم گیری درباره استفاده از کدام نوع ار انواع نمودار در فارکس شروع می شود.
سه دسته از انواع نمودار در فارکس وجود دارد: مبتنی بر زمان، مبتنی بر فعالیت و مبتنی بر قیمت.
1- نمودارهای مبتنی بر زمان (Time-based charts)
- قیمتهای بسته شدن معامله در طول زمان را با یک خط به هم متصل می کند.
- به صورت یک میله عمودی قیمت های باز و بسته شدن معامله و همچنین بالاترین و پایینترین قیمت هر دوره (OHLC) را نشان می دهد.
- رنج های باز و بسته شدن یک ارز یا کالا در معاملات هر دوره را به صورت ستون های شمعی شکل مانند و رنج های کمترین و بیشترین قیمت در طول یک روز را به صورت فتیله نشان می دهد.
2- نمودارهای مبتنی بر فعالیت (Activity-based charts)
- هر شمع در فواصل حجمی منظمی ایجاد می شود.
- هر شمع نشان دهنده تعداد مشخصی از تیک ها یا تراکنش ها است.
- نمودارهای مبتنی بر زمان و حجم را ترکیب می کند تا حجم معامله شده در سطوح مختلف قیمت را نشان دهد.
3- نمودارهای مبتنی بر قیمت (Price-based charts)
- یک میله یا شمع زمانی ایجاد می شود که قیمت در محدوده قیمتی مشخصی 100 پیپ حرکت می کند.
- ستون های X برای افزایش قیمت ها و ستون های O برای کاهش و افت قیمت ها.
- این نمودارها مانند یک سری آجر به نظر می رسند و زمانی که قیمت از مرز بالایی یا پایینی هر یک از آجرها عبور کرد، یک آجر دیگر در سمت راست رسم میشود. یعنی زمانی که قیمت فاصلهای مشخصی را از آجر قبلی حرکت کند، ایجاد میشوند.
- زمانی که قیمت به مقدار مشخص و معینی معکوس شد، جهت تغییر می کند.
در ادمه مطلب هر کدام از این انواع نمودار در فارکس را به نوبه خود با جزئیات بیشتر بررسی خواهیم کرد.
چرا از نمودارهای فارکس استفاده می کنیم؟
چرا معامله گران ارز از نمودار استفاده می کنند؟ استفاده از انواع نمودار در فارکس به دلایل مختلفی انجام میشود و استفاده از این نمودارها به چند دلیل برای معامله گران ارز ضروری است. مثلاً تجزیه و تحلیل نمودار می تواند در پیش بینی محتمل ترین حرکت قیمت آتی یک سکوریتی مالی (financial security) مانند جفت ارز مفید باشد.
نمودارهای نرخ ارز معامله گران را قادر می سازد تا الگوهای پرایس اکشن، سطوح قیمت حمایت و مقاومت و روندهای عمومی قیمت را شناسایی کنند. شکاف ها، تریدینگ رنج ها، کانال ها و… از جمله الگوهای نموداری هستند که سرمایه گذاران معمولاً هنگام بررسی نمودار به دنبال آن هستند. شناخت این الگوها می تواند توانایی معامله گر را برای پیش بینی حرکت قیمت افزایش دهد. تقریباً همه الگوهای نمودار برای شناسایی سطوح حمایتی که نشاندهنده فرصتهای خرید بالقوه مطلوب یا سطوح مقاومت که نشاندهنده فرصتهای فروش بالقوه مطلوب است، استفاده میشوند.
برخی دلایل استفاده از انواع نمودار در فارکس
- تحلیل تاریخچه قیمتها: نمودارهای فارکس نمایشی بصری از حرکات قیمت در طول زمان ارائه می دهند و اجازه میدهند تا معاملهگران تغییرات قیمتی را در طول زمان مشاهده کنند. با رسم نقاط قیمتی به صورت خطوط، کندل ها یا بارها و با تجزیه و تحلیل دادههای قیمت تاریخی، معاملهگران میتوانند الگوها، روندها و تغییرات رفتاری ارزها را تحلیل کنند. این کار در تصمیمگیری آگاهانه در معاملات به آنها کمک می کند.
- تحلیل تکنیکال: نمودارها اساس تحلیل تکنیکال در معاملات فارکس هستند. معامله گران از اندیکاتورهای مختلف تکنیکال و الگوهای نمودار برای شناسایی نقاط ورود و خروج احتمالی برای معاملات استفاده می کنند. این تجزیه و تحلیل به آنها کمک می کند تا احساسات بازار را بسنجند و در مورد تغییرات قیمت در آینده پیش بینی کنند.
- سطوح حمایت و مقاومت: همانطور که گفتیم معامله گران فارکس از نمودارها برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت کلیدی استفاده می کنند. سطوح پشتیبانی نشاندهنده فرصتهای خرید بالقوه است، زیرا ممکن است قیمتها از این سطوح بازگردند. از سوی دیگر، سطوح مقاومت، فرصتهای فروش بالقوه را نشان میدهد، زیرا ممکن است قیمتها در این سطوح با موانعی مواجه شوند.
- شناسایی روندها: انواع نمودار در فارکس به معامله گران اجازه میدهند تا روند کلی بازار را تحلیل و روندهای غالب در بازار ارز را شناسایی کنند. با تشخیص اینکه آیا بازار در یک روند صعودی، نزولی یا دامنه قرار دارند، معاملهگران میتوانند تصمیمگیریهای استراتژیک تر برای معاملات خود اتخاذ کنند.
- تجزیه و تحلیل چارچوب زمانی: نمودارهای فارکس در بازه های زمانی مختلف، از ثانیه تا سال ارائه می شوند. معامله گران می توانند از بازه مختلف زمانی نمودارهای مختلف برای تجزیه و تحلیل حرکات کوتاه مدت قیمت برای اسکالپینگ یا روندهای بلند مدت برای پوزیشن تریدینگ ها استفاده کنند.
- مدیریت ریسک: نمودارها نقش مهمی در مدیریت ریسک دارند. معامله گران می توانند سطوح حد ضرر و سود را بر اساس تجزیه و تحلیل نمودار تعیین کنند تا از سرمایه خود محافظت کنند و سود را قفل کنند.
و در نهایت، نمودارهای فارکس به معامله گران کمک می کند تا تصمیمات معاملاتی آگاهانه ای اتخاذ کنند. توانایی تفسیر و تجزیه و تحلیل الگوهای انواع نمودار در فارکس، معامله گران را قادر می سازد تا معاملات را با اطمینان و دقت انجام دهند. پس با استفاده از تجزیه و تحلیل نمودار در کنار سایر اشکال تحقیق و تجزیه و تحلیل، معامله گران می توانند شانس موفقیت خود را در دنیای پویا و سریع تجارت فارکس افزایش دهند.

3 دسته بندی رایج از انواع نمودار در فارکس
انواع مختلفی از نمودارهای فارکس وجود دارد. این نمودارها اطلاعات مهمی را به معاملهگران ارائه میدهند و به آنها کمک میکنند تا الگوها، محدودهها و روندهای قیمتی را تحلیل کنند و تصمیمات معاملاتی خود را با دقت بیشتری اتخاذ کنند. انتخاب مناسبترین نمودار ار انواع نمودار در فارکس برای تحلیل بازار و معاملات، یکی از عوامل کلیدی موفقیت در تجارت ارزها میباشد. ما در اینجا فقط نمودارهایی را پوشش می دهیم که در سه دسته مختلف دسته بندی شده اند:
دسته بندی اول انواع نودار در فارکس: نمودارهای مبتنی بر زمان (Time-based charts)
“مبتنی بر زمان” به چه معناست؟ نمودار با تنظیم فاصله زمانی که انتخاب میکنید، پیش میرود و مقیاس افقی در پایین نمودار، واحدهای زمانی منظم را نشان میدهد. برای مثال، اگر بازه زمانی روزانه را انتخاب کنید، هر آنتراکت در نمودار، رنج و محدوده قیمت آن روز را نشان میدهد. اگر تایم فریم ساعتی را انتخاب کنید، هر آنتراکت در نمودار، رنج و محدوده قیمت آن ساعت را نشان میدهد.
نمودارهای مبتنی بر زمان محبوب ترین دسته نمودارها از انواع نمودار در فارکس هستند. سه نوع اصلی از نمودارهای مبتنی بر زمان وجود دارد که بر معاملات غالب هستند. هر پلتفرم معاملاتی این آپشن ها را دارد و به شما امکان می دهد به راحتی آنها را تغییر دهید.
لاین چارت ها یا نمودارهای خطی
در فارکس، نمودار خطی ابتدایی ترین و ساده ترین انواع نمودار در فارکس و نمایش قیمت است. اصولاً این نمودار نقاط مختلف قیمت یک دارایی خاص را روی نمودار مشخص می کند و سپس نقاط مجاور را با یک خط پیوسته به یکدیگر متصل می کند. نمودار خطی اساسی ترین و شاید یکی از ساده ترین انواع نمودار فارکس برای ترسیم بازار ارز است. شاید هم مزیت اصلی نمودارهای خطی این باشد: سادگی آنها.
این یک نموداری است که صرفاً قیمت مربوط به دوره را نشان می دهد. علاوه بر این، نمودارهای خطی، قیمت های مربوطه را به هم متصل می کند و اطلاعات بسیار مورد نیاز را برای تجزیه و تحلیل بازار ارائه می دهد. در نمودار خطی، نقاط قیمتی بستهشدن معاملات در هر دوره زمانی با یک خط مستقیم به هم متصل میشوند و این خط به معاملهگران نمایش میدهد چگونه قیمتها در طول زمان تغییر میکنند و چگونه یکپارچه شدهاند. علاوه بر این، با توجه به سادگی نمودارهای خطی، معاملهگران میتوانند به سرعت نقاط حمایت و مقاومت را شناسایی کنند و از این نقاط برای اتخاذ تصمیمات معاملاتی استفاده کنند
یکی از محدودیت های نمودارهای خطی این است که شما می توانید به راحتی اطلاعاتی را در این نمودار، ازدست بدهید. از آنجایی که دامنههای بالا و پایین را در نمودار خطی نمیبینید، میتوانید نوسانات در حال گسترش یا سایر سطوح مهم ایجاد شده توسط قیمت را که در مقادیر پایانی منعکس نمیشود، از دست بدهید.
بنابراین معاملهگرانی که میخواهند اطلاعات پیچیدهتری مانند قیمت باز شدن یا بالاترین/پایینترین قیمتها را به دست آورند، نمودار خطی این اطلاعات را در اختیار آنها قرار نمیدهد. از این رو توصیه می کنیم هرگز معامله ای را فقط با استفاده از نمودار خطی انجام ندهید.
چرا از نمودارهای خطی استفاده کنیم؟
نمودار خطی ساده ترین راه برای مشاهده تغییرات قیمت است. شما می توانید خیلی سریع یک عکس فوری از نحوه حرکت قیمت دریافت کنید. به همین دلیل، اگر نموداری را در یک رسانه اصلی مانند بلومبرگ یا CNN Money مشاهده کنید، تقریبا همیشه از نمودار خطی استفاده می کنند. نمودارهای خطی برای بازه های زمانی مثل فریم های زمانی روزانه یا هفتگی عالی هستند.
نمودار خطی که معامله گران فارکس استفاده می کنند، به کاهش نویز بازار کمک کرده و معاملات تشخیص روند را آسان تر می کند. با این حال، شما نمی توانید از آنها برای تشخیص الگوهای قیمت استفاده کنید. این نوع نمودار از انواع نمودار در فارکس عمدتاً در مقادیر اندیکاتور استفاده می شود و معامله گران خیلی معدودی از آنها برای نمایش قیمت جفت ارز استفاده می کنند.
میانبر متاتریدر: Alt+3 هر نموداری را به نمودار خطی تبدیل می کند.
بار چارت ها یا نمودارهای میله ای (Bar Chart)
در این نوع نمودار که متشکل از چندین میله است، قیمت یک دارایی در یک دوره مشخصی (مثلاً یک روز یا یک ساعت) نشان داده می شود. هر میله در این نمودار، بازهی قیمت باز و بسته شدن معامله را نمایش میدهد. معاملهگران با استفاده از این نمودار میتوانند تحلیلهای مختلفی انجام داده و نقاط ورود و خروج بهتری برای معاملات خود تعیین کنند
نحوه تفسیر
در نمودار میلهای، میلهها یا خطوط عمودی با ارتفاع متفاوت نشاندهندهی نوسانات قیمتی در طول دوره معاملاتی هستند. بخش بالای خط عمودی نشاندهنده بالاترین قیمت دوره تازه میباشد و بخش پایینی، نمایانگر پایینترین قیمت. یک خط عمودی کوتاه یا یک نقطه کوچک در سمت چپ میله نشاندهنده قیمت باز شدن دوره (اولین قیمت معامله شده در آن دوره) و یک خط عمودی کوتاه یا یک نقطه کوچک در سمت راست میله نشاندهنده قیمت بسته شدن دوره (آخرین قیمت معامله شده در آن دوره) است.
پس در این نوع نمودار از انواع نمودار در فارکس، معاملهگران با توجه به ارتفاع میلهها و نوسانات قیمتی در طول زمان، میتوانند روند بازار و نقاط عملکرد قیمتی را بهتر درک کنند. نمودارهای میلهای با انواع زمانبندی ها مانند یک دقیقه، یک ساعت، یک روز، یک هفته و… در دسترس هستند و به تریدرها و سرمایهگذاران امکان مشاهدهی رفتار قیمتها در دورههای زمانی مختلف را میدهند.
نکته: زمانی که قیمت بسته شدن بیشتر از قیمت بازشدن است، رنگ میله سبز یا سیاه خواهد بود و برعکس در صورتی که قیمت باز شدن بالاتر از قیمت بسته شدن باشد، میله به رنگ قرمز نمایش داده خواهد شد.
چرا از نمودار میله ای استفاده کنیم؟
نمودارهای میله ای برای تجزیه و تحلیل تکنیکی ، مانند سطح حمایت و مقاومت نقطه ای و الگوهای نمودار مانند دابل تاپ و الگوی سر و شانه معکوس، عالی هستند. نمودارهای میلهای اطلاعات مشابه نمودارهای شمعی را نشان میدهند، اما برخی افراد از نظر بصری، مشاهده روندها یا سطوحی که قیمت نسبت به آنها جهش میکند را راحتتر می دانند.
امروزه می توان گفت که فقط معامله گران کهنه کار هنوز از نمودار میله ای استفاده می کنند. از بین انواع نمودار در فارکس، نمودارهای میله ای احتمالاً امروزه کمترین محبوبیت را دارند.
میانبر متاتریدر: Alt+1 هر نموداری را به نمودار میله ای تبدیل می کند.
الگوهای شمعی یا کندل استیک ها
کندلاستیک ها یکی از انواع محبوب نمودارهای قیمتی در بازار فارکس هستند و در وتقع می شود گفت که نمودارهای کندل استیک محبوب ترین نمودار مبتنی بر زمان است که توسط معامله گران استفاده می شود. این نوع نمودار، با استفاده از نمادهایی به نام کندلها، حرکت قیمتی در یک دوره زمانی را نشان میدهد. نمودارهای کندل استیک اطلاعات مشابه نمودارهای میله ای را نشان می دهند. تنها تفاوت در شکل نشان دادن است.
کندل ها معامله گران را قادر می سازند تا نبرد بین روند صعودی و نزولی را مشاهده کرده و به روانشناسی بازار نگاه کنند. به همین دلیل است که آنها امروزه بسیار محبوب شده اند. این نمودار محبوب ترین روش برای تجسم حرکت قیمت فارکس در یک دوره زمانی معین است.
در حالی که نمودارهای میله ای فقط چهار قیمت را در یک بازه زمانی، و نمودارهای خطی فقط یک قیمت را در بازه زمانی طولانی تر نشان می دهند، نمودار کندل استیک بسته به ترجیحات معامله گر، چهار قیمت را در بازه زمانی طولانی تری نشان می دهد. به طور خلاصه، میلههای جداگانه در یک دوره زمانی معین مرتب میشوند و قیمتهای باز/بسته و بالا/پایین یک جفت ارز را نشان میدهند.
نمودارهای کندلاستیک که بهترین نوع نمودار از انواع نمودار در فارکس محسوب می شوند، به خاطر قدرت نمایش دادن اطلاعات بیشتر و توانایی تشخیص الگوها و روندهای قیمت، بسیار محبوب بوده و در تحلیل تکنیکال و معاملات فارکس بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. این نمودارها امکان ارائه تحلیل دقیقتر از روندهای بازار و پوزیشنهای معاملاتی را به تریدرها میدهند.
نحوه تفسیر
کندل استیک کل عملکرد قیمت (بالا، پایین، باز و بسته شدن) را در یک دوره نشان می دهد و دارای دو عنصر اصلی است: بدنه و فتیله یا سایهها.
در واقع هر کندل به شکل یک مستطیل و دو فتیله (بالا و پایین) شبیه یک شمع است. در این نوع نمودار فارکس، مستطیل کندل یا ستونهای شمعی شکل نشاندهنده قیمت باز و بستهشدن یک دارایی یا سهام در طول دوره معامله است و دو سایه بالا و پایین نشاندهنده محدوده قیمتی بالاترین و پایینترین قیمتهای دوره میباشد.
در این نوع نمودار از انواع نمودار در فارکس، فاصله بین خطوط کوتاه عمودی (باز/بستن) بدنه نامیده میشود و نشان میدهد که آیا معاملهگر، معامله موفقی داشته است یا خیر. بدنه معمولاً در روزهای معاملاتی نزولی به رنگ سیاه یا قرمز (نشان دهنده یک فشار فروش قابل توجه) و در روزهای معاملاتی صعودی به رنگ سفید یا سبز (نشان دهنده فشار خرید قوی) می باشد.
اگر رنگ بدنه سفید/سبز باشد، به این معنی است که قیمت باز شدن کمتر از قیمت بسته شدن بوده و معاملهگر دارایی یا سهام خود را با قیمت بالاتری فروخت و سود کسب کرده است. و اگر بدنه سیاه/قرمز باشد، به این معنی است که قیمت باز شدن بالاتر از قیمت بسته شدن بوده و معاملهگر دارایی یا سهام خود را با قیمت کمتری فروخته و ضرر کرده است.
نکته جالب: نمودار شمعی ژاپنی از ژاپن می آیند. حدس زدن کشور مبدا از روی نام آن آسان بود، اما آیا می دانستید که این نوع از انواع نمودار در فارکس توسط تاجران برنج ساخته شده است؟ معامله گران برنج نمودارها را با استفاده از دست ایجاد می کردند تا بهترین قیمت های معاملاتی را تعیین کنند.
کندل استیک ها که نمودار شمعی ژاپنی نامیده می شوند، انقلابی در تحلیل تکنیکال ایجاد کردند و به دلیل کارایی، به سرعت از دیگر انواع نمودار در فارکس پیشی گرفتند.
چرا به جای میله از کندل یا شمع استفاده کنیم؟
کندل استیک ها محبوب ترین نوع نمودار معاملاتی از انواع نمودار در فارکس هستند و بسیاری از معامله گران به غیر از آنها، از هیچ چیز دیگری استفاده نمی کنند. حتی اگر کندلها و میلهها اطلاعات یکسانی را نشان میدهند (باز، بالا، پایین و بسته)، معاملهگران اغلب تشخیص الگوهای قیمت را با استفاده از کندلها آسانتر میدانند.
به عنوان مثال، می توان شمع هایی را که در یک جهت حرکت کرده اند، به راحتی تشخیص داد، به خصوص زمانی که در نزدیکی انتهای محدوده خود باز و بسته شده باشند.
میانبر متاتریدر: Alt+2 هر نموداری را به نمودار شمعی تبدیل می کند.
دسته بندی دوم انواع نمودار در فارکس: نمودارهای مبتنی بر فعالیت (Activity-based charts)
برخی از معاملهگران هنگام استفاده از نمودار، واحدهای زمان را یک معیار دلخواه در نظر میگیرند، برخی دیگر هم، ترجیح میدهند از سطوح مشخصی از فعالیت برای ترسیم هر شمع یا میله استفاده کنند. نمودارهای مبتنی بر فعالیت یک روش متفاوت در ترسیم نمودارهای قیمتی هستند که به جای استفاده از بازههای زمانی معمول، از سطوح مشخصی از فعالیت برای تشکیل هر کندل یا میله استفاده میکنند.
در این قسمت از مبحث انواع نمودار در فارکس، بیایید محبوب ترین نمودارهای مبتنی بر فعالیت را بررسی کنیم که عبارتند از نمودارهای حجم، نمودارهای تیک و والیوم پروفایل.
والیوم چارت یا نمودارهای حجم (Volume Chart)
نمودار حجم، هر کندل را در فواصل حجمی منظم تشکیل میدهد نه بازههای زمانی منظم. برای انتخاب تنظیمات حجم میتوانید به حجم معاملات در بازه های زمانی که معمولاً استفاده می کنید نگاه کنید. به عنوان مثال، اگر شما بازههای روزانه یک سهم را با حجم متوسط روزانه 100 میلیون سهم معامله میکنید، میتوانید نمودار حجم خود را به عنوان نقطه شروع روی مقدار 100 میلیون تنظیم کنید و پس از معامله هر 100 میلیون سهم، یک کندل جدید نمایش داده خواهد شد.
استفاده از نمودارهای حجم، باعث کاهش تعداد کندلها در دورههایی که فعالیت کمتری وجود دارد، میشود. با این حال، شما همچنان میتوانید از تکنیکهای تحلیل تکنیکال مختلفی مانند حمایت و مقاومت و میانگینهای متحرک روی نمودارهای حجم استفاده کنید.
محدودیتهای این نوع از انواع نمودار در فارکس این است که در بازارهایی که بورس مرکزی ندارند مانند بازار فارکس، دادههای حجم استاندارد وجود ندارد. شما بر اساس دادههای حجم کارگزاریتان یا دادههای حجم فیوچرز فارکس (Forex Futures) که ممکن است با کل بازار فارکس همخوانی نداشته باشند، اقدام به تحلیل کنید.
تیک چارت یا نمودارهای تیک (Tick Chart)
تیک به هر معامله یا تراکنش واحد اطلاق میشود، و نمودار تیک یک کندل را در بازههای تیک منظم نمایش میدهد. نمودارهای تیک مانند نمودارهای حجمی نیستند و با آنها متفاوت هستند، زیرا هر تیک میتواند حجمهای مختلفی داشته باشد.
معاملهگران کوتاهمدت و اسکالپرها عاشق نمودارهای تیک هستند و از آنها استفاده می کنند. هنگامی که با استفاده از تایم فریم های کمتر از 5 دقیقه معامله میکنید، حرکتها میتوانند بسیار پرشی و نامنظم شوند! زیرا قیمت از یک دوره به دوره دیگر جهش می کند. نمودارهای تیک، این حرکتهای پرشی را به خوبی اصلاح میکنند و کار بسیار خوبی برای هموارسازی آن انجام می دهند. اگر در یک بازه زمانی طولانی مدت، فعالیت کمی وجود داشته باشد، تعداد کندلها کاهش پیدا میکند و سپس زمانی که فعالیت بالا می رود، شمع های بیشتری ظاهر می شوند.
از چه تنظیم تیکی در این نوع از انواع نمودار در فارکس باید استفاده کنید؟ برخی از معامله گران از اعداد فیبوناچی مانند نمودارهای 144 یا 233 تیک استفاده می کنند.
همچنین، محدودیتهای نمودارهای تیک مشابه نمودارهای حجم هستند و در بازارهای بدون بورس مرکزی دادههای تیک استاندارد وجود ندارد، بنابراین شما به اطلاعات داده های کارگزار خود متکی هستید که ممکن است با کل بازار همخوانی نداشته باشد.
والیوم پروفایل یا نمایه حجم (Volume Profile Chart)
نمودار پروفایل حجم نشاندهنده حجم معامله شده در محور عمودی به صورت یک هیستوگرام افقی است که بر روی نمودار مبتنی بر زمان قرار گرفته است.
نمودار پروفایل حجم، نقاط مهمی را در آینده که به عنوان نقاط حمایت و مقاومت عمل کنند، نشان میدهد. در واقع مشاهده حجم معاملات در سطوح مختلف قیمت می تواند نشان دهد که کدام سطوح ممکن است در آینده مهم تر باشند و به عنوان حمایت و مقاومت عمل کنند. همچنین این نمودار به شما امکان میدهد از ترکیب نمودارهای مبتنی بر زمان و دادههای حجم بهرهمند شوید.
نمایه حجم برای اینکه مفید باشد به داده های حجم تاریخی و دقیق نیاز دارد، و این همیشه در بازارهای غیرمتمرکز بدون صرافی یا همان بازارهای بدون بورس مرکزی مانند بازار فارکس همیشه امکان پذیر نیست.

دسته بندی سوم انواع نمودار در فارکس: نمودارهای مبتنی بر قیمت (Price-based charts)
نمودارهای مبتنی بر قیمت تنها از حرکت قیمت، بدون در نظر گرفتن زمان یا حجم، استفاده میکنند. هدف این نوع نمودارها فیلتر کردن نویز و ارائه نشانههای واضح از سطوح قیمتی مهم است.
رنج چارت ها یا نمودارهای محدوده (Range Charts)
یک شمع یا میله زمانی ایجاد میشود که قیمت در محدوده قیمتی مشخصی حرکت میکند، به عنوان مثال، 100 پیپ، و بعد از حرکت از این محدوده قیمتی، کندل بعدی ایجاد میشود. هر کندل طول یکسانی دارد و در انتها یا ابتدای آن بسته میشود. در واقع هر زمانی که قیمت به اندازهی مشخصی مانند 100 پیپس حرکت کند، یک کندل یا میله تشکیل میشود و سپس کندل بعدی تشکیل میشود.
استفاده از نمودارهای رنج، به کاهش نویز کمک میکند. به عنوان مثال، زمانی که قیمت در یک محدوده تنگ میانگین میگردد، خیلی نویز ایجاد میشود. اما نمودارهای رنج بهجای ارائه این دوره طولانی به تعداد میلهها در یک نمودار مبتنی بر زمان معمول، این دوره را به چند کندل کوتاه کاهش میدهند.
محدودیتهای رنج چارت ها مربوط به این است که از آنجایی که آنها صرفاً بر اساس قیمت هستند و نه زمان یا حجم، ممکن است مناطقی که قیمت در آنها بیشترین زمان یا فعالیت معاملاتی را صرف کرده و سطوح قوی حمایت یا مقاومت را شکل داده است، مخفی شوند. این محدودیت برای تمام انواع نمودار در فارکس که مبتنی بر قیمت هستند، صدق می کند. همچنان می توانید از تحلیل تکنیکال کلاسیک مانند آنالیز حمایت و مقاومت در نمودارهای محدوده استفاده کنید.
پوینت و فیگور چارت ها یا نمودارهای نقطه و شکل (Point and Figure Charts)
نمودار نقطه و شکل (P&F) هر بار که قیمت به مقدار معینی بالا می رود، یک “X” ترسیم می کند که به عنوان اندازه جعبه (box size) شناخته می شود با بالا رفتن قیمت، Xs را در همان ستون ترسیم می کند. هر زمان که قیمت به میزان مشخصی کاهش یابد، یک “O” رسم میشود. اما برای شروع ستون جدیدی از “O” ها، قیمت باید به حداقل تعدادی از اندازههای جعبه حرکت کند.
چرا از نمودارهای P&F استفاده کنیم؟ استفاده از نمودارهای نقطه و شکل، مناطق پشتیبانی و مقاومت را به شکل بسیار دقیقی نشان میدهند زیرا بسیاری از نویزهای بازار را فیلتر میکنند. نمودارهای P&F می توانند سیگنال های بریک آوت کاذب را کاهش دهند. بریک اوت کاذب زمانی است که قیمت از یک سطح خارج می شود اما به حرکت خود ادامه نمی دهد و در عوض معکوس می شود.
محدودیتهای نمودارهای نقطه و شکل مربوط به این است که آنها به تغییرات قیمت با تأخیر پاسخ میدهند زیرا قیمت باید به می نیمم مقداری حرکت کند، قبل از اینکه یک ریورسال را در روند نمودار نشان دهند.
رنکو چارت یا نمودارهای رنکو (Renko Charts)
رنکو از کلمه ژاپنی Renga به معنی آجر گرفته شده است. نمودارهای رنکو هر زمان که بازار به فاصلهای بیشتر از اندازهی یک کاشی از کاشیهای قبلی حرکت کند، یک کاشی جدید ایجاد میکند. این نمودارها، عملکرد قیمتی که کوچکتر از اندازه آجر است را فیلتر می کنند.
چرا از نمودارهای رنکو استفاده کنیم؟ استفاده از این انواع نمودار در فارکس، به خوبی روندهای قیمتی را برجسته میکند زیرا حرکتهای کوچک قیمت را نادیده میگیرد.
محدودیتهای نمودارهای رنکو نیز مربوط به این است که آنها تنها بر اساس قیمت بر مبنای زمان یا حجم استفاده میشوند و ممکن است مناطقی که قیمت در آنها بیشترین زمان یا فعالیت معاملاتی را صرف کرده است و سطوح قوی حمایت یا مقاومت را شکل داده است، پنهان کنند. این محدودیت برای تمام نمودارهای مبتنی بر قیمت اعمال میشود. هنگامی که از نمودارهای رنکو استفاده می کنید، نمی توانید بسیاری از الگوهای تحلیل تکنیکال کلاسیک، مانند rounded tops، یا wedges را ببینید.
نمودارهای کاگی (Kagi Charts)
هنگامی که قیمت معکوس می شود و در جهت مخالف با مقدار معکوس مشخصی حرکت می کند، نمودار تغییر جهت می دهد. دو خط یک نمودار کاگی را تشکیل میدهند: خط یانگ (yang line) زمانی که قیمت بالاتر از نوسان قبلی است، یعنی قیمت به بالاترین نقطهی قبلی برخورد کند و خط یین (yin line) زمانی که قیمت به زیر یک نوسان قبلی میرسد، یعنی زمانی که قیمت به پایینترین نقطهی قبلی برخورد کند به وجود میآید.
چرا از نمودارهای کاگی استفاده کنیم؟ استفاده از نمودارهای کاگی، برای برجسته کردن بریک اوت ها و سطوح بالایی و پایینی قیمت بسیار مناسب است.
محدودیتهای این انواع نمودار در فارکس این است که تفسیر نمودارهای کاگی به دلیل ساختار منحصربهفردشان ممکن است دشوار باشد و استفاده از آنها به تمرین زیادی نیاز دارد. همچنین، مانند سایر نمودارهای مبتنی بر قیمت، نمودارهای کاگی هم ممکن است مناطقی که قیمت در آنها بیشترین زمان یا فعالیت معاملاتی را صرف کرده است و سطوح قوی حمایت یا مقاومت را شکل داده است، پنهان نماید.
چگونه نمودارهای فارکس را بخوانیم؟
نمودارهای FX درست مانند نمودارهای سایر دارایی ها، تغییرات قیمت پیشنهادی و درخواستی فعلی را بسیار آشکارتر و برای مشاهده آسان تر می کند. معمولاً این حرکات به صورت خطوط، ستون ها یا هر شکل دیگری نشان داده می شوند.
در مورد بازه زمانی، قیمت ها بر اساس یک تیک (کوچکترین تغییر قیمت)، یک دقیقه، یک ساعت، یک روز و غیره ثبت می شوند. معامله گران می توانند از بازه های زمانی مختلف نمودار، یک مورد را انتخاب کنند. معامله گران بلندمدت از نمودارهای بیش از 1 ساعت استفاده می کنند، در حالی که معامله گران روزانه از 1 دقیقه به بالا استفاده می کنند.
بسیاری از معامله گران از نمودارها برای انجام یک تحلیل چند فریمی استفاده می کنند. به عنوان مثال، معاملهگران روزانه از نمودارهای شمعی یک روزه برای مشاهده جهتهای روند کلی و نمودارهای ۱ ساعته یا پایینتر برای معامله روندهای محلی یا معکوسها استفاده میکنند.
همه انواع نمودار در فارکس، چه برای ارزها، چه کالاها و غیره، اساساً از نظر قیمت و زمان، نمایش یکسانی دارند. درک شرایط نمودار فارکس و انواع آنها برای انتخاب نوع مناسب برای استراتژی شما بسیار مهم است. محور x (که خط عمودی است) زمان افزایش یا کاهش قیمت را نشان می دهد. محور y (که خط افقی است) قیمت را در یک زمان مشخص نشان می دهد.
از آنجایی که یک بعد زمانی در نمودار وجود دارد، معاملهگران میتوانند قیمتهایی را که در گذشته نقلشدهاند مشاهده کنند. و از آنجایی که ما از نمودارهای فارکس صحبت می کنیم، این قیمت نرخ مبادله جفت ارز خواهد بود. و بسته به بازههای زمانی که معاملهگر انتخاب میکند، حرکات قیمت به صورت تیک، دقیقه، ساعت، روز یا حتی سال نشان داده میشود.
سخن پایانی
اکنون که توضیح دادیم چه نمودارهایی در فارکس وجود دارد و کدام نوع از انواع نمودار در فارکس، محبوب تر و پرطرفدارتر است، یک سوال بی پاسخ می ماند: چرا معامله گران از نمودارهای فارکس استفاده می کنند؟
معامله گران تکنیکال که الگوها را در نظر می گیرند و به طور گسترده از اندیکاتورها استفاده می کنند، از نمودارهای کندل استیک استفاده می کنند. معامله گرانی که کاملاً بنیادی هستند و به روند عمومی قیمت اهمیت می دهند، ممکن است از نمودارهای خطی استفاده کنند.
اگر به تجارت نمودارهای فارکس علاقه دارید، انتخاب نوع نموداری که باید استفاده کنید با شماست. با این حال، مهم است که مطمئن شوید که از نمودار مکمل استراتژی خود استفاده می کنید. به یاد داشته باشید، انتخاب نمودار مناسب بستگی به نوع اطلاعاتی دارد که برای تجارت نیاز دارید.
اگر در روندهای بلندمدت سرمایه گذاری می کنید، یک نمودار خطی ماهانه یا سالانه ممکن است به خوبی کار کند. اگر یک معامله گر روزانه هستید، یک نمودار کندل استیک یک ساعته یا 30 دقیقه ای یک انتخاب قوی ای است.
در نهایت، انتخاب نوع نمودار مناسب برای تحلیل در بازار فارکس وابسته به نیازها و سبک معاملهگری هر فرد است. هر نوع نمودار دارای مزایا و محدودیتهای خود است که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
سوالات متداول
چرا نمودارهای فارکس، ترسیم می شوند؟
شاید سخت ترین کاری که معامله گران بورس باید با آن دست و پنجه نرم کنند زمان بندی بازار باشد. به همین دلیل است که بسیاری از شرکتکنندگان برای تصمیمگیری در مورد زمان ورود و خروج از بازار، بیش از هر چیز بر روی نمودارهای فارکس تمرکز و توجه میکنند. هر کدام از انواع نمودار در فارکس میتواند به ما کمک کند شرایطی که در آن بازار آماده شکستن، تثبیت، معکوس کردن یا گسترش روند است را تشخیص دهیم.
دو سناریو احتمالی که می توان آنها را از انواع نمودار در فارکس دریافت کرد، کدامند؟
1. اگر نرخ ارز از سمت چپ نمودار به سمت راست افزایش یابد، به این معنی است که بازار در یک روند صعودی قرار دارد، اساساً در حال گسترش است و خریداران در وضعیت مطلوبی قرار دارند.
2. اگر نرخ ارز از سمت چپ نمودار به سمت راست کاهش یابد، به این معنی است که بازار در یک روند نزولی قرار دارد، در حال انقباض است و فروشندگان در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.
چند نوع نمودار معاملاتی وجود دارد؟
حداقل ده ها نوع مختلف نمودار معاملاتی وجود دارد. انواع نمودار در فارکس را می توان به 3 دسته اصلی تقسیم کرد: مبتنی بر زمان، مبتنی بر فعالیت و مبتنی بر قیمت.
5 نوع تریدینگ کدامند؟
پنج نوع معامله عبارتند از اسکالپینگ، معاملات روزانه، معاملات مومنتوم، معاملات نوسانی و پوزیشن تریدینگ. وجه تمایز بین هر نوع معامله، چارچوب زمانی و افق زمانی است. به عنوان مثال، یک معامله اسکالپینگ می تواند کمتر از ده دقیقه طول بکشد و یک معامله نوسانی می تواند چندین روز طول بکشد.
چه نوع معاملات نموداری برای مبتدیان بهترین است؟
نمودارهای مبتنی بر زمان، به ویژه نمودارهای کندل استیک، مکانی عالی برای شروع برای مبتدیان است.
نمودار کندل استیک چیست و چرا در بازار فارکس محبوب است؟
نمودار کندل استیک یک نوع نمودار است که با استفاده از کندلهایی به شکل ژاپنی، قیمتهای باز و بسته شدن معاملات و همچنین اندازه نوسان قیمت در یک دوره مشخص را نشان میدهد. این نمودار به دلیل ارائه اطلاعات جامعتر در مورد بازار، مدت زمانی کوتاهتر برای تحلیل و تصمیمگیری، نمایش الگوهای قیمتی متنوعتر و تشخیص روندها و نقاط انعطافپذیری در بازار، محبوبیت زیادی در بازار فارکس دارد.